Реклама / Ads
27| 6679 |24.06.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Тенчо Попов за Фрог: Брекзитът орязва европарите за България

.
Тенчо Попов
Излизане на Великобритания от ЕС все още няма. За да се осъществи, трябва да има гласуване на двете камари на английския парламент. Референдумът няма окончателен характер, но вероятно ще бъде решаващ, тъй като лидерите на политическите партии заявиха, че ще се съобразят с вота на народа. Заради оставката на Камерън ще има нова предизборна кампания „за” или „против” оставането в ЕС с оглед на избирането на депутати, които ще гласуват за това. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Тенчо Попов.
 

Възможно е в Шотландия, където мнозинството са гласували за оставането в ЕС, да се предизвика нов референдум, който ще е за излизане от Великобритания. Това може да доведе до разпад на Обединеното кралство, предупреждава Попов.

 

Ако Великобритания излезе от ЕС, тя трябва да излезе от зоната за свободно движение на стоки и услуги, работна ръка... ЕС трябва категорично да заяви, че няма да толерира това и ще въведе мита. Лондонското сити очевидно ще престане да играе роля на финансов център и той ще бъде пренесен във Франкфурт. Загубването на позицията като финансова столица и загубата на конкурентно движение на британските стоки ще нанесе тежък удар на британската икономика.

 

Ако Великобритания успее да договори, предимствата на общия пазар да бъдат запазени за нея, това ще доведе до верижна реакция на излизане от ЕС на други държави.

 

ЕС ще трябва да предоговори вече съществуващия бюджет, а това ще доведе до промяна на всички разходни пера по различните европейски програми. Новият бюджет ще бъде с по-малко разходи, което ще доведе до орязването на средствата по някои програми. Това ще засегне и България.

 

Излизането на Великобритания от ЕС ще засегне и мигрантския въпрос. Решението на ЕС за разселване на бежанците в други страни предизвика националистическа вълна. Страните, които не са съгласни с водената миграционна политика, също може да искат излизане от ЕС.   

 

Еврото ще започне да се обезценява, въпреки че Великобритания не е в еврозоната. Обезценката на еврото би трябвало да създава по-голяма конкурентоспособност на европейските стоки. Това обаче ще се случи, само ако има растеж на икономиките. При положение че такива няма, производството ще намалее и цялата зона ще изпадне в рецесия. А рецесията за британската икономика е неизбежна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7241 |23.06.2016 А. Саве за Фрог: Инфантилизмът на Борисов и Йоханис лъсна при казуса с флотилията . 4| 6191 |22.06.2016 Д-р Петров за Фрог: Няма финансиране за допълнителния пакет, пациентите си плащат . 6| 6181 |22.06.2016 Само във Фрог: Пет институции ще атакуват Слънчев бряг цяло лято

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads