Реклама / Ads
4| 10086 |09.02.2018 ЪNDERGROUND

Какво се случи с прокурорските обвинения срещу квесторите на КТБ?

.
С приемането на поредните промените с марка „КТБ“ в закона за банковата несъстоятелност внесени от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид следва и поставянето на въпроси, които никой не задава.
 

Ако това е „голямата новина“ за ДПС днес, за нас големият въпрос е какво се случи с повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу назначените от БНБ квестори Станислав Лютов и Елена Костадинчев.


Прокурорската преписка следва да е с номер 7120/2015 г.

Да се върнем в 2015 година за да стане по-ясно защото  това са много важни въпроси.

В началото на май 2015 г. става ясно, че вложители в КТБ са преправили договорите си, за да вземат гарантираните 100 000 евр. Според публикации в медиите над 1000 вложители в КТБ са преправили преференциалните си договори за високи лихви, за да могат да вземат по 100 хиляди евро като редови вложители. В последния си работен ден пък квесторите са освободили огромни количества имущество. Това е обявено на заседание на Министерски съвет лично от премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието.

 

„От това, което знам от службите – и очаквам в следващите седмици развитие, са освобождавани имущества, но разбира се всичко това трябва да се документира, то е факт. В последните дни на квесторите са освободени огромни имущества, в последния работен ден на квесторите. Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят. Ще стане ясно на обществото след две-три седмици. Освобождавано е имущество, преправяни са договори – над хиляда – защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите. А това са над хиляда души и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на Фонда“, допълва Борисов.

 

„Толкова стриктно спазваме закона и безкомпромисно, че ви моля просто да сте търпеливи две-три седмици. Ще стане това, което сега ви казвам, то е документирано, ще бъде превърнато в съдебни дела. Оперативно информацията вече я има и се работи по нея. Така че, да го знаете“, казва още премиерът.

 

Веднага след това квесторите на КТБ искат проверка по обвиненията срещу тях. Елена Костадинчев и Станислав Лютов твърдят, че са действали по указания на надзорните им институции. Квесторите изпращат писмо до медиите, в което настояват за проверка на дейността им. Повод за това стават направените през последните дни обвинения срещу тях, включително и от премиера Бойко Борисов, че в последните дни от квестурата им са „освободили имущество“ и „нанесли щети за над 100 млн. евро“. Освен това се оказа, че те са разрешили на депозанти с влогове с индивидуални, по-високи от нормалните лихвени проценти да ги трансформират в стандартни, за да получат парите си до гарантирания от държавата размер от 196 000 лева.

Ето какво пишат Костадинчев и Лютов:

 

„За целия период на нашето управление като квестори на КТБ сме работили изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции. Изплащането на обезщетения на граждани до защитения размер от Фонда за гарантиране на влоговете в банки е сложен и интегративен процес, който беше проведен в непрекъснато и тясно взаимодействие с ФГВБ и БНБ и при точно спазване на дадените от тях указания – начин на работа, който прави самоволните действия невъзможни. За този обем от работа съществува пълна документация и прозрачност в банката.

 

Изразяваме крайно недоумение от необоснованите обвинения към нас, свързани с тази сфера от нашата дейност. Заявяваме, че в нито един момент не сме нарушили закона и настояваме за незабавна ескпертна проверка по тези обвинения поради драстичното им разминаване с обективната истина. Въпросът с обезпеченията е подробно разгледан в заключителния ни доклад, предоставен на БНБ, на временната анкетна комисията към Народното събрание във връзка с Корпоративна търговска банка. В деня на встъпването в длъжност на синдиците на КТБ този доклад беше връчен на финансовия министър, на заместник-главния прокурор, на главния секретар на МВР, на председателя на ФГВБ, както и на самите на синдици. В него са ясно обяснени и мотивирани действията ни при стриктно спазване на закона, предвидените процедури и указанията на надзорните институции. Оставаме на разположение на компетентните разследващи органи за каквото и да било съдействие.“

 

На 11 май 2015 г. Софийска градска прокуратура започна разследване срещу квесторите в КТБ АД. Обявяват го в нарочно прессъобщение на официалната си страница:

 

„Днес, 11 май 2015г., Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в „Корпоративна търговска банка“ АД – Елена Костадинчев и Станислав Лютов / престъпление по чл. 219 ал.4, във вр. с ал.3, вр. с ал.1 от НК/.

 

Разследването срещу тях е за това, че в периода месец ноември 2014г. до 26.03.2015г., в качеството им на длъжностни лица – квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи  във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банка „КТБ“АД. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

 

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.  Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.“

 

Това е всичко, което е известно по това разследване. Няма информация нито за хода му – прекратено ли е, още ли се води? Къде са Лютов и Костадинчев също никой нищо не е чувал. Къде е Иван Искров е ясно – няма го. Но членовете на УС на БНБ са същите. Тяхната отговорност разследвана ли е от Прокуратурата?

Цялата сага за депозитите подробно се разглежда от комисията на Десислава Атанасова в Народното събрание. Там г-жа Нели Кордовска пък потъва в мъглата…

 

Вижте: НС разсекрети стенограми от Комисията КТБ – #КОЙ е написал доклада на Деси

 

Надяваме се освен нас и други да проявят интерес и да запитат Прокуратурата, БНБ, Министерството на финансите, Деси Атанасова, Бойко Борисов… А защо не и Делян Пеевски, Цонев или Хамид – сигурно знаят какво се е случило щом смятат, че законовите им промени ще решат и поправят стореното от квесторите на БНБ в Корпоративна търговска банка.

 

Поне ако има повдигнати обвинения прокуратурата ще ги публикува ли, ако няма с какви мотиви е прекратена прокурорската проверка?

 

Надяваме се освен нас и други да проявят интерес и да запитат Прокуратурата, БНБ, Министерството на финансите, Деси Атанасова, Бойко Борисов… А защо не и Делян Пеевски, Цонев или Хамид – сигурно знаят какво се е случило щом смятат, че законовите им промени ще решат и поправят стореното от квесторите на БНБ в Корпоративна търговска банка.

 

Поне ако има повдигнати обвинения прокуратурата ще ги публикува ли, ако няма с какви мотиви е прекратена прокурорската проверка?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 15106 |12.06.2017 ”Какво са законите без добри нрави” или как Пеевски се наложи над Глориент . 23| 15089 |19.02.2016 Какво и как спечелиха в последните години близките до Делян Пеевски фирми . 12| 6596 |09.01.2016 Прокуратурата ни каза каквото знаем: Антов е убит с два изстрела в главата . 0| 13615 |29.03.2014 Внимание! Кой кого съди и какво от това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads