Реклама / Ads
4| 7394 |01.06.2010 ЪNDERGROUND

Напук на купища бариери възпитават българчета в чужбина

.
Българска детска градина функционира в словашката столица Братислава.
 
С помоща на община Братислава, на Словашкото министерство на образованието и на българската общност е започнало това уникално начинание, благодарение на което се събират децата на българската общност и се подготвят за училище. Получена е и помощ от МОМН по програма Роден език и култура зад граница. В момента в българската детска градина в Братислава се обучават и възпитават повече от 30 деца.

Frognews.bg попита една от майките, художничката Радостина Доганова, която е заета с благородното начинание, какво може да накара един човек на изкуството да се посвети на занимания и образование на деца?

„Отговорът е лесен ‒ обяснява тя, ‒ но имам двама сина. Ако ние родителите не работим за децата си, не можем да очакваме помощ от институции и организции. Изпитвам изключително удовлетворение, като видя децата в градината и училището да пеят и говорят на български език. И разбира се, признанието и радостта на родителите. Но тук трябва да уточня, че ние учредихме и ръководим Българската детска градина. А имаме и прекрасни учителки ‒ госпожа Добринка Димитрова (директор) и госпожа Адриана Суровцова, които работят с децата. Те са главните дейставщи лица, ние сме зад тях... скрити помощници...”

Очевидно ангажиментът си заслужава усилията. В противен случай най-българските културни празници едва ли щяха да се организират с пълноценно детско участие. Като например ‒ на 19 май, когато е била Вечерта на българската култура и фолклор в Братислава. Обичайно такиви празници събират цялата общност. На празника се представили и децата от Българското училище и Българската детска градина. Той минал чудесно, пред голяма публика, с повече от 200 човека в залата. Тържеството се реализирало с финансовата подкрепа на Словашкото министерство на културата по програма за запазване на културните ценности на малцинставата за 2010 година.

По този повод Радостина Доганова казва: „ Мисля, че за нас, българите зад граница, няма по-голяма радост от тази да видим децата си на сцената, да танцуват и да пеят на български. За нас 24 май е празникът на нашата българска идентичност и няма нищо по-мило от това да чуем как най-малките рецитират стиховете на Дора Габе „Нашето небе е тъй дълбоко, нашите звезди са тъй големи и земята наша е безкрайна, а се сбира цялата в сърце ми....”

Преди години българското училище в словашката столица Братислава е било сред престижните учебни заведения, вкл. и за словаците. Впоследствие обаче МОМН в България решава да не допусна да бъде отворен 1 клас в продължение на две учебни години и слива паралелки от по-горните класове, например децата от 5 клас учат с тези от 7 и т.н. Едва през настоящата учебна година МОМН разрешава отново обучение от 1 клас с 11 деца. За съжаление изпратили учител за първокласниците чак в края на ноември! „Беше неудобно и унизително да гледаме родителите в очите и да им обясняваме, че не знаем защо не е изпратен учител за техните деца”, обявява Доганова.

Обичайна процедура е МОМН да изпрати учителите в държавните училища зад граница. В много случаи те са добри професионалисти и умеят да работят с децата. Но не са подготвени да работят с българската общност зад граница и това значително усложнява комуникацията с родителите и българските организации, категорични са от общността ни в Братислава.

„Много е важно Българското училище да се адаптира към новите условия, в които живеем. Да не действа като затворена система, да има развитие, да се търсят начини вратите на школото да се отворят към новото, към европейското, към широката общност. Всеки организъм в природата, който не се развива и адаптира към новите условия, е обречен да загине. Промяната е необходимо условие за оцеляване”, разсъждава Радостина Доганова.

А по въпроса за това как и дали се съхранява езикът в смесени бракове, отговорът е еднозначен ‒ това е трудно, а усилията ‒ непрекъснати. Целта обаче също е една: децата да знаят своите корени; да се чувстват добре и в Словакия, и в България. „Един ден ще пораснат и ще пътуват навсякъде по света, но трябва да имат ясна представа кои са, какви са и от къде идват. Вярвам, че ще бъдат силни и успешни ако познават и носят в себе си духа на България, ако запазят връзка с богатата ни култура. И още нещо... Изпитавам гордост, когато словаците говорят с уважение за историята ни, за изкуството ни. Затова ревностно пазя името на родината. Ние нямаме нужда от негативизъм, стига лоши думи, обидни коментари. Само позитивната енергия ни води напред и нагоре. Това е пътят”, завършва за Frognews.bg Радостина Доганова в навечерието на 1‒ви юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13093 |31.05.2010 "Вида" закопа седмокласниците, тестовете пълни с бисери . 11| 26890 |26.05.2010 Смъртоносен номер на GSM дебне нови жертви . 3| 8543 |22.05.2010 Първокласници се намериха след 26 години . 1| 7116 |19.05.2010 Ейяфятлайокутл - вулканът, който приземи света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads