Реклама / Ads
13| 6269 |14.01.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Другата България покани на посещение Другата Русия

.
У нас пристига легендарният борец срещу комунизма, дисидентът и правозащитникът, лежал 12 години в съветските затвори, политическият емигрант Владимир Буковски.
 

"След като българските управляващи си поканиха Владимир Путин, решихме, че е добре Другата България (не България на комунистите, а България на демократите) да си покани Другата Русия (не на чекистите, а на хуманистите). Както казва Владимир Буковски: за нашата и вашата свобода!

По покана на Българския хелзинкски комитет и на заместник председателя на Народното събрание г-н Филип Димитров на посещение в България от 22 до 25 януари пристига легендарният борец срещу комунизма, дисидентът и правозащитникът, лежал 12 години в съветските затвори, политическият емигрант Владимир Буковски. След промените от 1989-90 г. Буковски беше и продължава да бъде измежду най-изявените лидери на демократичната опозиция в Русия, принципиален противник на авторитарния режим, установен и олицетворяван от президента Путин.  В края на декември руската Централна избирателна комисия отстрани с измислени доводи от участие в насрочените за 2 март т.г. президентски избори потенциалния кандидат Владимир Буковски. Буковски е автор на редица документални книги за престъпленията на комунизма, част от които са преведени и на български. Предварителната програма на посещението на Буковски в България включва публична лекция-дискусия за актуалната общественополитическа и правозащитна обстановка в Русия в навечерието на президентските избори, среща-разговор с български политолози, социолози и интелектуалци, както и среща с политически затворници - жертви на комунистическия режим" - пишат организаторите на посещението.

Владимир Буковски е роден на 30 декември 1942 година. Става твърд противник на комунистическата идеология, след като една на 14 години чува доклада на Хрушчов за сталинските престъпления. Първият му конфликт с властта е през 1959 г., когато е изключен от училище за издаване на ръкописно списание. Довършва средното си образование във вечерно училище. Изключен е от биoлого-почвoвeдския факултет на Московския университет за участието си в младежките протести пред паметника на Маяковски. Най-хубавите години му минават в лагери, затвори и психиатрични клиники. Буковски и е човекът, който разказа на света за употребата на психиатрията в бившият СССР. През 1976 година, след активна кампания в негова защита, той е paзмeнен срещу освобождаването на лидера на комунистическата партия на Чили. Избира да живее в Англия, където завършва неврофизиология в Кембридж. Връща се в Москва през 1991 година, за да подкрепи движението срещу Горбачов, но през 1993 напуска Русия, разочарован от “социализма с човешко лице” на Елцин. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6061 |21.12.2007 Как да освободим България от себе си . 13| 7274 |17.09.2007 За цензурата в България . 16| 27683 |18.08.2007 Най-смешните футболни клубове в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads