Реклама / Ads
3| 10453 |28.04.2016 ЪNDERGROUND

Фрог научи: Хвърлиха граната пред дома на свидетел срещу Ицо Папата

.
Христо Върбанов-Папата
Граждани в Костинброд намериха граната, захвърлена в канавка, до дома на основен свидетел срещу ромския барон Христо Върбанов-Ицо Папата, научи Фрог нюз. Гранатата е била открита пред къщата на Димитър Владов, брат на Станчо Владов.
 
Вторият е основен свидетел срещу Папата по стартиралото наскоро дело в Специализирания наказателен съд срещу банда за рекет, ръководена от Върбанов.
Миналата седмица на заседание е бил разпитван именно Станчо Владов. 
Полицията е прибрала и обезвредила гранатата. Местни хора предполагат, че боеприпасът е оставен за сплашване по поръчка на ромския бос. В момента Христо Върбанов лежи в затвора с шестгодишна присъда за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов.
 

Папата е в Централния софийски затвор, но постоянно излиза в отпуск и в момента отново е Костинброд, твърдят местните хора. Преди 4 години на 6 април 2012 г. антимафиоти арестуваха Христо Върбанов, самопровъзгласил се за бос на  Мешерето, по обвинение, че е рекетирал дългогодишния си враг ромския барон Станчо Владов. 
По неофициална информация Папата искал от Владов 100 000 евро, за да оттегли свидетелите си срещу него. По показания на Върбанов в началото на 2012 г. бяха арестувани Любомир Илиев- Къдравия, Кирил Рашков-Цар Киро и братята Георги и Васил Горанови, всички роднини на Владов. Четиримата цигански барони бяха обвинени, че подготвяли убийството на прокурора от ВКП Олег Янев, ромския лидер Цветелин Кънчев-Дон Цеци и самия Христо Върбанов. От това дело не излезе нищо. Оказа се, че Папата е любимец на ченгетата именно защото им доставя "свидетели" каквито му поискат. В хода на съдебните дела, обаче показанията им не могат да се докажат. 

Самият Станчо Владов пък е подсъдим по делото „Килърите 2” като поръчител на убийството на друг ромски барон-ТаниТанев от Долни Дъбник. Основният бизнес на Христо Върбанов-Папата е осигуряване на „кошаревски свидетели” срещу заплащане. 
Според обвинителния акт на спецпрокуратурата, внесен през януари т.г. в спецсъда Папата, жена му Станка Върбанова, Златко Танев, Борис Маринов и Тома Илиев изнудвали различни хора за суми между 3000 и 500 000 лева, като ги заплашвали, че срещу тях и близките им ще бъдат образувани наказателни дела чрез лъжливи показания на „кошаревски свидетели”.

Някои от жертвите били плашени с „прокурор”, уж близък на Христо Върбанов.
Папата, който е вуйчо на фолкпевеца Азис, заплашил и изнудил роднините на Любо Къдравия, които му дали 15 000 лв. и 15 000 евро, за да го освободи от ареста. Но мярката на Къдравия така и не била променена месеци наред.
Пред свои хора Върбанов често хвалел  бизнеса с „кошаревски свидетели”, като казвал: „Овцата не се коли, а се сестриже”. Заради честите отпуски на Папата от затвора хората в Костинброд се опасяват, че и други свидетели срещу него могат да пострадат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4450 |13.04.2016 Свидетел в съда: 130 нелегитимни имами проповядват радикален ислям у нас . 14| 6450 |14.03.2016 “Ние, гражданите”: Основният свидетел на прокуратурата ощетил КТБ със 100 млн. лв. . 2| 7992 |06.03.2016 Синът на загиналия свидетел срещу Галеви Пламен Миланов катастрофира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads