Реклама / Ads
4| 15000 |14.06.2016 ЪNDERGROUND

Помните ли „Ескейп” и акция „Респект”?

.
„Данъчни и полиция налазиха Слънчев бряг” с подобни заглавия електронни медии описаха напъните на властта да замажат скандала с престрелката в курорта с един убит и двама тежко ранени. Ако се върнем малко назад в историята , ще си спомним, че властта винаги реагира по един и същи начин на убийства, атентати и обществени скандали с мутри, потресли обществото. Започват масирани полицейскиоперации, проверки по заведения, хайки докато страстите се уталожат. После всичко си продължава по старому.
 
Целта е да се демонстрира сила и да се покаже, че държавната машина си върши работата, която всъщност не си е свършила. Трябваше да стане „махленската свада” , за да се разбере, че заведенията в курорта масово укриват доходи и водят двойно счетоводство.
Ето сега финансовият министър Владислав Горанов обяви, че шефовете на НАП и полицията ще си карат уикендите по морето, за да респектират контингента от бизнесмени и мутри в курортите. 
Не е трудно човек да предвиди какво ще произлезе от това, освен командировките на държавни разноски на началниците, едно голямо нищо.
Помните ли боят в дискотека „Ескейп” или пък добилата печална слава операция „Респект” ?
Вероятно не. Да припомним. В нощта на 7 срещу 8 ноември 2003 г. в дискотека „Ескейп” в центъра на София течеретрочалга парти и заведението е претъпкано до дупка с над 1000 човека. Знаменателното събитие е уважено както се полага от мутренския „елит”. Във ВИП сепаретата са настанени братя МаргиниДимитрий Минев-Димата Руснака и Йосиф Йосифов-Йоско от Сливен от страна на СИК и босовеот ВИС-2 Константин Димитров-Самоковеца и АнтонМилтенов-Клюна. Всички те са с внушителни кохортиохранители. Именно между техните пазванти възникваспречкаване, което прераства в масов бой и вадене на пистолети. Виновникът за скандала е Йордан Гиздов, който по това време трябваше да се намира под „домашен арест”.
В резултат четирима ранени, 25 арестувани. В заведението са намерени 12 гилзи от бойни пистолети. Както се казва нападението на бригадата на Митьо Очите срещу заведението „4 you” е само калпав римейк в сравнение с изстъпленията в„Ескейп”
На сутринта София е блокирана от полицията и по нареждане на главния секретар на МВР Бойко Борисов започва „Голямотоходене по арестите” на кримибосовете. Започва се с Георги Илиев, извикан за справка в Първо РПУ София и прибран там. Той е последван от Константин Димитров-Самоковеца, задържан с охранителите си в СДВР, в националното следствие са прибрани Маргините и Димата Руснака. Властта гледа да не събира никого от враждуващите групировки. 
Полицията е пусната по улиците, обискират се заведения, задържат се хора. Суматоха. Вечерта всички герои от „Ескейп”са пуснати на свобода, а полицейските проверки текат още-два три дни и спират след затихване на скандала. 
Повечето от участниците в боя в дискотеката са избити в последните две години-Самоковеца само 20 дни по-късно в Амстердам, Димата Руснака и Антон Милтенов-Клюна през 2005 г. в столицата. 
На 26 октомври същата година банкерът Емил Кюлев е разстрелян от упор в колата си, докато шофьорът му чака зелен сигнал на светофара на правителственото трасе на бул.„България” в столицата. По същото време министърът на вътрешните работи Румен Петков и министърът на правосъдието Георги Петканов дават съвместен брифинг, за да се похвалят с напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.
Изстрелите на бул„България” прекъсват радостното събитие. 
Извикан спешно в парламента Румен Петков настовя за„извънредни мерки”. Веднага стартира операция „Респект”„обезсмъртила” царуването на Петков на ул„Шестисепетмври”. Цялата страна беше блокирана от жандармерия, маскирани барети арестуваха мутри в луксозни лимузини в центъра на София, но при ареста на една от тях Ангел Димитров-Чората в Благоевград стана сакатлък и Чората взе че умря. Официалното съобщение на МВР бе, че е от инфаркт, но при погребението стана скандал, след като се видя, че Димитров е пребит от полицаите. Така скоропостижно акция„Респект” отиде в небитието. 
През 200 г, за да се имитира борба с корупцията НАП предприеПиар акция. С хеликоптер и определени медии бяха заснети 28 имота на богаташи в столицата и край нея. На снимките биха завидели всички жители на луксозните квартали в Холивуд, но въпреки заканите на данъчните не чухме някой да е санкциониран за укриване на данъци или пък имотите му да са отнети от държавата. 
През март т.г. полицията погна кортежите на мутри и техните охрани. Причини-жестокият побой на „охранители” на дясната ръка на Златко Баретата, Ивайло Борисов-Ториното на семейство. Изведнъж властта се сети, че има правомощия да проверява и мутри и техните гардове и имотите и колите им. 
Последва отлично отразена от пиар гледна точка акция, но какви бяха резултатите, властта и до момента не се е похвалила. 
Странно защо?

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4503 |09.06.2016 Кирил Добрев: Има ли общо акцията в „Агромах” с аванса за договорите за АМ „Струма”? . 11| 7190 |05.06.2016 След заплахата на Борисов в Пазарджик започнаха акция срещу контрабандата . 0| 4427 |03.06.2016 Трима в ареста за наркотици след спецакцията в Северозапада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads