Реклама / Ads
6| 9027 |15.05.2014 ЪNDERGROUND

Предизборна любов между партиите и ъндърграунда

.
Даренията на партиите по време на предизборна кампания се ограничават със закон, който обаче се пристъпва. Таванът от 10 000 лева за спонсорство от физически лица се превишава, за което е измислена схема, коментираха за Фрог нюз юристи.
 

 

За да бъдат скрити дирите на щедрия благодетел вместо неговото име се посочват данните на други лица, които и хабер си нямат в какво са забъркани.

Така че според запознати надлъгването със закона няма да спре, както няма и да спре финансирането от съмнителни източници.

 

В зората на демокрацията бе обичайно в издръжката на политическата кампания да участват лица от ундърграунда. Дори си бяха разпределили партийния пазар. ВИС беше на БСП, а СИК на СДС, припомня адвокатът на "буйните момчета" Тошко Тенев.

 

За спонсорството на престъпниците бившият американски посланик Джеймс Пардю изготви доклад. В него той пише: В опит да запазят влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на организираната престъпност правят дарения на всички основни политически партии.

 

Дипломатът отбелязва, че по време на парламентарните избори през 2001 г. редица влиятелни „бизнесмени“ като банкера Eмил Кюлев, са финансирали и подкрепили кампанията на НДСВ. След това премиерът Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на Български съюз на частните предприемачи „Възраждане“, на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от бизнес консултативен съвет, който да съветва правителството. През същата година Емил Кюлев подпомогна и финансирането на президентска кампания на Георги Първанов.

 

Във „Възраждане“ членува и спонсор на столетницата - Добромир Гущеров. Застрахователната му компания "Орел" беше една от фирмите, занимаващи се със застраховане по метода на принуждението в годините непосредствено след падането на комунизма, твърди още Пардю.

Сега Гущеров напусна предалите на родината и се установи в Австрия, където по думите му, се е отдал на научна работа.

 

Бившият посланик твърди, че мутрите са спонсорирали предизборната кампания и през 2005 г. Давали подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусирали главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

 

Друг крупен дарител на левицата е съпругът на Весела Лечева – Манол Велев, който вече седма година е в кома след покушението срещу него. Половинката на бившия председател на Държавната агенция за младежта и спорта има фирми с най-различен предмет на дейност, които се видяха съмнителни за вицепремиера Александър Божков през 1997 година. "Казах на Лечева, че мъжът й е бандит и продължавам да го твърдя. Ощетил е държавата с милиарди", заяви тогава заместникът на Костов.

 

Близкият някога на братята Маргини Славчо Христов помпаше пък банковата сметка на СДС. Той беше съдружник на Николай Маринов-Малкия Маргин в две фирми, едната от които е пловдивска рекламна агенция. Друг факт, който затвърди позициите му във властта е срещата на кандидат-президента Петър Стоянов с представители на бизнеса в неговия ресторант “Олимп” през 1996-а.  На сбирката присъства и шефът на СИК – Красимир Николов-Големия Маргин. Това оплитане на политици с представители на подземния свят става повод да се заговори за Кръга “Олимп”.

 

Николай Вълканов от „Мултигруп” пък стоеше зад Ахмед Доган. Логично е да се предположи, че е спонсорирал кампаниите на почетния председател на ДПС. Твърди се, че двамата и до днес са в приятелски отношения. Припомняме, че Доган получи солидната сума от 1,5 млн. лева като хонорар за консултант по четири мегапроекта  - хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между бившия политически лидер и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов. Съдът по-късно се произнесе, че всичко е направено по закон.

 

Енергийният бос Христо Ковачки, който бе съден за укриване на милиони левове данъци и източване на ДДС, пък стоеше плътно до Георги Първанов, помагайки му да стане президент втори мандат. В отговор на оказаната му подкрепа лидерът на АБВ предложи софийските бали с боклук да отидат в мините на Ковачки в Бобов дол. Разследваният бос бе близък и с ДПС. Той се бореше активно Движението да решава съдбата на народа в парламента.

 

Първанов се ползваше и с доверието и финансовата помощ на собственика на мина „Ораново” Красимир Михайлов. Рудникът е известен с трагичните си инциденти. Миналата година той затрупа под земята четирима миньори, след което Михайлов изчезна. Излезе на светло когато се разчу, че прокуратурата се кани да му повдигне обвинение.

Сред олигарсите, подпомагали го финансова са още Валентин Златев, шеф на ЛУКойл България, перничанина Людмил Стойков, замесен в аферата с източване на пари по САПАРД, оръжейния бос Николай Гигов и др.

 

Списъкът с бизнесмени от сенчестия бизнес, силови групировки и съвсем редовни фирми, помагали на партиите по избори е дълъг. 

Справедливо е обаче да се каже, че някои от тях са били принуждавани да спонсорират кампании. Рекетът е прилаган от не един и двама политически лидери. Обикновено схемата е да се обещава "политически чадър" срещу спонсорство. По този начин фирми могат да разчитат, че ще участват в реализацията на различни проекти. След изборите започват големите разправии, защото понякога обещанията се забравят или пък един и същ обект е обещан на повече от един кандидат.

 

Говори се, че крупен бизнесмен от Разград имал още неуредени сметки от предишните избори с една от най-големите партии, заради сделката с Български морски флот. От партийната централа му помогнали, а после той забравил да внесе договорената комисионна.     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 22911 |29.02.2012 Харасимов взривен от Любов и отмъщение . 38| 20300 |25.11.2011 Лазар Груев жертва на магистратски любовен скандал . 45| 42413 |13.09.2011 Илия Павлов убит заради тайна между Путин и Първанов? . 23| 13188 |22.06.2011 "Олимпик Тетевен" отключил конфликта между Сокола и Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads