Реклама / Ads
25| 15406 |12.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Защо командоси от специалните сили не участваха в митинга във Войводиново?

.
Бр. генерал Явор Матеев
Ние направихме общ строй в поделението, помълчали сме минутка и сме си казали каквото трябва. Устни и писмени заповеди не са дадени на никого. Така командирът на бригадата специални сили в Пловдив бригаден генерал Явор Матеев обясни, защо подчинените му командоси не са участвали в митинга във Войводиново.
 

„Никой не трябва да очаква военнослужещите от специалните сили, военнослужещите от българската армия да участват в действия, които са несъвместими с нашия специален статус. Действия несъвместими със законите и уставите. Българската армия е един от символите на държавността в република България, гарант за законност, ред и сигурност“, каза  още ген. Матеев. Той се обяви срещу погазването на българските закони „от който и където и да е било“.

 

Вярвайте ми, целият личен състав на специалните сили на българската армия е отдал необходимото уважение, почит, съчувствие, грижи към нашето момче и към неговото семейство, допълни той.

 

Той коментира различните мнения за пребития парашутист: Дори и най-подготвеният човек, ако изпадне в ситуация, в която няма възможност да се защити, може да изпадне в такава ситуация. Няма място за подигравка един доблестен войн, посочи командирът на пребития във Войводиново ефрейтор Валентин Димов. Думите му са в отговор на обвиненията, че как така военен със специално обучение е бил пребит от двама неподготвени младежи.

 

Аз като висш военнослужещ и православен християнин казва категорично "Не" на погазването на законите", каза ген. Матеев. Той е категоричен, че държавата е направила всичко по случая. "Благодаря на МВР, че побойниците светкавично бяха задържани и изправени на съд. Най-важно от всичко е, че нашето момче се чувства добре и се възстановява бързо. Никой не бива да очаква наши военни да участват в случаи, несъвместими с законността, категоричен беше ген. Матеев.

 

След няколко дни ефрейтор Димов ще бъде изписан и ще се върне при семейството си. "Той е с много силна психика. И е изключително спокоен", поясни генералът. Съвсем скоро предстои ефрейтор Димов да бъде произведен в чин "младши сержант".

 

Генералът коментира и създаването на нова структура в армията: Командване на специалните сили ще бъде качествено нова структура за БА. Прави се като отговор на съвременните рискове и заплахи. Изграждането започна преди години, но не се финализира разгръщането на тази структура. Сега имаме подкрепа на всички, което се случва за първи път. Това не е самоцел. По този начин ще уеднаквим стандартите с нашите партньори. Силите за специални операции ще се се използват и ръководят по адекватен начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 12129 |08.01.2019 Колтуклиева за Гешев: Защо се правят, че отношенията с Русия са зловредни за България? . 23| 12995 |08.01.2019 Ген. Шивиков свири сбор на командосите във Войводиново заради бития колега . 27| 30737 |18.12.2018 Журналистка разкри защо прокуратура, МВР и НАП са я погнали като най-страшен бандит на държавата . 6| 10889 |09.12.2018 Любка Иванчева: Гешев да отговори защо излъга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads