Реклама / Ads
10| 12844 |28.08.2014 ЪNDERGROUND

Фрог научи: Проверяват шефа на затворите за финансови нарушения

.
Росен Желязков
Шефът на затворите Росен Желязков се проверява за финансови нарушения. Това научи Фрог нюз от министерство на правосъдието. В момента в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” се извършва пълен финансов одит, съобщиха от ведомството на Христо Иванов.
 

Причината са старта на проверката е съмнителен договор за 1, 5 млн. лв., който ГДИН е сключила с фирма „Чех Груп” за доставка на хранителни продукти, при който тотално  е заобиколена процедурата за възлагане на обществена поръчка.  Според служители на дирекцията, за да се заобиколи ЗОП е използван претекст „необходимост от предприемане на неотложни действия”.  Това е станало по настояване на директора на ГДИН Росен Желязков. За да се стигне до крайния резултат се  минало през няколко нива.

 

Първоначално на 13 юни т. г.  е бил обявен конкурс, който само след 20-на дни е отменен от шефа на затворите. Един от мотивите му бил, че фирмите-кандидати трябвало да представят удостоверение, че имат  регистрация за търговия на едро. Документът се издава от агенцията по безопасност на храните. На основание, че предходния договор е изтекъл на 19 юли и няма как затворниците да стоят гладни, се налага веднага да се подпише нов контракт като се пристъпва към директно договаряне с „Чех Груп”. Така още преди края на юли договорът с въпросното дружество става факт. От ГДИН обясняват, че те си партнирали добре с тази фирма преди това  и поради тази причена са заложили на нея.

 

Справка в ДАКСИ показва, че „Чех Груп” включва две фирми-„Чех-Йосиф Новосад” и „Финанс Груп 2013 г.”. Според медийни публикации бившият земеделски министър Мирослав Найденов е упражнил натиск върху тогавашния шеф на фонд „Земеделие” да възтанови ДДС на първото дружество. Името на „Чех-Йосиф Новосад” се разчу и покрай доставката на храни за социалните домове за възрастни хора и раздадения им боб с гъгрици. Разбира се от фирмата веднага се заеха с опровергаване на информацията. Във вестници от Велико Търново Йосиф Новосад многократно дава интервюта, от които се разбира, че фирмата му печели огромни суми по европроекти.  Под сурдинка в ГДИН се казва, че влиятелна жена лобирала старателно пред Желязков за въпросното дружество.

 

Новината за сключения договор все пак стига до ушите на бившия правосъден министър Зинаида Златанова. Членове от политическия й кабинет твърдят пред Фрог, че щом разбрала за договара веднага разпоредила на Инспектората да започне да нищи случая.  Установихме, обаче, че до сега никой от въпросното звено не си е мръднал пръста за това. Не е ясно и дали изобщо нареждането на Златанова е стигнало до Инспектората, имало ли е изобщо такаво или пък сиганалът е потънал в „трета глуха” след нейното махане. Фрог ще продължи да следи какви ще са резултатите от финансовия одит на ГДИН и шефът й Росен Желязков.      

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 14455 |18.08.2014 Пострадали пред Фрог: Главестия дава един милион за свободата си . 7| 16892 |18.08.2014 Фрог научи: Дългия и Мечката ограбили офисите на „Спиди” и „Либра” . 55| 21554 |12.08.2014 Фрог научи: Закопчаха страшилището Лунгара за издевателства . 20| 12464 |04.08.2014 Разкритие на ФРОГ: Тирове карат нелегално гръцки боклук у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads