Реклама / Ads
13| 33293 |06.03.2019 ЪNDERGROUND

„Виафот“, свързан с Пеевски, опитва през съда да прилапа „Дунарит“ и „Емко“ на Емилиян Гебрев

.
Емилиян Гебрев и Делян Пеевски
Помага ли съдът на държавата и корпулентния бизнесмен Делян Пеевски в опита им да откраднат оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев? Този въпрос става все по-логичен, ако човек се зарови в решение на ВАС относно претенцията на свързаната с Делян Пеевски фирма „Виафот“ към двете дружества на Гебрев - „Дунарит“ АД и „Емко“.
 

Зад сложната юридическа терминология, обаче прозира поредния опит за натиск един печеливш бизнес да бъде поставен на колене и овладян от престъпна група, зад която стои цялата държава в лицето на нейните институции. За това алармира и самият Емилиян Гебрев наскоро. След като избухна скандалът около отравянето му, на 19 февруари т. г. по БТВ той каза: „Срещу мен има война за физическото и икономическото ми унищожаване”. Думите на бизнесмена, обаче останаха да висят във въздуха, без службите изобщо да реагират.


Малко преди това няколко водещи фигури от управлението на страната също изказаха позиции по темата. Министърът на икономиката Емил Караниколов споделя  на 21 февруари в една от близките до Пеевски медии: „Впечатлението, с което оставам, е че някой се опитва да доведе умишлено "Дунарит" до фалит и ликвидация.“ Той пояснява, че собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев не спазва джентълменската уговорка да не се вдига шум около работата на военно-промишления комплекс. Сиреч - да си мълчи. И забележете, вметва между другото, че вече е дошло време ДАНС и прокуратурата да се заинтересуват защо се правят подобни изказвания от страна на Емилиян Гебрев. По трасето с медийни изяви се включва не кой да е, а лично зам.-главният прокурор Иван Гешев, който е и прокурор по мегаделото КТБ. На 18 януари пред журналисти той споделя: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в банката. Не ме интересува какво казва Гебрев“.







Наскоро разследване на „Биволъ“ показа, че зад опитите да се овладее „Дунарит“ и „Емко“ стои скандалната фирма „Виафот“, свързана с Пеевски и по-специално с неговия адвокат Александър Ангелов. Не е тайна, че институциите действат изцяло в тяхна услуга. Това се подкрепя и от свидетел, на когото през есента на 2017 г. висш държавен служител е разказал цялата схема, по която с активното участие на държавата ще бъдат отнети „Дунарит“ АД и „Емко“ от Емилиян Гебрев.


Припомняме, че „Виафот“ не успя чрез държавата при врътка със синдиците на КТБ, към която „Дунарит“ имаше дълг, и Държавната консолидационна компания, да сложи ръка на „Дунарит“. Повече за аферата през банката четете ТУК.

Очевидно е, че сега се прави опит това да се случи, като се използва друга схема – през съда.

Въпросът днес е дали нов участник в лицето на независимия български съд, се е включил да помага в превземането на печелившия бизнес от военно-промишления комплекс?


За какво всъщност става дума?


Когато „Емко“ решава да придобие акции от „Дунарит“, Комисията за защита на конкуренцията излиза с категорично свое решение от 11 август 2016 г., че тази операция не представлява концентрация и няма опасност от създаване на монополно положение на пазара. Т. е. КЗК дава зелена светлина на сделката. Комисията е установила два съществени факта – първо - двете предприятия не търгуват на нашия пазар и няма как да се конкурират на родна земя. И второ - концентрация има, ако сумата от общите обороти на предприятия, участници в концентрацията на територията на България през предходната финансова година, надхвърля 25 млн. лв. (съгласно изискване на чл.24, ал.1 от ЗЗК). А те са под тази сума.


Против становището на КЗК, обаче застава не кой и да е, а фирмата „Виафот“, която атакува изводите на Комисията пред ВАС. Тричленният състав на ВАС излиза с решение на 03.08.2018 г. В него се отбелязва фактът, че „Виафот“ не разполага с материалноправна легитимация да претендира за отмяна на решението на КЗК. Висшите магистрати са приели, че КЗК е направила адекватен анализ на пазара на продукцията, реализирана от „Дунарит“ АД и „ЕМКО“ и претенцията на „Виафот“ е неоснователна и недоказана. Съдът е категоричен - решението на КЗК е законосъобразно и не страда от пороци.


„Виафот“, обаче продължава атаката срещу Емилиян Гебрев и неговия бизнес. Дружеството, свързано с Делян Пеевски, подава касационна жалба пред петчленен състав на ВАС, независимо, че към датата на подаване на жалбата „Виафот“ няма нищо общо с „Дунарит“ АД и „ЕМКО“ и няма правен интерес от оспорване на решението на КЗК.







Жалбата на „Виафот“ веднага е оспорена от КЗК, „Дунарит“ АД и „ЕМКО“ ЕООД. Представител на Върховната административна прокуратура дава също становище за неоснователност на претенциите от страна на „Виафот“. Нещо повече – прокурорът счита, че обжалваното решение на тричленния състав на ВАС е постановен в недопустимо производство. Сиреч - изобщо не е трябвало да бъде образувано.


Петчленният състав на ВАС изненадвощо обаче, игнорирайки фактите, че „Виафот“ няма никакви правни отношения с „Дунарит“ и „ЕМКО“, не е засегнато по никакъв начин от сделката, не е притежавало и не притежава лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, не е доказало твърдените намерения да оперира на същия продуктов пазар, приема че е налице правен интерес да обжалва решението на КЗК.


Същият състав на ВАС приема, че КЗК не е изпълнила разписани в Закона за защита на конкуренцията задължения и поради това е достигнала до неправилни изводи. Приема, че КЗК неправилно е изчислила съвкупните обороти на участниците в концентрацията, извършила е некачествен анализ и незадълбочена оценка на концентрацията.


Според решението от 21 януари т. г. на петчленката на ВАС, колегите им съдии от по-долната инстанция, не са извършили достатъчен контрол върху обжалваното решение на КЗК и неправилно са приели, че КЗК е изпълнила законовите си задължения. Тричленният състав на ВАС формално бил приложил разпоредбите, касаещи извършването на контрол върху концентрациите на предприятия и незаконосъобразно е приел, че сделката не попада в обхвата на чл.24, ал.1 от ЗЗК, в противоречие със събрания доказателствен материал и при липсата на излагане на подробни доводи и мотиви.


Така петчленният състав на ВАС отменя решенията на тричленния състав и КЗК. Съдът задължава Комисията да направи „задълбочено проучване“ на оръжейният пазар и ефекта от концентрацията върху него, като спази законовите разпоредби. Сега КЗК трябва да изиска становища от различни държавни институции, които нямат никакво касателство по работата на военнопромишления комплекс. “Задълбочено проучване“ не е правено досега на нито една компания в България. С това решение на практика съдът предопределя изхода от проверката, категорични са юристи с опит. Може да се направи и друг притеснителен извод-висшите магистрати „подсказват“ на членовете на КЗК с какви изводи да излязат след въпросното „задълбочено проучване“.

 

Малко известен факт е, че Александър Ангелов – собственик на „Виафот“ участва в съвета на директорите на друго дружество, част от военно промишления комплекс - „Черно море“ Варна (по-долу ще видите, че председателят на състава на ВАС е току-що командирован от Варна). Това би следвало да означава, че и спрямо неговите претенции следва КЗК да даде становище дали няма опасност от концентрация и опит за налагане на монопол.


Какво всъщност казва решението на Петчленният състав на ВАС?


Според ВАС излиза, че КЗК в състав: Юлия Ненкова, Димитър Кюмюрджиев, Георгица Стоянова, Красимир Зафиров и Пламен Киров нищо не разбират от концентрация, не спазват законовоустановените си задължения, не могат да смятат, извършват посредствени и незадълбочени анализи и оценки.


Още повече – техните колеги върховни съдии Галина Матейска, Диана Гърбатова и Марио Димитров от ВАС са формалисти, постановяващи недостатъчно мотивирано решение в противоречие с доказателствата по делото.







Според петчленката на ВАС „Виафот“ може да обжалва всяка една сделка в България, която си поиска, само въз основа на твърдения за неблагоприятните последици, които биха възникнали за тяхното дружество, от което и да е решение. “Виафот“ много искали да притежават лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, и да оперират на пазара на производство и продажба на боеприпаси/ специална продукция! Това, че нито имат лиценз, нито търгуват, е без значение. Важното е, че адвокатът на Делян Пеевски иска!!!


Има и един ужасно любопитен факт - “Виафот“ иска всичко това, но на нито едно съдебно заседание не изпраща свой представител.


Не по-малко важно е делото срещу „Дунарит“ и „Емко“ да попадне на “добри” съдии, които ще си свършат работата по закон, а не като нищо неразбиращите и неможещи техни колеги и разни държавни чиновници.


Съдия докладчик по делото пред петчленния състав на ВАС е Христо Койчев. До 01.08.2012 г. съдия Койчев е съдия в районен съд – Девня, когато с решение на ВСС е преместен в Административен съд –Варна, след като от януари до юли 2012 г. е бил командирован в РС –Варна.


Само преди 4 месеца (със заповед за командироване No 2471/05.10.2018 г. на Георги Чолаков - председател на ВАС), съдия Христо Койчев е командирован във ВАС с мотив – служебна необходимост на ВАС!


Вълнуващо е, че след като излиза решението в подкрепа на „Виафот“, на 05.02.2019 г. съдийската колегия на ВСС открива процедура по извънредно атестиране на Христо Койчев – съдия в Административен съд – Варна. Извънредното атестиране е във връзка с участието на съдия Христо Койчев в конкурс за повишаване или преместване в длъжност. Уточняваме, че извънредно атестиране се извършва, ако от последното периодично атестиране са изминали 5 години. Съдия Христо Койчев е бил изслушан от ВСС на 11.03.2015 г. във връзка с постъпило възражение срещу изготвената му комплексна оценка (на основание чл. 205, ал. 2 от ЗСВ). Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще се произнесе по компетентност по откритата процедура за извънредно атестиране на съдия Койчев и ще сметне колко години са изтекли от последното периодично атестиране.


С интерес ще проследим кариерното развитие на съдия Койчев. Междувременно ще постъпим като „Виафот“ - ще си харесаме някой бизнес и въоръжени със съдебното решение на Петчленния състав на ВАС, ще атакуваме който и да е участник на съответния пазар.


Ще проследим “задълбоченото” проучване и “качественият” анализ на КЗК, каквото и да означават двете понятия. Както е тръгнало с исканията от страна на КЗК на становища от институции, които нямат никакво отношение по въпросите на концентрацията по смисъла на ЗЗК, ще се стигне и до становище от арменския поп.

 

Екип на Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 17766 |04.10.2018 Прокурорката, „оневинила“ фирмите до Пеевски, се оказа галеница на Цацаров . 2| 11177 |04.06.2018 Само във Фрог: Проверяват дали Къци Маймуната е свързан със задържаните 200 кг. хероин . 19| 68247 |29.06.2017 Борисов дава ВПК на Пеевски, държавата губи около 1 млрд . 6| 12715 |17.03.2017 Само във Фрог: Изгоненият от ДАНС турчин е свързан с ДИАНЕТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads