Реклама / Ads
8| 41421 |26.07.2017 ЪNDERGROUND

Борисов & Пеевски превземат ВПК, мачкат конкуренти

.
Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия към МС отне лиценза на фирмата „Емко” за търговия с оръжие. Това станало под давлението на съпредседателите на комисията Красимир Каракачанов, вице премиер и министър на отбраната, Емил Караниколов, министър на икономиката и секретаря на комисията Аню Ангелов – ексвоенен министър и съветник на Бойко Борисов.
 
Това съобщиха за Фрог нюз източници от комисията. На останалите членове буквално било разпоредено да приемат решението. Според експерти то отваря „зелена улица” за превземането на Военно-промишления комплекс от офшорката Viafot Limited. Тя нашумя с това, че от година се опитва да присвои военния завод „Дунарит” в Русе чрез задкулисни афери и трикове. Офшорката се свързва в бизнес средите с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Лишаването на „Емко” и собственикът й Емилиян Гебрев от възможност да търгува с военна продукция ще нанесе загуби за държавата за стотици милиони от неизпълнени договори, коментират експерти.

 

Фрог нюз писа преди месец, че Пеевски е на път да сложи ръка върху големи държавни предприятия и да наложи контрол над търговията със специална техника и въоръжение. Никому неизвестната Viafot Limited, с 500 лв капитал изведнъж се превърна в основен играч на терена на ВПК. Това ставало с личната протекция на премиера Борисов.

 

Мотивиран изпълнител на повелята е министър Караниколов, номиниран за поста от „Атака”. Той е считан за доверено лице на Пеевски, което се потвърждава от факта, че като шеф на Агенцията за приватизация Караниколов е пуснал със скоростта на светлината сделките за „Булгартабак”, ИПК „Родина”, Дипломатическия клуб и др. – все свързани с името на Пеевски.

 

Бившият военен министър Аню Ангелов е съветник на Борисов и безропотен изпълнител на всяко негово разпореждане.

 

По-интересен е случаят с лидерът на ВМРО Каракачанов. Говори се, че е притиснат по линия на финансиране на партията му от фирми, свързани с КТБ. Както и заради националистически изцепки на хора от партията му - затова е „клекнал” на Борисов и Пеевски. Говори се също, че му е обещан процент от печалбите при реализиране на бъдещи продажби на оръжие и боеприпаси.

 

Един от „най-солидните” аргументи за наказателната акция е желанието на Пеевски да заграби печелившето предприятие „Дунарит”. Повече от година Пеевски чрез Viafot води война с всички средства за придобиване на завода. Това означава КТБ, като кредитор да загуби 60 млн, които са предвидени за изплащане на банката от „Емко”. Губи ги и държавата.

 

Ще припомним, че преди време неочаквано в Търговския регистър се появява обяснителна записка, подадена от Роман Венев като пълномощник на офшорката Viafot Limited. Компанията от Британските Вирджински острови е собственик на "Виафот инвестмънт България", което според представените от него документи е придобило от Едуардо Миролио вземания от "Дунарит" за 24.5 млн. евро и от пролетта опитва да се впише като заложен кредитор на негово място. Цесията е от 14 март, което съвпада по време и с финализирането на другите сделки между Миролио и Пеевски, чрез които депутатът от ДПС придоби неговите 50% в "Техномаркет" и 5% в "Булгартабак".

 

Случайно или не, това стана след като Миролио катастрофира, а причината за инцидента така и не стана ясна.

 

Според публикуваните отчети в Търговския регистър "Емко" е мажоритарен акционер в "Дунарит"  от 18 август 2016 г. или веднага след разрешението на КЗК. На общо събрание, където са одобрени отчетите, също като акционери се явяват "Емко" с 99.5% и собственикът му Емилиян Гебрев - с 0.5%, - т.е. те са придобили дяловете на "Кемира" и управителя й Асен Бабански. По партидите и на двете компании освен индивидуални отчети е качен и консолидиран на "Емко", който включва резултатите на "Дунарит" след придобиването, което говори за появата на крупен субект с над 440 млн. лв. приходи. По този показател той отстъпва единствено на държавното ВМЗ - Сопот.

 

И "Емко", и "Дунарит" отчитат солиден ръст и инвестиции в производствени мощности от ново поколение. Силните резултати са обяснението за апетитите към "Дунарит", което в доклада си е заложило 10% ръст на приходите през 2017 г. Така двете компании с производствени площадки в Русе, Трявна, Монтана и Белица и общо над 2000 служители се управляват като една група.

 

Според експерти, това се е сторила апитетна хапка за Пеевски, който не крие амбициите си за контрол върху ВПК. За да го постигне обаче му е нужна покрепа от най-високото място в оперативното управление на страната и той го получава – от Бойко Борисов.

 

Затова бе пуснат в действие и сценарият „Суджук гейт” – за да се отвлече вниманието от заграбването на ВПК. Акцията се предприема и дни преди ваканцията на политиците и магистратурата, за да се избегне скандалът, как печеливши предприятия могат да бъдат затрити, хиляди работници изхвърлени на улицата, за да се угоди на апетитите на тандема Борисов-Пеевски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 26463 |26.07.2017 Октай пред Фрог: Задкулисието иска да ”изгори” посредниците си Пеевски и Борисов . 1| 5852 |26.07.2017 БСП: Държавата колабира, Борисов управлява по същия бандитски начин . 0| 5293 |26.07.2017 И Борисов одобри проекта на Договора за добросъседство с Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads