Реклама / Ads

44| 11205 |19.09.2011 ЪNDERGROUND

Wikileaks: Държавна сигурност витае над България

.
Първанов - Гоце Източник: Bivol.bg
Темата за отварянето на досиетата на ДС присъства трайно в дипломатическите доклади на САЩ, изпращани от София и разсекретени от Wikileaks.

През 2006 г. посланик Байърли изпраща грама с най-високо ниво на секретност, озаглавена "Досиета на Държавна сигурност витаят над България". [06SOFIA786]  В нея е описан подробно скандала с разсекретяването на няколко досиета на журналисти от Румен Петков.

Байърли цитира разузнавателни източници, според които това не е част от някаква политическа стратегия, а е самоинициатива на Петков, който искал да си отмъсти на журналист. Лидерите на БСП - Първанов и Станишев са се видяли в чудо и не знаят "как да напъхат духа обратно в бутилката" - пише посланикът.

В няколко доклада Байърли проследява и дебатите около създаването на закона за досиетата, както и сформирането на Комисията по досиетата.

Той отбелязва, че шефовете на разузнаването и кръгове в БСП оказват "огромен натиск" над депутатите, за да останат неприкосновени и да не бъдат разкрити като агенти на ДС. Мистериозната смърт на Божидар Дойчев - шеф на архива на разузнаването също повдига вълна от спекулации и извежда на преден план необходимостта да се приключи с това наследство от комунистическото минало - обобщава Байърли в некласифициран доклад от края на 2006 [06SOFIA1655]

В друга грама от април 2007 г. [07SOFIA510]  е цитиран Касим Дал, според когото "тези деяния от миналото може да се окажат по-неудобни за сегашната Българската социалистическа партия отколкото откровенията за отделни случай на сътрудничество."

Дал казал още, че "официални лица на такива високи постове като Първанов и Петков са по-загрижени да прикрият следи за парични сделки, които биха могли да доведат косвено до тях."

Биволъ се свърза с Касим Дал за коментар и той отрече да се е срещал с посланик Байърли или с други служители на американското посолство и да е казвал подобни неща.

Имат ли досиета Поптодорова и Бокова?

"Налице е и повтарящата се спекулация, че високопоставени български дипломати, които в момента служат в западните столици, включително посланици във Вашингтон (Елена Поптодорова б.ред.) и Париж (Ирина Бокова б.ред.), ще се окажат свързани с Държавна сигурност." - продължава грамата, но от текста не е ясно кой прави тези спекулации - Касим Дал или други лица.

"Много от тези имена няма да бъдат чак толкова голяма изненада – все пак не бива да се забравя, че Елена Поптодорова започва кариерата си като преводач на Тодор Живков, но най-вероятно ще бъдат използвани от опозицията за злепоставяне на правителството." - коментира Байърли.

Той подчертава, че досиетата не правят никаква разлика между изкупление и неизкупление - "всички тези досиета бяха бетонирани като в скала на датата, на която тук падна комунизмът".

Според посланика "само тези, които имат достатъчно власт, ще успеят да запазят досиетата си в тайна и да избегнат тази неточна оценка на миналото им."

Както е известно, проверката на Комисията по досиетата не показа данни за съпричастност към Държавна сигурност на Елена Поптодорова и Ирина Бокова, която сега е генерален директор на Юнеско. За посланик Поптодорова стана известно, че е предавала секретна информация от кухнята на правителството на американското посолство и има статут на "стриктно защитен" информатор.

Скандалът "Гоце"

Още през 2006 г. във Вашингтон е изпратена информацията, че Първанов е сътрудничил с ДС, въпреки че Румен Петков категорично отрича съпричастност на президента. Досиетата на Първанов и на други политически фигури от неговото поколение са потвърдени от друга разузнавателна агенция - отбелязва Байърли в цитираната по-горе секретна грама.

Специален доклад с поверителен статус е отделен на официалното осветляване на "Гоце" през юли 2007 г. [07SOFIA916]

В нея подробно са изложени реакциите на различните политически сили: искането на оставката на Първанов и обвиненията на дясната опозиция в прочистване на досието "Гоце", както и факта, че шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов е признал в интервю по националното радио, че има липсващи страници от досието.

Отбелязана е и реакцията на Бойко Борисов, който е запазил мълчание по време на скандала с "Гоце" и така е подсилил спекулациите за съществуваща договорка между най-популярните политици в страната да не се атакуват един друг.

 

Bivol.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 83| 21656 |03.05.2011 Полумесец изгрява в трибагреника на България . 21| 9559 |18.04.2011 В България продължава криминалната търговия . 16| 9909 |16.03.2011 „Търговия с хора” предлага Македония на България . 12| 9342 |05.09.2010 Година след черната събота призракът Мадона още витае в Охрид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ