Реклама / Ads
15| 13410 |15.06.2012 ЪNDERGROUND

Анкара следи аферата "Захар" и казуса с Гриша Ганчев

.
Стотици милиони били загубите за държавата от аферите със захар през последните години. Скрити акцизи, нелегален внос и източване на ДДС са само част от механизмите за трупане на милиони от участници в далаверите. Разследването по операция „Захар” продължава, а запознати коментират, че излизали все нови и нови неща за сенчестата страна на доходоносния бизнес. Нови играчи щели да бъдат осветени.
 
Дори се говори, че като свидетел щял да бъде привлечен турският бизнесмен Бедри Шефик. Неговите разкрития за ролята на Гриша Ганчев и негови фирми в търговията със сладката стока щели да бъдат истинска бомба, научи Фрог нюз от свои източници, близки до разследването. Шефик живее в Турция. Има вариант да бъде разпитан там или пък поканен в София. Той е първият собственик на захарните заводи в Девня, които след това стават притежание на Гриша Ганчев. Говори се, че на ловешкия бос му помогнали от мощна варненска икономическа групировка. В задкулисните интриги по сделката се преплели и интересите на тогавашния колос Мултигруп в лицето на Илия Павлов.

Запознати смятат, че привличането на Шефик в разследването, е препоръчано от най-високо място в Турция. Възможно е това да е станало на 18 май, когато премиерът Ердоган пристигна в правителствената резиденция „Евксиноград” за среща с българския си колега Бойко Борисов и министър-председателят на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани.

Припомняме, че на 10 май 2012 г. стартира акция „Захар” на ГДБОП и НАП. Бяха арестувани няколко човека, между които и синът на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев – Данаил. По-късно специализираният апелативен съд  го остави за постоянно в ареста. Постоянна мярка "задържане под стража" магистратите постановиха и за Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов и Милко Димитров.

Съдът пусна под домашен арест единствено Камелия Мирчева. Тя има тежко заболяване и е самотна майка на 14-годишната си дъщеря.

Според специализираната прокуратура, за малко повече от два месеца шестимата са ощетили бюджета с близо 200 000 лева от ДДС. По делото са приложени записи от специални разузнавателни средства и са разпитани над 10 свидетели.

Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров са изпълнителни директори на "Литекс комерс".

Разстроен от случилото се Гриша Ганчев даде няколко изявления пред медиите, в които обяви, че е възможно фирми да са вършили нещо нередно, но не и тези под „шапката” на „Литекс”.

 

На 29 май обаче Спецпрокуратурата повдигна обвинение и на самия Гриша Ганчев Собственикът на Литекс е обвинен и за заплаха за убийство, отправена към шефа на НАП Красимир Стефанов. На  Ганчев е повдигнато обвинение и по аферата "Захар".
Прокуратурата наложи на бизнесмена рекордната за България мярка за неотклонение в размер от 500 000 лева.

Тогава тръгнаха слухове, че Ганчев е решил да разпродаде целия си бизнес и да се пресели в чужбина след приключване на разследването. Той и до момента не вярвал, че може да се стигне до съд, защото смятал, че е невинен, накиснат е или е станала грешка.
Наблюдателни репортери обаче припомнят, че през февруари бе официално открит завода за производство на китайски автомобили „Грейт Уол” – „Литекс моторс”. На тържеството премиерът похвалил китайските инвеститори, но нито веднъж не споменал името на Гриша Ганчев. Някои определят това като знак, че нещо в отношенията им е почнало да „скърца”. Това обаче са версии и слухове, които често съпътстват новините около популярните имена от политиката и бизнеса.

Все още афектиран от случващото се Ганчев заяви, че ще спре да дава пари за спортни клубове. Разпадна се и дълго подготвяния съюз между него и собствениците на ЦСКА за придобиване от Ганчев на 40 на сто от акциите на големия клуб.

Шефик знаел много за схемите със захарта.

 

Особен момент в сагата със захарта е отстраняването на зам.-шефа на НАП Тошко Тодоров  от длъжност. Той е считан за един от водещите специалисти по измамите с ДДС и укриване на данъци. Дано изваждането му от НАП да е случайно съвпадение с разследването на аферата „Захар”, а да не е именно заради засегнати в аферата, коментират многозначително наблюдатели.

Гриша Ганчев твърди, че не участва в незаконен бизнес.

 

 

Евентуалното привличане на Бедри Шефик в разследването наистина би променило доста неща. Турчинът е добре известен у нас. Той е от Силистренско и нашумя като кръвен враг на Доган.
Преди две години той бе обстрелван с 9 куршума в Истамбул, но само два попаднаха в него. Инцидентът е станал в кв. "Флория". По време на комунизма Шефик бил готвен от Държавна сигурност заедно с Ахмед Доган за лидери на българските турци. Твърди се, че е бил дубльорът на Сокола за нелегалните движения. Шефик е бил доцент в Техническия университет в столицата, но по време на възродителния процес попада в затвора. По-късно е екстрадиран в Турция, където бързо прави преуспяващ бизнес. По-късно се връща в България и приватизира захарните заводи в Девня. Това му навлича много неприятности, и става причина името му да се свързва с измами. Арестуван е от МВР, а по-късно се изнася отново в Турция. Обявен е за издирване чрез Интерпол. Шефик е бил съден както в България, така и в Турция. В южната ни съседка той е известен и като политик. Учредител е на Партия за развитие и равенство, която е много влиятелна сред българските турци в южната ни съседка.
Една от версиите на турската полиция е, че Шефик е жертва на заговор в България. Самият Шефик също допуска такава вероятност. Дори заявява, че знае кои са поръчителите на атентата срещу него, споменава и Гриша Ганчев.
Шефик твърди също, че разполага със списък на турски бизнесмени, които са направили инвестиции в България, но после са били изгонени от страната, а капиталите им са минали в ръцете на престъпни групировки, свързани с политически кръгове.

Това било голям проблем и е предмет на неофициалните разговори между ръководителите на двете държави.

Дори някои от рекетьорите и изнудвачите да бъдат съдени, законът не предвижда какво се случва със заграбените имоти, фирми и пари. Така и не е ясно, какви права имат ограбените от мафията и защо държавата не ги защитава като жертви на организираната престъпност, а ги кара сами да водят дела за връщане на заграбеното.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 19396 |11.06.2012 Гадост: Следят ни в спалнята и банята! . 21| 29306 |06.06.2012 Мафията ни е №7, печели милиарди, издържа терористи . 84| 24386 |24.05.2012 Мафията вади милиони за магистрати, записват ги . 36| 12994 |22.05.2012 Оперен певец и журналист в бой за свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads