Реклама / Ads
7| 13406 |17.03.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Илиян Василев: Репресията на държавата срещу медиите - на примера на Огнян Стефанов

.
Напълно споделям, че репресията която държавата е мобилизирала срещу журналиста Огнян Стефанов е симптоматична за разрухата на базисните ценности и етични норми в обществото.
 
Вижте тази статия в Капитал.

Основното "обвинение" е подкрепа на каузата на Цветан Василев - това няма да Ви го кажат. Чрез познати ме предупредиха и мен да не се бъркам в атаката срещу Огнян Стефанов, за да няма последствия.

Пак ченгетата от служби - милите така и не разбраха, че съм в друга лига за техните елементарни терзания. Когато видя несправедливост ще реагирам, а случаят е именно такъв. Никой не оспорва правото на проверка, а милиционерщината зад нея.

Атаката е не само от Пеевските и Цацарови медии, но и от близки на Борисов, иначе няма как да си обясним, че без тяхната санкция ще тръгнат атаките от НАП в допълнение към прокурори.

Не съм близък с Огнян, макар че има линк във Фрогнюз към моя блог и към България Аналитика - попита имам ли нещо против, казах "не" и толкова. Други отношения нямам да не говорим - финансови, договорни или каквито и да било други.

Вчера гледах филма "Вестник на Властта" и за миг да изпадна в депресия. Атаките срещу Стефанов се реализират основни чрез други медии, чрез негови колеги - които имат наглостта да се нарекат журналисти.

Знаете ли защо го погнаха? Защото се възползва от правото на свободно изразяване по начин по който той сам преценява, включително като публикува материали, които разобличават кръга Пеевски-Цацаров и сие /след разкритията за едни стотици хиляди на месец за главния обвинител/, материали и публикации от американската сага на жалбата на Цветан Василев по акта Магнитски.

Следя нещата и не съм толкова сигурен, че линията на критика и разкрития, които Огнян Стефанов развива непременно ще съвпаднат с реалните решения на американската администрация. Но той е журналисти и винаги има свободата на по-ярките краски и засилените тонове.

Но е факт, че има симптоми за посоката в която се развива мисленето отвъд океана и което е по-важно от тази страна на континента. За тяхно съжаление - Борисов няма да може да покрие политически целия спектър от нужната им защита. Ще има блокиране на средства, не могат да се изключват и друг тип допълнителни санкции - като визи, блокиране на активи, средства и т.н.

Няма нужда да се спекулира - скоро ще има решение.

Изглежда Огнян Стефанов разбуни кошера с твърдението, според мен пресилено, че Борисов не е приет във Вашингтон. По-вероятно е да се търси удобен повод, формат и най-вече съдържание зад срещата - сделка.Тръмп не обича да се среща само за фотосесия, а българското правителство нещо не е възприемчиво към чуждестранните, в това число американските инвестиции.

Зад всички текущи "сделки" у нас - Белене, Турски поток, ЧЕЗ, Теленор, Нова ТВ - стоят пряко или косвено руски капитали. Как на този фон да приемеш български топ политик във Вашингтон? Радев няма никакъв шанс, Борисов слаб - това е резултатът от развитията в българската политика през последните две години.

Не твърдя, че Огнян Стефанов не преминава линията на "сериозната" т.е. проверимата журналистика, защото сам не зная къде минава тази линия. Но съм уверен, че обществото има нужда от неговия критичен глас, дори и когато не е твърде политкоректен или опакован в приемлива фразеология. Атаките срещу нещо са срам за българската политическа класа - подобна тоталитарна репресия е не само недопустима, тя е отрицание на всичко, което страната постигна през последните двадесет и осем години.

Илиян Василев
Steemet
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 11428 |04.03.2018 И. Василев: МВР, НСО, ГДБОП, ДАНС пазят руския патриарх, унижават българи на 3 март . 19| 20246 |26.02.2018 Илиян Василев: Олигарсите от Централна и Източна Европа маневрират - казуса ЧЕЗ . 60| 17693 |12.02.2018 Илиян Василев: Студената война става гореща, 200 руснаци се връщат в ковчези . 29| 23817 |02.02.2018 И. Василев: Журналисти, защо не питате за парите, които Пеевски е носил на Цацаров?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads