Реклама / Ads
24| 12074 |21.12.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Война ли? Специална военна операция провеждала Русия в Украйна до мобилизацията, смята Янев

.
Война на Русия в Украйна нямало в продължение на месеци. Имало ”специална военна операция”. ”Заявки за война” Москва дала едва след обявяването на националната мобилизация в Русия. 
 

Тези свои прозрения сподели в ефира на bTV Стефан Янев от "Български възход". 


Междувременно посочи, че не разбирал защо го питат дали партията му била с "евроатлантически ценности", защото България вече била избрала своя път като член на НАТО и ЕС. 


Месеци наред продължаваха сраженията в Украйна, след като Руската федерация нахлу в страната на 24 февруари, преди Владимир Путин да обяви така наречената "частична мобилизация" - набор на 300 хил. военни, които да бъдат изпратени на фронта. Още в началото на инвазията Кремъл упорито наричаше войната "специална военна операция". 


По онова време военен министър бе именно Стефан Янев, който загуби поста си заради отказа да нарече войната война и повтори тезата на Кремъл, че става въпрос за "специална военна операция".


Оказва се, че според Янев технически месеци наред не се е водила война в Украйна. Казано иначе - шест месеца траела специалната военна операция на Русия, преди в края на септември Путин да обяви частичната мобилизация (с която впрочем имаше редица проблеми). 


Тоест клането в Буча, което стана повод за задействане на международни разследвания и евентуален трибунал за военни престъпления от страна на Москва, не е част от военен конфликт. 


Докладите за жестоки нападения в Мариупол, загинали цивилни, хиляди избягали от родината си, са резултат от "специалната военна операция". 


Какви 300 дни война? Война има едва от 2-3 месеца... 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7754 |03.12.2022 Илиян Василев: Министерството на отбраната произведе запъртъче на тема военна помощ за Украйна . 2| 4457 |25.10.2022 Богдан Милчев: Новите мерки срещу войната по пътищата в София са извратен популизъм . 0| 13336 |11.10.2022 Проф. Слатински: Войната на Путин с още един план - сблъсъкът между ФСБ и Службата за външно разузнаване . 20| 14159 |26.09.2022 Костадинов ръси лъжи в ефир и повтаря тезите на Кремъл за войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads