Реклама / Ads
4| 9565 |31.01.2017 ЪNDERGROUND

Прокуратурата сензационно: Порочно са преброени бюлетините за референдума

.
Референдум
Порочно са преброени бюлетините за референдума, проведен с президентските избори миналата година. Това е констатацията на Върховната административна прокуратура. Днес съдът разгледа жалбата на инициативния комитет във връзка със резултатите от преброяването на референдума. Това хвърля процеса в тотален обрат.
 

Спорът на практика е за 12 401 бюлетини без пликове, които не са влезли в сметките на ЦИК. Ако тези гласове бяха включени към общата сума на участвалите в допитването, то въпросите трябваше да станат задължителни за изпълнение.

 

Любопитното е, че в някои от документите са изброени кои бюлетини се считат за невалидни. В тях не са включени тези без пликове. Т. е те не спадат нито към валидните, нито към невалидните.

 

Оказва се, още че има съществено разминаване в указанията на ЦИК и закона. Според комисията един плик е равен на един глас. В закона ясно е казано, че в сметките влизат не пликовете, а бюлетините. Тотално разминаване има в документите от протоколите на СИК и РИК. Според тях едните също броят пликове, а другите бюлетини.

 

Това дава основание да се смята че още при подготовката на нормативната уредба за провеждане на референдума са заложени големи капани, които да доведат до объркване и разминаване в броенето. Според прокуратурата тези над 12 000 гласа които са махнати от преброяването категорично трябва да бъдат включени в общата сметка.

 

За прокуратурата пледираше зам.-главният прокурор Ася Петрова, която е и председател на ВАП. Трима експерти са изготвили становище на протоколите, като всеки от тях ще вземе по 4000 лв. за работата си. Очаква се до един месец ВАС да се произнесе с решение, за да стане ясно дали вотът на народа трябва да бъде изпълнен.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4709 |27.01.2017 Съдът и прокуратурата плащат 20 000 лв. за Стоян Балтов . 3| 4227 |27.01.2017 Борисов към Герджиков: Разровете се в министерствата и давайте на прокуратурата . 6| 4553 |26.01.2017 Прокуратурата обяви пет мерки в отговор на евродоклада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads