Реклама / Ads
11| 13771 |14.07.2014 ЪNDERGROUND

Адв. Ботев пред Фрог: Оказван е натиск върху зам.- счетоводителката на КТБ

.
Източник: Булфото
В Следствието главният счетоводител на КТБ Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева, изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и главната касиерка Маргарита Петрова са прекарали общо 60 часа. Там постоянно им се е казвало: Кажи, та кажи, признай кой те накара, разкри пред Фрог нюз адвокатът на Тренева Христо Ботев.
 

 

Борислава Тренева е била разпитвана в Следствието поне два пъти преди ареста. В петък отидохме в 9 сутринта, а си тръгнахме в 11 вечерта. Като през тези 14 часа с нея е проведен 1 разпит и 1 очна ставка. В събота имахме призовка за 1 часа, а нея я задържаха около 7 вечерта. От 1 до 7  сме седели долу на входа, за да я накарат нещо да каже. Това е повече от натиск. Целели са на всяка цена да има обвиняеми, на всяка цена делото да влезе в съда. Защо задържаш един човек в събота вечерта при положение, че в петък го пускаш със заплаха. Идва доброволно на другия ден въпреки заплахата и те го задържат, за да го закарат в неделя на мярка. Моята клиентка знаеше, че ще я задържат. В петък можеше да си иде при някой с милионите и да си живее живота, коментира адвокат Ботев.

 

Никой не може категорично да каже как тези 206 млн. лева са изчезнали от КТБ и наистина ли липсват. Ако липсват, по какъв начин е станало. Прокуратурата твърди, че са изчезнали чрез съставяне на документи с невярно съдържание. Но обвинението не казва какви документи – дали счетоводни отчети, дали платежни... Документите, които се цитират по делото – протокол, разпит, платежни - не са с невярно съдържание, те са неистински, защото подписът не е на автора. Пише, че Цветан Василев е подписал единия документ, а експертизата доказа, че не го е подписал той, посочва Ботев.

 

Прокуратурата винаги действа в начална фаза на разследването. Тя се оправдава: Толкова бързахме, че само това събрахме. А съдийката в случая каза, че има сериозна критика към обвинението, че към този етап не е изготвена експертиза.

 

Според нея моята клиентка през цялото време е знаела за липсата от касата и я е прикривала. Не можело главният и зам.- главният счетоводител да не са знаели, че има липса в касата. По принцип има логика в думите й. Но не е ясно дали има липса, ако е така – кой и защо е взел парите?!, питам аз. Съдийката казва: Аз приемам, че в касата има липса, това ми го казва Лазов и Танева. Има 2-3 документа, които подкрепят твърденията.

 

Моят въпрос е как взеха тези пари, как ги прикриха, в панелките ли си ги занесоха, тъй като и двете живеят в такива жилища? На кой ги дадоха, защото не пише, че някой им е наредил да ги вземат – излиза, че са ги взели за тях. В същото време прокуратурата казва, че Цветан Василев наредил. Какво е наредил – да крадат от него?! Другият куриоз – изпълнителният директор Орлин Русев го пускат, защото нямало данни, че е участвал в присвояването, а само се опитвал да замаже следите. Питам, щом като не е участвал защо ще маже следи?!

 

Моята клиентка ме увери, че никой не й е нареждал да прави нещо. При нея идват документи, които да осчетоводява. Тя е осчетоводила каквото й е дадено, посочва защитникът на Борислава Тренева.  

 

Говори се, че свидетелят по делото Борислав Лазов е дясна ръка на Цветан Василев. В разпита си той твърди, че като разбрал, че липсват тези милиони започнал и той да мисли как да се прикрие. Но изведнъж се обърнал към органите. А това е човек който никога не е работил в банката. Другата свидетелка Танева също никога не е била в банката. Прокуратурата много искаше някой от банката да им разкаже за злоупотреби, но никой нищо не им каза, завърши Ботев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 9383 |18.06.2014 Видеоапел на близките на убитите момчета пред "СОЛО" . 8| 13235 |02.06.2014 Майката на убитата Севиля пред Фрог: Антон издаде Янка, но скри за ножа . 6| 9050 |15.05.2014 Предизборна любов между партиите и ъндърграунда . 12| 12926 |12.05.2014 Топадвокат пред Фрог: Колежка ме запали, полицията я прикрива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads