Реклама / Ads
6| 9476 |12.10.2010 ЪNDERGROUND

Кризата удари хероина, замени го с амфети

.
Броят на зависимите от хероин намалява за сметка на хората, които се пристрастяват към амфетамините, които са по-евтини и достъпни, каза пред Frognews.bg създателят на терапевтична общност за борба с наркоманиите „Феникс” д-р Петър Василев.
 

По думите му обаче това също е един доста тревожен за страната ни факт, тъй като т. нар. „амфети” изключително опасни и водят към много бързо пристрастяване. Според д-р Василев една от причините за тази промяна са все по-достъпните метадонови програми за хора, които не са успели да се излекуват без лекарства. В същото време на Запад промяна в тенденцията не се наблюдава. Въпреки финансовата криза, водещ наркотик оставал кокаинът, както и марихуаната, която в повечето случаи е само началото към приемането на по-твърди опиати.

Като ръководител на терапевтична общност „Феникс” той сподели, че кризата се е отразила доста тежко в борбата за живота на наркозависимите. „В момента сме натоварени с много повече работа, тъй като персоналът ни намаля и трябваше да оптимизираме длъжностите, а в същото време няма как да намалим грижата към хората, на които помагаме. Поемаме повече ангажименти. Капацитетът на нашата структура от 25 места преди няколко години се намали на 10-15 души. Все още такъв тип програми не се финансират от държавата, което не е редно. До този момент направихме 2-3 срещи на високо ниво, на които присъстваха представители на социалното и здравното министерство, за да се регламентира дейността на терапевтичните общности, които работят по програми, лицензирани у нас. Те трябва да са достъпни до всички, които имат нужда от такава специализирана помощ”, коментира д-р Петър Василев. Според него държавата все още не обръща достатъчно внимание на този проблем. В момента има около 4 000 места в центровете за борба с наркоманиите, където обаче се използва основно метода на лечение чрез метадон и други медикаменти.

"Моделът на терапевтичната общност у нас не е регламентиран и не е финансиран, а това е нормална европейска практика. „Феникс” е част от мрежа в изследователския проект на Кралския колеж във Великобритания, вследствие на което преди 2 години са изработени стандартите за професионална практика, благодарение на което има много ясни "правила" в седем области, които вече са разпространени в България, за да са наясно всички как се реализира една терапевтична общност", коментира Василев. Той допълни, че цялата информация от изследователска дейност е предоставена на здравното и на социалното министерство. Така когато държавата реши да създаде терапевтична общност, ще е наясно как да действа.

В момента в ход е проект, свързан с ресоциализация и рехабилитация на терапевтичната общност към Европейското икономическо пространство. Той цели подобряването на битовата среда във – пълен ремонт на сградата, както и изграждането на парно. "Сега ни предстои изграждането на пречиствателна станция, защото в селото, в което се намира къщата на общността няма канализация. Ще направим и многофункционално спортно игрище и въобще да успеем да създадем физическите условия, които да съответстват на тези в Западна Европа”, каза още д-р Василев. Той подчерта, че към момента успеваемостта в лечението на наркозависимите у нас без лекарства и други медикаменти е около 67%. Статистиката в цял свят показва, че при подобен тип лечение успехът е средно между 50-70%.

В същото време Пенка Георгиева, която е член на Конфедерацията за защита на здравето и на Асоциация за превенция и работи със зависимости „Само днес” е категорична, че през последните 5 години държавата е вдигнала тотално ръце от наркозависимите. Тя припомни, че у нас няма никаква стратегия за лечението и интегрирането им. "За този 5-годишен период Министерството на здравеопазването е изразходвало 78,8 млн. лв. за лечение на зависимости - наркотици, алкохолизъм, тютюнопушене, лекарства, а в същото време няма никаква яснота кой и как точно изразходва тези средства, къде са парите от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, определени за превенция и лечение на зависимостите от Закона за здравето, чл. 53", пита Георгиева.

Според нея трябва да се изгради Фонд за зависимостите, който да разполага с целеви пари, които могат да се харчат само по предназначение. Тя предлага дори той да бъде изграден от три звена, което ще допринесе за стриктен контрол и прозрачност в изразходването на средствата отпуснати за лечение, превенция и рехабилитация на различните видове зависимости. "В момента това, което цари в този сектор е хаос и фондът е една стратегия, при която ще се знае кое къде е и как са изразходвани отпуснатите пари, категорични са от Конфедерацията за защита на здравето", казва още Пенка Георгиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 44421 |07.10.2010 Eлитът предаде Кюлев и го уби – ІІ част . 26| 31881 |03.10.2010 Златни куршуми за Емил Кюлев - пет години омерта . 53| 18453 |29.09.2010 Масонът Славчо построи три клозета, отправи се към втори мандат с БСП и живее в … 2011 год. . 28| 10124 |24.09.2010 Златната есен на благотворителните шоута

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads