Реклама / Ads

1| 10582 |25.03.2019 ЪNDERGROUND

Основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов участва пряко в атаката срещу „Дунарит“ (ІІ част)

.
Бисер Лазов и Албена Андреева
Бисер Лазов, освен чрез фиктивен и очевидно неистински договор между „Кемира“ и „Виафот“, участва в атаките да бъде превзет военния завод „Дунарит“ и чрез вече добре известното дружество „Хедж инвестмънт“. То притежаваше и прибрания то държавата военен завод „Авионамс“. Лазов вероятно е фалшифицирал редица документи, които се използват пред Агенцията по вписвания, в съдебни дела и къде ли не, но никой не се осмелява да преследва и обвини свидетеля на прокуратурата, за нито едно от действията му, колкото и абсурдни, нагли и очевадно незаконни да са.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев многократно заяви, че е бил изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от "Виваком", "Петрол" и "Дунарит" "на определени фирми, зад които стоят определени хора". Както и че тези хора са "крадецът, който вика: Дръжте крадеца".

 

 „"Дунарит" винаги е бил цел на Пеевски и Борисов. Сталийски беше притежател на 50% чрез подставено лице от 2010-а до 2013 година. След това присъстваше в претенциите на Пеевски през 2014 година.  "Дунарит" винаги е бил сред хапките на този тандем. Сега решиха, че им се полагат както КТБ, така и заводът“, казва Цветан Василев.

 

Разказахме ви как прокурорският свидетел Бисер Лазов участва пряко в атаката срещу „Дунарит“.  Неговия подпис стои под съмнителен документ, който е в полза на офшорката на адвоката на депутата  от ДПС Делян Пеевски. Това е една част от участието на Лазов в схемата.  Какво още прави той и шайката около него, за да помогнат военния завод да смени собственика си насилствено.

 

Малко предистория

Атаката срещу КТБ беше последвана от действия за овладяване на дружествата, държащи капитала на "Дунарит". Голямата драма се разигра около "Хедж Инвестмънт България" АД - дружество, в което КТБ държи 9.28% от капитала.  Припомняме, че това дружество на свой ред е собственик на "Кемира" ЕООД, притежаващо 92.012% от капитала на "Дунарит".През 2015 г. срещу  „Дунарит“ бяха предприетите действия  и от държавните органи. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет взема светкавично решението за спиране на лиценза на предприятието.  Спрян бе лиценза на "Дунарит" за износ, внос и трансфер на оръжия. Мотивът за спиране на лиценза ,  въпреки ежегодно милионни печалби и редовното обслужване на взетите кредити, заради "нарушена икономическа стабилност и надеждност" на фирмата. Това изкара синдикатите и работниците на площада. Истината за отнемането на лиценза беше съвсем друга.  Единствената цел бе да се постави дружеството на колене, лишавайки го от възможност да изпълнява договори за продукция по стандартите на НАТО с партньори от три континента - Европа, Азия и Африка.  Преди обаче да се намеси държавата Лазов извършва поредица от планувани действия. КОЙ ги е планувал може би ще разберем по време на предстоящия разпит на Лазов в „Делото КТБ“, който трябва да започне на 26 март в специализирания съд.

 

Документирана шизофренията на Бисер Лазов

В края на август 2014 г. в Агенцията по вписванията (АВ) достига искане за вписване на промени в Търговския регистър по партидата на "Хедж Инвестмънт". Заявител на искането за промени е основният свидетел на прокуратурата по "Делото КТБ" Бисер Лазов.

 

Към заявлението си Лазов прилага решение на съвета на директорите за свикване на общо събрание на дружеството. Решението е с дата 23 юни 2014 г. Това е точно три дни след затварянето на КТБ и поставянето й под особен надзор от БНБ.  Оказа се, че съветът на директорите изобщо не е вземал такова решение, а представеният в Агенцията по вписванията документ е антидатиран, а протоколът от уж проведеното на 23 юни заседание е подписан от членовете на съвета едва на 14 август след упражнен върху тях натиск.

 

От заявлението, което представя Лазов става ясно, че  събранието се е провело в офис на "Хедж Инвестмънт",  който се намиращ на ул. "Хубча"  в София.  Но  в този имот всъщност е недопустимо да се проведе такова събрание, защото  той е на банката, а не на дружеството. Още един гаф се вижда от занесеното заявление от Лазов в АВ - в протокола от събранието, комисията за проверка на кворума и на представения капитал установила "единодушно, че на събранието са представени всички акционери".  Установява се обаче, че на основния акционер в "Хедж Инвестмънт" - EFV International Financial Ventures LTD (което държи 90.71% от капитала), изобщо не е връчвана покана за участие в такова общото събрание.Членове на тази комисията са Бисер Лазов и Венета Николова, която се явява на общото събрание като представител на непоканения основен акционер EFV. Към заявлението за вписване е представено и невалидно пълномощно, с което EFV уж упълномощил Николова да го представлява на общото събрание. В крайна сметка общото събрание е проведено без участието на нито един от акционерите, но е отчетено, че те са гласували пълната подмяна на съвета на директорите на "Хедж Инвестмънт".

 

В този скалъпен състав, по предложение на Бисер Лазов, "общото събрание" освобождава тримата членове на съвета на директорите на "Хедж Инвестмънт": Албена Андреева, Силвия Петрова и Любомира Масларова-Гюверджелиева. На тяхно място са избрани с петгодишен мандат самият Бисер Лазов и дружествата "Интер Финанс Инвест" ЕООД и "Иновейшън Трейд" АД.  

 

Забележително е, че на второто от тези дружества Бисер Лазов е представляващ, член на борда на директорите и притежава акциите му чрез първото дружество, което е също негова собственост. В този подменен и практически едноличен състав "общото събрание" на "Хедж Инвестмънт" приема доклада на съставената пак от Лазов комисия за кворума и капитала. Освен това констатира, че няма законови пречки и са налице всички условия за приемане на валидни решения.

 

После новоизбраният съвет на директорите на "Хедж Инвестмънт" "се събира" в лицето на Бисер Лазов, за да избере изпълнителен директор. Лазов присъства веднъж като член на съвета и още два пъти като представител на другите двама членове - "Интер Финанс Инвест" и "Иновейшън Трейд". След което в тази шизофренична форма Лазов избира себе си за изпълнителен директор на "Хедж Инвестмънт". Шизофренията му се потвърждава и от факта, че това се случва след "разисквания", както е отбелязано в протокола. Явно прокуратурата има сериозни основания да избере Бисер Лазов за основен свидетел по „Делото КТБ“, той  явно може да сътвори всичко за всеки, който има нужда.

 

Квесторите на КТБ спират Бисер Лазов

В обясненията си*, когато занася цялата документация на „Хед инвестмънт“ в следствието, Бисер  Лазов обяснява, че квесторите на КТБ му били попречили да осъществи тези така „благородно“ замислени от него действия.  Защо обаче се случва това?Няма данни за получена от квесторите, назначени от БНБ в Корпоративна търговска банка, покана за провеждане на общо събрание на акционерите в "Хедж Инвестмънт".  Както споменахме по-горе, а и в предишния материал КТБ притежава почти 10% от капитала на дружеството.  Действията на Лазов  се случват зад гърба на квесторите на КТБ, въпреки че по закон цялата кореспонденция след поставянето на банката под особен надзор трябва да минава през тях. Единственото логично предположение, до което вероятно всеки вече е достигнал е, че Лазов не очаква те да реагират. Все пак той е защитения свидетел на прокуратурата.

 

Но  те реагират. Правят го след като получават сигнал от служител, потресен от ставащото се. Така поисканото въз основа на всички тези „документи“  вписване в Търговския регистър по партидата на "Хедж Инвестмънт" е спряно от Агенцията по вписвания.  Дадени са  указания на Бисер Лазов да представи доказателства, че всеки един от акционерите е получил поканата за общото събрание. Той разбира се няма как да го направи, защото не му стиска чак пък да фалшифицира подписите на квесторите, а и те може да не са се съгласили.

 


.

 

Не успява с вписването в АВ през 2015 г, но успява да подпише договор с любовницата си

През 2017 г., мистично се появява никому неизвестен и никъде не фигуриращ договор между „Кемира“ (Бисер Лазов) и „Хедж инвестмънт“ (Албена Андреева) с който първото дружество встъпва в дълга на второто към КТБ.  Договорът би трябвало да е подписан на 6 ноември 2014 година, но заверката му, както и появата му е от лятото на 2017 г. До сега никой не е успял да установи реалното съществуване на такова договаряне, защото нито има данни в банката за осчетоводяването на такъв дълг, нито в кредитния регистър на БНБ има някакъв запис „Кемира“ някога да е била длъжник на КТБ. Какво според вас би попречило на Лазов и Андреева да си сътворят такъв договор, очевидно несъществуващ преди това? За нуждите не на интересите на КТБ, а за да може други заинтересовани да получат „Дунарит“.  Дали някога ще разберем истината от Лазов и Андреева?

 

Докато текат всички тези атаки през 2015 г.  "Хедж Инвестмънт" е обект на данъчна ревизия, която обаче е блокирана заради действията на бившата вече управителка Албена Андреева. Както всички знаят Лазов и Андреева са интимни и бизнес партньори, както и свидетели по „Делото КТБ“. Това е добре известно на всички, включително и на прокуратурата.  Разказвали сме ви как си „пазаруват“ имоти заедно, в кои дружества, участват заедно и ред други обвързващи ги неща. Вижте  ТУК и ТУК.

 

Според обясненията пред следствието на Лазов, Андреева  е била поставено лице в „Хедж“ и заради това той се е погрижил да я смени, за да не носи отговорност за действията си, които й били нареждани.  Андреева, се заличава като управител по своя инициатива.  Кой обаче й нарежда да подпише договора с Лазов. Кой прави така, че  заедно с нея да изчезне и цялата счетоводна документация, която по-късно Лазов занася в следствието.Как може да се обясни фактът, че в тази документация липсва точно  този договор, сключено от тях двамата, който се появява много по късно, през 2017 г.? Защо са го скрили две години преди това? По тези въпроси разсъждават и в съда.

 

Да се върнем към хронологията на събитията с „Дунарит“ за финал

Избраното през 2015 г., на легитимно общо събрание, ново ръководство на "Хедж Инвестмънт" решава незабавно да отстрани Бисер Лазов като управител на "Кемира" ЕООД. Буквално два-три дни след като смяната на Лазов е заявена за вписване в Търговския регистър,  Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет взема светкавично решението за спиране на лиценза.  Следва сагата с цесиите  и появата на „Виафот лимитед“, собственост на Александър Ангелов, доверен адвокат на депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

===

*В обясненията си Лазов Лазов заявява, че „Хедж инвестмънт“ се управлява от подставени лица на Цветан Василев, като едно от тях е Албена Андреева. По думите му, тези лица са предприели действия, които увреждат интересите на банката, тъй като дружеството е кредитополучател. Не става ясно кой упражнява натиск над тях. Лазов лично си бил поставил за задача да смени тези лица, за да ги извади от несвойствените им ангажименти, които за тях били само формални, както и да попречи на външни фактори и сили да увреждат банката. Лазов потвърждава, че е направил сериозни опити да смени управителния орган, като в него влезе самият той и негови фирми. Този път не бил получил разбиране от страна на банката, в лицето на квесторите й назначени от БНБ, които не поискали да си дообезпечат кредитите с наличните активи на дружеството, което Лазов също им бил предложил. Оказва се, че точно квесторите са му попречили да влезе в управата на дружеството, като са блокирали вписването му търговския регистър. В този момент гореспоменатото подставено лице Албена Андреева, което Лазов иска да „спаси“ прибира цялата документация на дружеството и му я предава, защото той бил „единствения заинтересован акционер“, който решава че няма да предаде документите на вписания в търговския регистър управител, а ще ги предаде на следствието. Според обяснението на Лазов най-големите му опасения били, че „Хедж инвестмънт“ АД има свободни от тежест дялове в „Кемира“ ЕООД , което от своя страна няма банков кредит към КТБ, но пък е мажоритарен собственик в „Дунарит“, както и че притежава пряко акциите в „Авионамс“, които също без тежест в КТБ. Заради това можело да се създадат „изкуствено задължения“ на „Хедж“ към трети лица, които да бъдат обезпечени с тези свободни от тежест активи и те необезпокоявани да минат в трети лица съвсем законно. По този повод Лазов съобщава, че е пуснал сигнали до прокуратурата и до ДАНС.

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 13816 |21.03.2019 Прокурорският свидетел Бисер Лазов участва пряко в атаката срещу „Дунарит“ /документи/ . 6| 9388 |15.03.2019 Само във Фрог: Човек от ръководството на плевенската полиция замесен в наркосхема, сочат свидетелски показания . 4| 10151 |12.03.2019 Свидетели на прокуратурата се изпокриха, спецсъдът нареди Бисер Лазов да се яви в залата . 7| 12278 |19.02.2019 Продължават арестите на свидетелите по делото ”КТБ”, топят ги Бисер Лазов и Юлия Илиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ