Реклама / Ads

46| 21799 |15.06.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Цв. Василев:”Сламен Пламен” Орешарски е съучастник във фалирането на КТБ

.
Цветан Василев
Заради безгръбначието и раболепността Ви, позволихте да фалират КТБ АД. А след това Ви фалираха и правителството. С това изказване банкерът Цветан Василев се обърна чрез официалния си личен сайт към бившия премиер Пламен Орешарски, наричайки го ”Сламен Пламен”.
Цветан Василев отговаря по този начин на интервю пред бТВ от този месец на бившия министър-председател, предложил депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. В него Орешарски прави коментари на казуса КТБ, като заявява, че според доклада на международната разследваща компания "Аликс Партнърс" банката не е управлявана добре, че има "много операции, които не са банкови" и че са засечени "фиктивни кредитополучатели".

Сламеният премиер на Пеевски се изказа тези дни „компетентно“ по въпроса за фалирането на КТБ АД. Всъщност, едва ли би трябвало някого да учудва поведението на г-н Орешарски, след като се има предвид активната роля на неговите министри Петър Чобанов и Цветлин Йовчев в атаката срещу банката... А може би и многобройните посещения на Пеевски в правителствената вила по време на краткия му мандат не са били само на добра политическа воля?!, пише Василев.

Тенденциозни лъжи

Сериозен финансист, за какъвто г-н Орешарски претендира че е, би следвало да мисли, когато говори. Преди всичко, г-н Орешарски би трябвало да знае, че цялата банкова система нараства през този период, а особено банките с предимно българско участие. Основната причина за това е световната финансова криза от 2008-2009 г., която ограничи активността на чуждите банки в България предвид огромните проблеми на техните централи. Това в никакъв случай не трябва да се приема като негативна тенденция, защото той би следвало да си спомня, че по време на правителството на г-н Станишев, в което той беше финансов министър, делът на чуждите банки надхвърляше 85%, в това число на гръцките — над 30%. Дали той си представя как би функционирала икономиката на страната през следващите години, ако се разчиташе на тях? Да не говорим, че по това време бяха изтеглени милиарди кьм централите от банковия пазар в България. Изглежда обаче неговата памет е къса, посочва банкерът.

Освен това, г-н Орешарски би следвало да знае, че не правителството на г-н Борисов е отговаряло за контрола върху банките, а Българска народна банка. Факт е, че съюзниците на Борисов в първото правителство направиха всичко възможно да спрат развитието на КТБ АД чрез долнопробни сигнали до Европейската комисия в Брюксел относно концентрация на държавни пари и какво ли още не — сигнали, за които ЕК заключи, че нямат правно основание. Сега, след като със съвместни усилия всички успяха да унищожат банката, интересът към държавните пари спря, а балонът от лъжи се спука. И все пак, когато г-н Орешарски прави своите инсинуации (въобще не става по-убедителен, когато се позовава на поръчания пасквил на Аликс Партнърс), би следвало да е проверил, че през „инкриминирания“ от него период 2009-2014 г. капиталът на КТБ АД, вкл. и предоставения подчинен срочен дълг, е нараснал с над 330%. В абсолютни числа това представлява над 660 милиона лева. Този капитал е бил достатъчен да осигури стратегията за развитие на банката, увеличението на активите на която е съпоставимо с увеличението на капитала — около 340%, пише още Василев.

 През този период освен редовните одити от външни одитори и от инспекции на БНБ, банката е одитирана и от Голдман Сакс (във връзка с придобиването на дял от Оманския фонд). Наред с това, банката е одитирана при подготовката на проспекта във връзка с емисията от облигации на борсата в Дъблин през 2012 г. Нека все пак да напомня , че КТБ АД е единствената българска финансова институция, успяла да емитира облигации на международните финансови пазари. Разбира се, тук трябва да включа и редовните проверки от международната рейтингова агенция Мудис. Всъщност КТБ АД беше единствената българска банка с международен рейтинг, потвърден малко преди да бъде фалирана банката.

 Двойни и тройни стандарти

Разбираемо е говоренето на сламения човек, който несъмнено е съучастник във фалирането на банката. Но не мога да подмина цинизма на претендиращ за интелигентен и ерудиран човек, твърдящ , че е „по-добре, че банката е фалирала, защото загубите щели да бъдат по-големи“.  Кои загуби намалихте, г-н Орешарски? Говоренето Ви в унисон с лакеите на Пеевски от прокуратурата, както и неговите плазмодии Чобанов и Ментата, е лесно обяснимо! Заради безгръбначието и раболепността Ви, позволихте да фалират КТБ АД. А след това Ви фалираха и правителството, категоричен е Цветан Василев.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 40| 5389 |10.02.2016 ДЕОС: Номинацията на Бокова превръща „Борисов-2“ в „Орешарски“ . 12| 5021 |06.01.2014 Аптекарят възпял Орешарски: Той е честен човек . 1| 5903 |04.12.2013 Ученичката, критикувала Дянков в писмо, подхвана Орешарски . 20| 6905 |27.11.2013 Писмо до Орешарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ