Реклама / Ads
1| 7457 |17.10.2014 ЪNDERGROUND

Шефът на затворите се сдоби с втора финансова проверка

.
Росен Желязков
Шефът на затворите Росен Желязков се сдоби с втора финансова проверка за едно и също нещо. Това съобщиха за Фрог нюз от правосъдното министерство.
 

Причаната за поредната ревизия е договор за 1,5 млн. лв., който Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” е сключила с фирма „Чех Груп” за доставка на хранителни продукти в края на юли т. г. Малко след това Фрог разкри, че в случая тотално  е била заобиколена процедурата за възлагане на обществена поръчка.  Според служители на дирекцията, за да се заобиколи ЗОП е използван претекст „необходимост от предприемане на неотложни действия”, като това е станало по настояване на директора на ГДИН Росен Желязков.

 

След идването на служебното правителство, правосъдният министър Христо Иванов светкавично назначил  вътрешен одит по случая. Установило се, че документацията за поръчката била изпратена от ГДИН на Агенцията за обществени поръчки, с цел да се произнесат по нейната законосъобразност. Вместо, обаче да се изчака отговор оттам, който отгоре на всичко закъснял, Желязков сложил параф под сделката.

 

От министерсто на правосъдието уточниха, че това е в реда на нещата и законът го позволява. „Същевременно при оценка на основанията за провеждане на процедурата на договаряне без обявление е констатирано, че посочените от възложителя мотиви за провеждане на този вид процедура не са в достатъчна степен убедителни и категорични, с оглед предвидените в ЗОП обстоятелства, при които е допустим такъв вид процедура. Подобни са констатациите и на полученото в последствие становище от Агенцията за обществени поръчки”, съобщиха от министерството.

Затова вече е уведомена Агенцията за държавна финансова инспекция, която е назначила проверка със Заповед № ФК -10-1058 от 19.09.2014 г. Целта този път е  да установи наличие на нарушения на закона, както и да се търси наказателна отговорност на този, който е дал зелена светлина на договора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12844 |28.08.2014 Фрог научи: Проверяват шефа на затворите за финансови нарушения . 5| 15813 |25.04.2014 Шок! Нов шеф на затворите ще проверява свои за купон в Боровец . 4| 11788 |18.03.2014 Шефът на "частния СОТ" в МВР: Брутален натиск от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads