Реклама / Ads
23| 17972 |04.02.2010 ЪNDERGROUND

Пари и власт прикриват смъртта на скиор в Банско?

.
Мястото на инцидента
Истината за трагичната смърт на 41-годишният скиор Динко Панчев от София може да бъде потулена и умишлено манипулирана. За това предупредиха близките на жертвата, притеснени, че вероятно се правят опити вината за инцидента ще се прехвърли единствено върху загиналия мъж.
 

Скиорската драма се разигра преди седмица, на 26 януари на известната на почитателите на зимния спорт писта „Томба” в курорта Банско.

Около 12,40 ч. Динко се спуска в група с децата си, племенниците и брат си. На около 20 м. от станция на лифта е засечен от скиор, който изскача пред него. За да избегне инцидент завива рязко вдясно, но в страничния край на пистата губи равновесие и пада. Минути по-късно скиорът издъхва пред изплашените погледи на близките си. Това разказват племенниците на починалия, които са станали преки свидетели на драмата.

Първи пристига лекарски екип, но въпреки усилията и бързата реакция не е успял да помогне на умиращия. След това се появява ски полиция, която поставя мрежа за да обезопаси черната зона.
“Резултатът от аутопсията беше категоричен – спукани ребра, далак и бял дроб. Имал е масивен кръвоизлив, в следствие на удара, а овладяването на ситуацията е било почти невъзможно”. Това разказа пред Frognews.bg братът Атанас Панчев. Той е юрист, работи като дознател и не крие, че има опит при подобни инциденти.
Съмненията му за възможни манипулации около смъртта на скиора се провокирали, след като на другия ден прочел в столичен вестник изявление на представител от фирма „Юлен”, която стопанисва съоръженията и пистите край Банско. Иван Обрейков, който е маркетинг директор на Ски център Банско, обяснил пред медията, че скиорът се ударил в преспа, защото карал лошо. Междувременно Атанас Панчев потърсил среща с Обрейков или друг шеф на „Юлен”, но от офиса му отказали. Оставил си и координатите с молба да бъде потърсен, но вече седмица единственият отговор бил мълчание.
“Възмутен съм от поведението им. Реално брат ми е бил клиент на фирмата и след такъв тежък инцидент отказаха не само среща, но не вдигнаха даже един телефон за да изкажат съболезнование на семейството. Явно за тях тази смърт на пистата им не означава нищо. Пренебрежително беше и отношението на кмета на Банско, какво толкова, че някой здрав мъж си е отишъл по най-нелепия начин в курорта”, възмущава се братът.

На сайта на фирма “Юлен” няма и думичка за трагедията. Frognews.bg успя да се свърже с Иван Обрейков по телефона.
“Полицията разследва случая, нямаме точна информация какво се е случило и как е станало. Не знам дали има свидетели, и в какво се е ударил мъжът. Говори се, че ударът е станал някъде по-нагоре по пистата, събрал е сили и е стигнал до долу, но информацията не е потвърдена”, заяви маркетинг директорът.

Обрейков отхвърли обвиненията на роднините, че пистата не е била обезопасена. Според него инцидентът е станал извън нея, трасето е било обработено. В света нямало писти, които да са обезопасени от двете страни. Невъзможно било трасето в Банско, дълго 75 км. да се огради от двата края, твърдят от фирмата.

Представянето на инцидента като битова злополука обаче провокирало професионалния инстинкт на Атанас Панчев. След разговори със свидетели и оглед на мястото той установил, че брат му е паднал с гърдите си върху купчина с лед, висока около 0,50-0,60 м. Целият участък е бил със заледени буци. Преди дни там е имало трибуна за провеждано състезание и се е получило стеснение на участъка до лифта, което е затруднявало спускащите се скиори. Панчев е категоричен, че тези разкъсвания по органите и тялото и почти незабавната смърт не могат да станат при падане в мека преспа сняг. Още по-абсурдно пък му звучат оценките на шефа от фирма „Юлен” Обрейков, че брат му е бил слаб скиор.


Загиналият Динко Панчев

“Кара ски от 1985 г. и не е пропуснал година без да поддържа формата си. Физически беше напълно здрав, с добри рефлекси и спортни умения. Освен това на злокобното място е абсурдно да се е движел с висока скорост, защото е непосредствено пред станцията за лифта. Срамно е по този начин да се поставят нещата. Пистите трябва да бъдат обезопасени за всички, които карат на тях – от състезатели и професионалисти до аматьори и начинаещи. Всички други твърдения са просто цинизъм”, казва Атанас.

Пред дознателя от Разлог, който поел случая той настоял да бъдат незабавно иззети записите от охранителните камери на пистата, но в последствие разбрал, че те не са прибрани и приложени по досъдебното производство. Освен това снимките на трупа и огледа, който направили разследващите от МВР са били след като така наречената ски полиция е поставила мрежи край опасното място.

Ако това обезопасяване с ограждения е било направено предварително, или пък мястото е било почистено от ледени буци, трагедията е щяла да бъде избегната, категорични са роднините на починалия Динко. Те все пак се надяват на обективно разследване, но не могат да премълчат и друг парадокс, с който са се сблъскали. Здравната застраховка, която получава всеки, закупил си карта за лифта и влековете, била само в рамките на 1000 лв. Обяснили им, че с нея ще бъдат покрити разходите за медицинските и спасителните екипи.

Почерненото семейство подозира, че вероятно ще се направи опит фирма „Юлен” и собствениците й да бъдат освободени от всякаква отговорност, а трагичният инцидент да се представи като нещастен случай, за който е виновна жертвата. Опасенията на семейството се подхранват и от факта, че зад „Юлен” стои соченият от медиите за олигарх – банкерът и благодетел на ските Цеко Минев.

“Осъзнаваме, че брат ми не може да се върне, но ако инцидентът се потули, по-страшното е, че в опасност и безразличие, диктувано от власт и пари остава животът и сигурността на хиляди почитатели на зимните спортове”, предупреждава Атанас Панчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 23195 |03.02.2010 Фамилията Павлови и Смъртта . 20| 16929 |01.02.2010 Преди 65 г. Народният съд разстреля 100 . 22| 14548 |28.01.2010 Купуването на мълчание – лош знак за журналистиката . 10| 5901 |27.01.2010 Как да отговорим на гръцката агресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads