Реклама / Ads
5| 2625 |07.08.2024 ПОЛИТИКА

На 100 убити терористи се пада 1 загинал израелски командос: Израел Кац: Яхия Синвар трябва да бъде отстранен!

.
Политбюро на Хамас има нов ръководител – Яхия Синвар. Той зае поста на убития Исмаил Хания. Новият лидер е известен със своята желязна позиция срещу Израел. От него се очаква да засили атаките срещу Тел Авив.
 

По този повод израелският външен министър Израел Кац написа в социалната мрежа Х: „Назначаването на главния терорист Яхия Синвар за нов лидер на Хамас, заменяйки Исмаил Хания, е още една убедителна причина той да бъде отстранен възможно най-бързо и да се изтрие подлата организация от лицето на земята“.

Думите на Кац трябва да се вземат съвсем сериозно, коментират експерти. Те припомнят, че Израел има най-ефективните служби в света. Доказва го статистиката: На 100 убити терористи се пада 1 загинал командос.

 

Респектиращо, извън всяко съмнение.

 

Предлагаме ви описание на специални служби на Израел (съкратен вариант), направено от изтъкнатия специалист по национална сигурност доц. д-р Йордан Бакалов.

 

Израел е държава в Югозападна Азия, разположена по източното крайбрежие на Средиземно море. На север граничи с Ливан, на североизток – със Сирия, на изток – с Йордания, на югозапад – с Египет. Територията на страната е 20 770 кв. км. Историческите данни сочат, че израелска държава е съществувала още през ІІ хилядолетие пр. н. е. и се наричала Юдейско царство. То често се намирало под властта на Вавилон или на Рим. Именно римляните са го преименували на Палестина. Днешната израелска държава е създадена на 14 май 1948 г. на основата на Резолюцията на Общото събрание на ООН от 29 ноември 1947 г. за отмяна на английския мандат над Палестина и създаването на две независими държави на нейна земя – еврейска и арабска.

Населението на Израел е около 6,2 милиона души. Етническите групи са: евреи – 80,1% (повече от половината са родени в Израел, а повечето от родителите им са били в над 100 страни по света), араби – 16%, и други – 3,9%. Езиците са: иврит и арабски (и двата държавни), широко разпространени са и английският, руският, идиш и други. Вероизповедания: юдаизъм - 80,1%, ислям – 14,6%, християнство – 2,1%, и други – 3,2%.

 

Израел е парламентарна република. Няма конституция, а отделни „конституционни закони“. Държавен глава е президентът, който се избира за срок от седем години. Законодателният орган е еднокамарен парламент (Кнесет), състоящ се от 120 депутати, които имат четиригодишен мандат. Изпълнителната власт се осъществява от правителство, начело на което е министър-председателят.

 

Създаване на специалните служби в Държавата Израел

През юли 1948 г., един месец след създаването на Държавата Израел, Шаи е разпусната и са създадени първите държавни специални служби – Аман (военно разузнаване) и Шин Бет (контраразузнаване и вътрешна сигурност).

 

ІІ. СТРУКТУРА И ФУНКЦИИ НА СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ

1. Разузнавателна общност

Основни нейни звена на съвременния етап са:

А. Централен координационен комитет при Министерския съвет (Ваадат рашет хашерутим).

Б. Съвет на ръководителите на специални служби, в състава на който са ръководителите на Мосад, Шин Бет и Аман. В. Институт за разузнаване и специални задачи (Ха Мосад Ле моди’ин Уле Тафкидим Меюхадим – Мосад).

Г. Главна служба за сигурност (Шерут ха битахон ха клали – Шин Бет).

Д. Разузнавателно управление на силите за отбрана на Израел (Агаф Моди’ин шеле мат клали – Аман).

Е. Център за изследвания и политическо планиране при Министерството на външните работи.

Ж. Отдел за специални поръчки при щаба на полицията.

2. Централен координационен комитет (Ваадат)

3. Институт за разузнаване и специални задачи (Мосад)

Той е създаден на 1 април 1951 г. като институция, подчинена непосредствено на премиера на страната. Образуван е на основата на Политическото управление на Министерството на външните работи.

Мосад е основният разузнавателен орган на страната. В неговите функции влизат: събиране на политическа, икономическа, военна и научно-техническа информация, анализ и обобщаване на разузнавателните материали. Освен с придобиване на разузнавателна информация зад граница, Мосад се занимава и с осъществяване на акции с политически характер, както и с борба против тероризма.

Службата няма твърдо установена структура.

4. Главна служба за сигурност (Шин Бет)

Тя е основният орган за контраразузнаване и вътрешна сигурност. Шин и Бет са названията на първите две ивритски букви на понятието „Шерут ха Битахон ха Клали“. Известна е още и като Шабак. Шин Бет взаимодейства с военното разузнаване и ръководи работата на отдела за специални поръчки при щаба на полицията, направлява дейността на Управлението за атомни изследвания, ръководи институтите и школите, подготвящи кадри за специалните служби на Израел.

В края на ХХ век Шин Бет е преструктурирана, като са създадени три оперативни и пет поддържащи отдела.

5. Разузнавателно управление (Аман) при Министерството на отбраната

Управлението се състои от самостоятелни оперативни управления, отдели и служби.

6. Център за изследвания и политическо планиране при Министерството на външните работи

Центърът осъществява събирането на информация по външнополитически проблеми, анализ на политическата обстановка в света, в отделни региони и държави. Издава секретен бюлетин, в който се прави оценка на политическите събития зад граница.

7. Отдел за специални поръчки при щаба на полицията

8. Антитерористични подразделения

 

Дейността на специалните служби на Израел в противодействието на тероризма се подпомага от специални части от командоси като:

– Разузнавателна част към Генералния щаб на Министерството на отбраната („Саерет Маткал“). Създадена е през 1957 г. като специално разузнавателно подразделение, а от 1968 г. се занимава основно с антитерористична дейност. Числеността й е неизвестна. Бойците са на възраст между 18 и 21 г.

 

На сто убити терористи се пада един загинал командос. В групата са служили бившите министър-председатели Бенямин Нетаняху и Ехуд Барак. „Саерет Маткал“ участва в повече от хиляда акции. Смята се, че е най-доброто подразделение за борба с тероризма в света.

– „Летящи леопарди“ („Саерет Голани“). Сформирано е през 1959 г. от най-добрите войници на елитната пехотна бригада „Голани“.

– ЯМАМ е подразделение на израелската полиция, което наброява около 200 души, включително и две жени. Всяка година провежда около 200 операции.

 

IІІ. РАЗУЗНАВАТЕЛНИ ИНТЕРЕСИ И НАСОЧЕНОСТ НА ДЕЙНОСТТА НА ИЗРАЕЛСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ

Израелските специални служби се считат за едни от най-ефективните в света. Те се характеризират с точност, дисциплина и отлична организация.

За техните успехи важна роля има фактът, че евреите по света са със съзнанието за принадлежност към еврейската нация. Всеки член на еврейската диаспора, независимо в коя страна е роден и къде живее, е готов да сътрудничи на Израел и да изпълни своя дълг към нацията.

 

(Справката е изготвена за Нов български университет)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2967 |06.08.2024 Външният министър на Литва: Без санкции за "обикновените руснаци" - та те убиват обикновени украинци . 14| 3415 |05.08.2024 Проф. Николай Слатински: Руските демократи са демократи, но не съвсем! Те са част от проблема на Русия . 18| 8825 |03.08.2024 Двама убийци в топла прегръдка . 3| 5695 |02.08.2024 "Политзатворници срещу убийци": Каква размяна направи Русия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads