Реклама / Ads
15| 27603 |24.01.2019 ЪNDERGROUND

Адвокат Александър Ангелов - човекът до Делян Пеевски

.
адвокат Александър Ангелов
Появата на името на адвокат Александър Ангелов около сагата с военния завод ”Дунарит” и всичко случващо се на собственика му Емилиан Гебрев вече за никой не е случайна. Освен, че е адвокат по много от делата на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Крътстева, Ангелов има и дългогодишно участие в друго дружество, което е част от военно- промишления комплекс на България. Чии интереси обаче гони и брани?
 

Адвокатската кантора, в която прокуратурата няма да влезе

 

В  кантората на адвокат Александър Ангелов „Авиора консулт“,  прокурор или следовател няма да влезе, за да я обискира,  да изземва документи или електронни подписи, както стана с други негови колеги, поели защитата на собственика на "Дунарит" и банкера Цветан Василев.  Няма да влязат и в огромната къща на Ангелов, купена през 2014 г. Тя се намира в осеяната с баровски имоти местност  Киноцентър, на улица „Иван Богданов“. Теренът от 1 168 кв. м. е ограден с висока ограда  и специална будка за охранителите.  В подобен имот едва ли ще нахлуят късно вечерта маскираните и екипирани момчета от специалните части и ДАНС. Поне засега.

 

.

 

Възможно е адвокат Ангелов изобщо да не живее там, въпреки, че се е сдобил с имота преди години, което се вижда от справка в публичния имотен регистър. За съжаление няма публичен регистър за произхода на средствата, с които се купуват такива имоти.

 

Адвокатът на Пеевски

 

Името на адвокат Александър Ангелов последно се завъртя в устата на медиите след публикация в „Биволъ“, която с документи показа, че зад офшорката „Виафот“, която напираше да придобие военния завод „Дунарит“ ,стои този човек. Освен това той стои и зад защитата на Делян Пеевски в САЩ след провокираното срещу него разследване от банкера Цветан Василев по Закона "Магнитски“.  Договорът за защитата на Делян Пеевски по „Закона Магнитски“ в САЩ е подписан от бившия полковник от ДС Параскев Параскевов – баща на адвоката Ангелов, който също има дял в „Авиора“. Високо платени американски адвокати периодично се изказват в медиите на Пеевски, че срещу него нямало разследване, но не става ясно защо тогава са наети да го защитават.

 

На въпросите, които Фрогнюз изпрати на двама  американски адвокати, които заявяваха в медиите му,  че го защитават, изобщо не получихме отговор. Вероятно защото ги попитахме дали имат договори за услугите си и дали са в контакт с адвокатската кантора „Авиора“.

 

Александър Ангелов и военно- промишленият  комплекс

 

Сред изобилстващата информация от факти, събития, сделки, роднини и придобивки, нито една медия не споменава факта, че Александър Параскевов Ангелов е дългогодишен член (от 2008 г. поне) на съвета на директорите на варненския военен завод „Черно море“ АД. От търговския регистър се вижда, че дружеството се занимава с производство и търговия на военна техника. В сайта на дружеството се посочва, че „Черно Море“ АД - Варна е наследник на основаното през 1966 година държавно предприятие за производство и доставка на навигационни радарни системи с военно и гражданско предназначение. От 2000 г. “Черно море” е акционерно дружество със 100% частен капитал. Производственият спектър включва: навигационни радарни системи, специални наземни радари, брегови радарни системи, радари за обзор на летищното поле, модулни механични конструкции за апаратурата на контролни зали и центрове.

 

Може би тук трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията относно участието на Ангелов в „Черно море“ АД и появата му в офшорката Виафот, която иска да придобие военния завод „Дунарит“. Възможно е оттам да датира неудържимият му апетит към печалившото оръжейно предприятие.

 

След кръглата маса на тема "КТБ - възможните решения", проведена по-малко от месец след затварянето на КТБ през 2014 г. изпълнителният директор на „Черно море“ АД Петьо Милков, който е и зам.-председателят на индустриалния капитал и председател на Сдружение „Българска отбранителна индустрия” дава интервю за Фрогнюз, в което заявява, че този, който клати КТБ иска да вземе оръжейния бизнес.

 

Наследници на знания, умения и връзки

 

В „Авиора“ работи и друт интересен адвокат - Гено Андреев. Неговият баща е бившия вътрешен зам.-министър Румен Андреев, който се самоуби през август миналата година във  вилата си в местността „Щъркелово гнездо“ край яз. Искър.  Андреев-старши е работил в Националната следствена служба от самото й създаване през 1979 г. Първо е следовател, след това става заместник-директор. От 18 юни 2009 г. е следовател в НСлС, сектор "Разследване по дела с особена фактическа и правна сложност, по дела за престъпления, извършени в чужбина, по искания за правна помощ, както и за разследване по дела в други случаи, предвидени със закон" (може би е случайно съвпадение, но наименованието на сектора съвпада със специализацията на адвокатското дружество точно в тези дейности). По-късно, по покана на тогавашния шеф на МВР Румен Петков, Румен Андреев става зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Тройната коалиция. По това време започва и политическата и бизнес кариера на депутата Делян Пеевски. Андреев е принуден е да подаде оставка от ръководния пост, тъй като е присъствал на тържеството по случай рождения ден на началника на служба КОС Венцислав Рангелов в Деня на национален траур, по повод жертвите от катастрофата на Бакаджик, край Ямбол.

 

.
Адвокат Гено Андреев в момента, когато "Господари на ефира" връчват на баща му Румен Андреев "Златен скункс" след уволнението му от зам.-министерския пост.

 

Кратката справка за бащата на Александър Ангелов, който е съдружник в „Авиора консулт“,  съдържа следната информация:  Параскев Ангелов Параскевов е роден през 1949 г. в с. Българово, Варненско. Завършва право в София. Женен, с 2 деца. Работи над 20 години в службите за сигурност и контраразузнаването ­ началник на направление "Балкански страни" и зам.-директор на Националната следствена служба 1968-1992; пенсиониран от министър Йордан Соколов 1992; застрахователен агент 1992-1994; зам.-министър на вътрешните работи и отговаря за националната сигурност 1995-1997. Последното му звание е полковник. Името му се появява и в справки за принадлежност към Държавна сигурност.

 

Обслужване на сделки на Пеевски                                                                                                                                                     

Андреев, както и Ангелов, е започнал професионалния си път от адвокатската къща на Тодор Батков – „Батков, Стоев, Ботев и сие“. Двамата я напускат през 2009 г. и започват самостоятелен бизнес. „Авиора консулт“ е свързвана и с придобиването на ФК „Левски“, след като Тодор Батков се оттегли от „отбора на народа“.

 

Ангелов и Андреев са адвокатите, които са до Ирена Кръстева, когато придобива ИПК „Родина“, а по-късно и цял куп медии.  Ангелов се явява пред Агенцията за приватизация като представител на дружеството на Василев и майката на депутата Ирена Кръстева, което придоби недостроената сграда на ИПК "Родина".

 

Кантората на двамата адвокати  е до Пеевски, когато той през 2014 г. поема контрола върху „Булгартабак“.  През 2015 г. „Дневник“ съобщава, че адвокатът на Делян Пеевски Александър Ангелов е дирижирал общото събрание на цигарения холдинг, но присъствието и репликите му са изтрити от протокола. Много отдавна журналистът Мирослав Иванов  показа схеми и имейли от кореспонденцията между адвокат Ангелов и Цветан Василев свързани с „Булгартабак“.

 

Самият Василев заяви, че именно той е човекът, който му е поискал от името на Делян Пеевски дялове в редица компании и след отказа му е последвала атаката срещу банката.

 

Сагата "Техномаркет" - „Авиора консулт“ е  кантората, която защитава Пеевски в делата с английските собственици на терени и помещения, свързани с „Техномаркет“, който той придоби след фалита на КТБ.

 

Същевременно в началото на 2016 г., когато Пеевски спечели търг да купи активите на "Химко", но така и не приключи сделката, Ангелов се изказва пред в. "Стандарт" в качеството си на пълномощник на депутата по сделката, пише "Капитал".

 

Последно офшорката „Виафот“, за която Емилиан Гебрев заяви, че "цялата държава помага" за "Дунарит",  се оказа на адвоката на Пеевски Сашо Ангелов.

 

Едно от интересните неща при адвокат Александър Ангелов е, че въпреки очакванията той съвсем не е „мистична личност“. За биографията, кариерата, сделките и връзките му се знае доста. Толкова много публикации има в медиите, че прокуратурата може да се самосезира за доста съмнителни сделки и придобивки, но едва ли.

 

Преди време и друг впечатляващ имот в Горна Баня беше показан в медиите, но никой не му обърна внимание. Той е собственост на декларираното от депутата Делян Пеевски дружество „Интръст“. Там също има сериозна охрана, бариера на улицата, камери, и едва ли ще влязат следователи скоро. Финансовият министър Владислав Горанов  не могат все още да го проверят за един 100 квадрата апартамента, в който живее под наем без наем. Какво да очакваме за такива многодекарни имоти.


.

 

Екип на Фрог

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 18359 |04.01.2019 Апетитите към „Дунарит“ докараха обвинение в ОПГ на собственика и неговия адвокат . 6| 9747 |13.11.2018 Богдан Милчев: Застрахователи дават по 70 бона на адвокати, за да спрат искове за загинали . 12| 10429 |06.11.2018 Само във Фрог: По 50 лв. се търгува информацията за катастрофа с жертви, адвокати се избиват за „кръвнината“ . 13| 12563 |18.10.2018 Полицията издирва мъж, нападнал адвокатка в кантората й в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads