Реклама / Ads
1| 5865 |25.05.2014 НАРОДЕН ГЛАС

„Върви народе възродени“ огласи Охрид за 24 май

.
В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост координаторът на Сдружение „България си ти!“ Михаела Кирилова заедно с група българи - от БАН, поети и писатели, почетоха един най-големите български празници из сакралните места в Охрид. В 13 ч. те поднесоха цветя на паметника на св. Св. Кирил и Методий, пеейки „Върви народе възродени“ за учудване на минувачите, чийто поглед събра надписът на автобуса: „България си ти!“.

След това групата се разходи из библейското място в Охрид, където броя на църквите и параклисите  е равен на броя на дните от годината. След което посетихме гроба на Григор Пърличев (български възрожденец, писател и преводач), чиято правнучка е проф. д- р Олга Пърличева, и поставихме цветя.

Вечерта на 24 май завърши с тържествена вечеря в ресторант „Света София“, организирана от проф. д-р Аце Миленовски, ректор на Университета по туризъм и бизнес в Скопие. Българската група изпя емблематичните и дълбоко сакрални песни за България и Македония, включително „1762“.

Преди това в навечерието на 24 май (вечерта на 23 май) в Българския културно-информационен център в Скопие, Македония, се състоя тържествена вечер, посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Сред присъстващите имаше много македонски българи. Те бяха възхитени от проявата и щастливи, че могат да чуят български произведения там, защото  нямат български радио, телевизия, вестници.
    
Доц. Йорданов тържествено откри вечерта с реч. Проф. Пърличева поздрави и чете исторически извор за Кирил и Методий. Г-н Димитър Христов, директорът на БИКЦ Скопие, също приветства и чете свои стихотворения. Последваха четения на Поли Муканова и Пламен Янакиев. Вечерта завърши с четения на цикъл четиристишия от г-н Йорданов, които е написал докато е бил посланик на България в Република Македония.

Проявата е организирана от Сдружение „България си ти!“, БКИЦ Скопие и Европейският политехнически университет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 7692 |24.05.2014 А. Йорданов чете свои стихове за 24 май в Македония . 1| 6319 |24.05.2014 „България си ти!“ в Охрид за 24 май . 0| 5983 |23.05.2014 "България си ти!" изпраща абитуриенти от многодетни семейства . 2| 5610 |23.05.2014 „България си ти!“ с тържествена вечер за 24 май в Скопие
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads