Реклама / Ads
14| 6282 |29.01.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Чорбанов: Европа тотално се провали с ваксинационната програма срещу COVID-19

.
Д-р Андрей Чорбанов
Аз бях твърдо убеден евроинтеграционен човек, но напоследък се чувствам нещо като евроскептик. Европа тотално се провали, тъй като влезе в една ситуация, която граничи със скандалната. Европа инвестира големи средства за развитието на някои от ваксините, получи обещание да получи голяма част от тези ваксини и в крайна сметка частните компании, които ги произвеждат не ги доставят, защото Европа се е споразумяла на много ниски цени, но други държави предложиха много по-високи.
 

Съответно тези компании са частни компании и си търсят интереса. Тези компании преференциално доставят на други страни и Европа е много възмутена от това нещо, сочи с пръст. Аз забелязвам, че частните компании са изкючително стреснати, дори отказват да разговарят с някои от европейските лидери. Нашите здравни власти може да имат цялото желание да направят масова имунизация, но ако ги няма ваксините в страната няма как да стане. Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология на БАН проф. д-р Андрей Чорбанов в ефира на Дарик Радио.

 

"Израел са обещали март месец да имат 100% имунизирани хора. Това ще е изключително добър тест, би следвало след такава масова имунизация да няма вирусоносители. Би следвало да очакваме, че тази страна ще е оазис и нагледен пример за ефикасност на ваксините. От доста време казвам, че нито една от фармацевтичните фирми не е член на "Ордена на спасението" и няма желание да работи за едни дълбоко хуманитарни мисии. Това са частни компании, за които водещо е интересът. Мен ме учудва, че европейските лидери се учудват на това", коментира проф. Чорбанов.

 

"Дали пък не трябва да се обърнем с горчива усмивка към две наши съседни държави - Унгария и Сърбия, които започнаха внос на други ваксини - руската и китайската. Те ще напреднат доста повече с тези ваксинационни програми, които са си заложили. Какво да кажем за друга наша съседна страна - Турция, която имунизира по 200 000 души на ден с китайската ваксина", каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5187 |20.01.2021 Проф. Ива Христова: Третата вълна коронавирус в Западна Европа едва ли ще ни подмине . 9| 6369 |18.01.2021 Проф. Чорбанов: И при 100% защита COVID ваксината не е по-добра от ествествения имунитет . 7| 6789 |15.01.2021 Проф. Румен Гечев: Под въпрос е финансовата система и бъдещето на пенсиите . 25| 13503 |05.01.2021 Евгений Дайнов за проф. Константинов: И ти се нахаралани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads