Реклама / Ads
12| 18751 |14.03.2013 ЪNDERGROUND

Брендо и Трактора като Том и Джери – гонка до дупка

.
Това не прилича на любов...
Евелин Банев – Брендо е в силно обтегнати отношения с Алексей Петров – Трактора, главен обвиняем по делото „Октопод”. Брендо бил бесен на Трактора още докато последния бе в ръководството на ДАНС.
 

Тогава Петров притискал т.нар. „кокаинов крал”, който искал да му отнеме част от бизнеса, включително и с недвижими имоти и строителството. Дансовецът притискал Брендо със заплахи, че ще „рестартира” обвиненията срещу него, повдигнати от МВР и прокуратурата през 2006 г. Тогава пък министърът на вътрешните работи Румен Петков бил снабден с информация срещу Брендо от приятелите си Братя Галеви. Това съобщи за Фрог нюз източник, близък до италианското разследване. Според него Брендо и Трактора били като Том и Джери, които се преследвали непрекъснато и всеки мечтаел да накаже другия. За разлика от детските персонажи обаче гоненицата между Брендо и Трактора можело да завърши фатално, а не романтично, както е в сериала.

Затова и Брендо реагирал много остро на изявленията на Алексей Петров, че му бил споделял съкровени неща в затвора, включително и някакви тайни срещу Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това са измислици на Петров, който иска да е в центъра на медийното внимание, за да атакува тези, които го вкараха в ареста и изправиха на подсъдимата скамейка, категорични са запознати с процесите в ъндърграунда. Според тях още преди три години пред свои близки Брендо бил заявил, че Трактора му е нанесъл толкова щети в бизнеса и в личния живот, че нямало да му прости докато е жив. Дори се очаквало отношенията между двамата да се решат по законите на мафията, но вкарването в ареста на Петров отложило развръзката.

 

Известно е също, че един от биячите на „Октопода” е признал пред Брендо, че е изпращан срещу него. Той не знаел и затова се съгласил. Когато научил в последния момент, че трябва да удари точно него, решил да му сподели, защото му бил благодарен за голяма услуга, която Банев му направил преди време.

 

В момента единствената мисъл на обвинения за наркотрафик от Южна Америка към Европа Банев била да си върне дъщерята жива и здрава от похитителите.

 

Любопитен елемент в отношениятао между двамата е, че те ползват услугите на една и съща адвокатска кантора. Тайна е обаче дали чрез защитниците си те обменят някаква информация. Или поне тайна за обществото.

 

В момента за оборване на обвиненията срещу Брендо в Италия са наети двама италиански адвокати.

 

„Не мога да ви кажа начина, по който клиентът ми е получил информацията за отвличането на дъщеря му. Той се намира в Италия и контактите с него са въпрос на контрол от страна на италианските власти. Това заяви преди дни по Нова телевизия адвокатът на Евелин Банев-Брендо - Ина Лулчева. (Два дни след това по същата телевизия се изяви и Алексей Петров, който също лансира своя версия за похищението.)  Тя коментира отвличането на дъщерята на Евелин Банев - Брендо. 12-годишната Лара беше отвлечена от столичния квартал Бояна.
"Морална отговорност за отвличането трябва да носи всеки, който се чувства отговорен. Факт е, че клиентът ми беше наречен "кокаинов крал". Вчера се появиха версии за отмъщение от страна на колумбийската мафия - ако е имало такава оперативна информация, се питам защо компетентните органи не са взели мерки да предотвратят престъплението", добави тя.

 

Това е само версия, ако има въобще такава, и по нея се работи когато нещо се е случило, защото никой няма предварителна информация какво замислят престъпниците. Поне не в този случмай, за да се взимат превантивни мерки. Това е нелепо и може да се приеме като опит на адвоката да прехвърли или да насочи вина към някого. В случая към МВР, за да изкара клиента си жертва, която държавата е изоставила. Подход, който е твърде примитивен, коментираха хора от разследването. Те обаче не пожелаха да говорят повече по този въпрос, защото имали много по-важна работа – да издирят похитителите и да освободят малката Лара. За разлика от адвокатите ние работим по убеждение и в защита на цялото общество, без разлика кой какъв негов член е.

 

„Този, който нарече Евелин Банев "кокаинов крал", да отговаря за отвличането на дъщеря му. Защото аз твърдя, че това предизвика до голяма степен случилото се днес.” Това пак са думи на адвокат Лулчева, но пред бТВ.

 

Бих могъл да отговоря по доста атрактивен начин за отношение на някои адвокати и тяхното финансово благоденствие, както и че това не ги прави мишени на мафията, но няма да го направя. Те са в правото си да защитават своите клиенти по всякакъв начин, стига да не е в нарушение на закона. Това са думите на високопоставен служител от екипите, които разследват отвличането. Според него медийните публикации за латиноси бандити, дошли в България да наказват Брендо, както и други подобни версии са повече екзотични, отколкото реални. Групата вероятно е съставена от българи, поръчителят също вероятно е нашенец и причините трябва да се търсят в „бизнес” отношенията на Банев с хора, които имат ресурса и волята да извършат подобен мащабен акт. В акцията са участвали поне 10 души, за да се осигури коридор, наблюдение, отцепление и втори екип за оказване на помощ, ако нещо се обърка. В общата организация като наблюдение, събиране на информация, проследяване и записване на контактите са участвали поне още 6-7 души. Не са много криминалните структури, които могат да осигурят кадри за такава акция. Допускаме, че в подготовката и реализацията е възможно участието на бивши, за съжаление и на действащи служители от системата на МВР. Някой познава организацията на работа на групите от системата и черпи информация отвътре. Работим по това, заяви нашият източник.

 

Евелин Банев – Брендо, задържан при операция „Кокаинови крале” в Италия, е уличен във връзки с италианската мафия и няколко световноизвестни престъпни организации като ИРА, ЕТТА, турската „Сивите вълци” и други от италианското издание „Gazzetta del Sud”. Според статия, Банев отговарял за продажбата и разпределението на наркотиците, произведени в лабораториите Колумбия. Задачата на турската организация „Сивите вълци” била да снабдява с наркотици и оръжия клановете на Ндрангетата в италианския град Кротоне. Кюрдската Работническата партия на Кюрдистан пък имала задача да развива бизнес заедно с престъпните групировки в град Кориляно.

 

Според „Gazzetta del Sud” баските сепаратисти събирали парите от длъжници, а организацията Колумбийски отбранителни сили се занимавала с доставката на огромно количество наркотици. „Българският бос Брендо е отговорен за продажбите”, пише още в статията.

Разследването на тези схеми е от години. Българските служби се включили през последните 3 години.

 

Бивш зам.-главен прокурор е най-вероятната „къртица” на Евелин Банев – Брендо. От него е тръгвала секретна информация към бизнесмена. Той обаче не е бил единственият информатор, както и тайните от сбирката на партньорски служби в Хага през 2008 г. не са единствената информация изтекла към оперативно интересни лица, писа Фрог нюз още на 3 юни 2012 г. Името на висшия магистрат обаче още се пази в тайна, кой знае защо. Предполага се, че той е получил тлъсти суми за „услугите”, които е правил. На службите ни били известни и посредниците, които „пренасяли” информацията. Те били обществено известни.

 

Друг интересен факт е, че италианският журналист Роберто Савиано, в книгата си „Красотата и адът” описва подробно пътя на кокаина, по данни, предоставени му от италианските служби и прокуратура. Според него българската отсечка минава през Плевен и София и е част от трасето от Латинска Америка към Европа. Три години по-късно нашите служби и МВР разкриха точно същият маршрут.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 27514 |17.05.2012 Чудо! Удариха Таки, Брендо, Амигоса, килъри и захарни аферисти . 43| 12936 |22.03.2012 Трактора и Румен Петков обсъждали създаването на нова партия . 46| 13399 |07.02.2012 Парите на отвлечените се излели в джоба на Трактора . 3| 9997 |08.12.2011 След 2 седмици на свобода наркобосът Маникатов отново в килията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads