Реклама / Ads
16| 7777 |30.06.2010 ЪNDERGROUND

Далавери на НЕК, прикривани от ДКЕВР

.
Шокиращи измами разказаха на Трайков от ДКЕВР Източник: www.studentsoftheworld.info
Националната електроразпределителна компания, която е държавно дружество, драла кожи с помощта на ДКЕВР. Със скъпия ток, с който ни цакали, сме покривали графата „други разходи” на НЕК, които и днес остават строга тайна за крайния потребител.
 

Доклад на Държавната комисия по електро и водно регулиране до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков разкрива колосални злоупотреби на Националната електроразпределителна компания и ДКЕВР в периода 2007-2009 година.

Документът е подписан лично от настоящия шеф на комисията Ангел Семерджиев. Новината беше съобщена тази сутрин в бизнес-телевизията EBF от водещия на сутрешния блок Милен Цветков. Според данните, изпратени до министерството, се оказва, че ДКЕВР е покривала безразборно и нерегламентирано харчене на пари от енергийните дружества в периода 2007-2009-та година, когато председател на комисията беше Константин Шушулов. По закон ДКЕВР определя приходите на НЕК, които би трябвало да бъдат съобразени с употребяваната енергия годишно.

Въпреки това, комисията не е намалила предварително уговорената сума, която дружеството е трябвало да получи, макар  отчетения спад на потреблението. Тлъстите пари, които са текли към електроразпределителното дружество, не са орязани дори след като става ясно, че „първичните енергийни източници” свалят цената на електричеството. Всичко това, вместо да намали стойността на киловатчаса до крайния потребител, го запазва, та дори и увеличава. Или, най-просто казано, ако годишно за НЕК по предварителни изчисления са предвидени 100 единици, например, предприятието ги е прибирало по "настояване" на ДКЕВР в пълния им размер, макар потреблението на тока плюс разходите за поддръжка на фирмата да са били общо 80 единици. 

Печалбите, които според ДКЕВР и Семерджиев, продължили да текат към електроразпределителните дружества в този период, са узаконени с „нуждата от постоянни разходи”, като заплати, външни услуги и др. Според доклада именно тези „услуги” са оскъпявали тока на българина цели 3 години безпричинно.

По данни на настоящия шеф на комисията Семерджиев делът на утвърдената печалба на НЕК в общата система нараства от 16% през 2007г. до 23% през 2009г., което отново не е споменато от бившите шефове на ДКЕВР.

В документа до Министерството на икономиката и енергетиката пише още, че НЕК не е представила за утвърждаване бизнес план, от който да се установи обема, както на реалните приходи, така и на реалните разходи за цялостната дейност, „което е свидетелство за наличието на разходи извън регулаторната дейност.” В предложението за цени от 01.07.2009г. НЕК е поискало увеличение на разходите за пренос спрямо 2008 г. с 82.661млн.лв, което представлява с 43% повече.

Тази цена през 2009 г. е скочила незнайно защо с още 60% спрямо 2007г, а за достъпа до преносната мрежа - с 26%, въпреки значително по-ниското равнище на инфлация през този период. Тези пари са покривани изцяло от българския потребител, който е плащал по-скъп ток, вероятно "на вятъра". От анализа на данните, съдържащи се в годишните финансови отчети на НЕК и ЕСО, другото електроразпределително дружество с държавно участие, пък става ясно, че след юридическото разделяне на дейностите, общите им разходи нарастват значително.

Дори над ръста за разходите за закупуване на електроенергия. Т.е., ако разделянето на двете компание не беше факт, токът до крайния потребител щеше да е с по-ниска цена. Каква е причината за неизгодното, според доклада деление, тепърва ще бъде търсена.

В заключение в документа се констатира фактът, че спрямо страните в региона, у нас се отчита най-голям разход за пренос на електроенергия: 122%спрямо Румъния, 142% спрямо Сърбия, 200% спрямо Турция и 259% спрямо Македония.

Прочетете целия доклад до министър Трайков тук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 12304 |28.06.2010 Проектът на Първанов минавал през избора на Анкова за шеф на БНТ . 35| 16548 |25.06.2010 Министърка урежда състудентка с директорски пост? . 70| 10556 |23.06.2010 Режат пенсии на доносници, агенти и Живковата номенклатура . 64| 25020 |22.06.2010 Германия напада СССР със заповед: смърт на комисарите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads