Реклама / Ads
11| 7972 |19.04.2008 НАРОДЕН ГЛАС

В. "Таймс": България е WWW (wine, women, weather)

.
Комунизмът е оставил следи; София е приятно място; храната е вкусна; хората са топли и гостоприемни. Емигрантът би се срещнал с множество предизвикателства, пише един "инглишмен", но не в Ню Йорк, а в София.
 

Роденият в Англия Веси Крайтън, на 58 години, сега работи в базирания в България инвестиционен фонд за недвижими имоти "Клийвс", пише британският вестник "Таймс".

Actualno.com поднася разказа на Крайтън, предлагаме ви го и ние:

Крайтън идва за първи път у нас през 2004 г. със свои бизнес партньори. "Когато дойдохме за първи път, далеч не беше сигурно, че България ще отговори на критериите за присъединяване към ЕС, но ние харесахме София и почувствахме, че възможностите бяха добри. Големият интерес тогава в България бе към българското Черноморие и курорти като Банско и Боровец. Ние не бяхме убедени, но отбелязахме, че за западните граждани е трудно да намерят хубави места под наем в столицата. Ето защо ние започнахме да правим каталог на обзаведени апартаменти за по-богати наематели.

Един емигрант би се срещнал с множество предизвикателства в България. Не говоря български, но за щастие английският се говори често тук. Почти всеки, с когото сме работили, говори добър английски, което си е чист късмет, защото намирам българския за твърде труден. Това е славянски език, който използва кирилица. Обучението по гръцки в училище помага слабо, когато трябна да разчиташ уличните надписи - в София уличните надписи на латиница няма - но и след три години тък речникът ми е все толкова беден. На фона на други столици София е сравнително малка - 1.5 млн. души, но да се разхождаш из града може да бъде досадно заради трафика. Улиците не са предвидени за количеството коли. Комунизмът е оставил следи, хората са по-малко свикнали да взимат решения, но това постепенно се променя. Има и някаква местна особеност. Например българите всъщност не пишат електронни писма. Ако искаш да напреднеш по някакъв въпрос, най-добре е да се обадиш по телефона. Комунизмът е паднал преди 18 години и сега българите са пълноправни членове на НАТО и ЕС. Брутният вътрешен продукт бързо нараства. Вътрешните инвестиции са големи. Туризмът се развива. Нещата вървят нагоре. Въпреки това България все още е най-бедната страна в Европа. Ще се стопи ли разликата? Колко време ще е нужно за това? Българите са приятелски настроени към чужденците и е лесно да се сближиш с местните хора. Малко време е необходимо, за да се аклиматизираш. Българите може да изглеждат мълчаливи, но бързо тази груба обвивка се стопява. Проблясва искрица, а после топло и трайно приятелство. Хората тук са чудесни - толкова топли и гостоприемни. Като се върна във Великобритания, приятелите питат кои страни от българския живот са ми харесали най-много.

Един български приятел обобщава чара на своята страна с три букви WWW - вино, жени и време (wine, women, weather). За мен е по-малко специфично. Това е едно много приятно място за живеене. Има много какво да се прави. Градът изглежда много сигурен. Обществото е учудващо любезно, то обича своята култура и история. Най-вече болшинството от хората изпитват истинско вълнение за бъдещето. София е много оживена. Животът във Великобритания е доста установен и предвидим. Тук, в България, всичко се променя. В продължение на 500 години тя е била сателит на Турция, а 50-години - сателит на Русия. Сега за първи път от столетия българите са свободни да чертаят своя собствен път. И тук има много гордост и осезателно чувство на възбуда. Чудесно е да си част от всичко това. В София има около 15 000 чужди граждани и тази общност расте. За каталога на "Клейвс" това е целевата група, но ние самите прекарваме много време в социални контакти с български приятели. Ние открихме, че голям брой хора от Западна Европа са си купили къщи в провинцията като второ или дори първо жилище. Същото става и по Черноморието и планините. Това са чисти инвеститори в недвижими имоти. През последните няколко години британци и ирландци водят атаката, често пъти привлечени от ниските цени и местата за почивка. Сега са руснаците - но техният интерес е фокусиран различно: те предпочитат луксозни апартаменти в София. По ирония, макар и да работя с каталог на хубави апартаменти, аз още живея в хотел. Нашите апартаменти се наемат толкова бързо, че е по-лесно да се държат в готовност. Ако аз самият инвестирам в България във второ жилище, вероятно това ще е в предпочитания от мен район в околностите на София - Бояна, в красивите поли на планината Витоша, които се издигат над южната част на града. Не само заради великолепните гледки, но и заради отличните ресторанти, атмосферата като на село и историята. В центъра се намира Боянската църква, която датира от 10 век и има красиви средновековни фрески. Ям често навън. София е пълна с елегантни, луксозни ресторанти, но и с много по-прости места със страхотна кухня. Приятели, които живеят в Букурещ казват, че завиждат. Учудващо е, че това е чудесна страна за мен като вегетарианец. Традиционната българска кухня включва много постни храни без месо, без риба, и зеленчуците са по-вкусни отколкото в повечето западни страни.

София е една от столиците в Европа с най-голяма надморска височина и сезонните разлики във времето са големи. През лятото може да бъде много горещо - бил съм тук при 44 градуса по Целзий. През зимата температурите могат да паднат до - 20 градуса. Няма много столици по света, където да можете да карате ски 50 минути, след като сте напуснали центъра. Има великолепни места за ски навсякъде наоколо - не само на Витоша, но също и на час път - в Боровец, и на два часа - в Банско. Аз харесвам София, но се притеснявам от това, че съм изследвал толкова малко места около нея. Засега още съм пътувал повече в някои от планините. Най-впечатляващо за мен беше в Рила, където има славни пътеки и някои известни стари манастири. Моята съпруга скоро писа материал за България в раздела за бившите източноевропейски страни и организира 10-дневно пътуване по любимите й места. Това, което ми липсва тук е реката. Необичайно за столичен град, София няма голяма река, която да я прекосява", цитира изданието Веси Крайтън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6270 |14.01.2008 Другата България покани на посещение Другата Русия . 13| 6062 |21.12.2007 Как да освободим България от себе си . 13| 7274 |17.09.2007 За цензурата в България . 16| 27697 |18.08.2007 Най-смешните футболни клубове в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads