Реклама / Ads
6| 5299 |08.05.2016 ПОЛИТИКА

19 000 полицаи и военни искат по-висока пенсия от държавата

.
19 249 пенсионери, излезли рано в пенсия - предимно военни и полицаи, са поискали Националният осигурителен институт да им преизчисли държавната пенсия. За целта те са прехвърлили натрупаното по индивидуалните си партиди от частен фонд в НОИ, съобщиха от институцията пред вестник ”Сега”.
 

Данните са към началото на март и от НОИ са преизчислили пенсиите на над 16 хил. души. Едва около 3000 заети българи, родени след 1959 г., са избрали да прекратят осигуряването си във втория стълб и да плащат пълните си осигуровки за пенсия само в НОИ.

 

Това е резултатът от първата намеса на финансовия министър Владислав Горанов в осигурителната система. Около половин година след като реално влязоха в сила измененията за възможността на избор на заетите да продължат да се осигуряват в частен фонд или да изберат само НОИ, данните за възползвалите се от избора са повече от скромни. Във втория стълб спестяват около 3.5 млн. души, а натрупаното по партидите им е общо близо 8 млрд. лв.

 

Средното увеличение на пенсиите на прехвърлилите се пенсионери в НОИ е близо 72 лв. От НОИ не съобщават колко от тези пенсионери не са получили увеличение на пенсията.

Хората, които получават минимална или максимална пенсия, няма да получат по-висока пенсия от НОИ, дори и да прехвърлят парите си от частния фонд. Проблемът е, че никой не обяснява това на пенсионерите. Според експертите от НОИ няма как хората да бъдат информирани предварително дали и какво увеличение на пенсията биха получили след прехвърлянето, защото пенсионното производство е сложно и трае 4 месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4499 |07.05.2016 Доктор: Много пациентки не искат да раждат в болница . 2| 5001 |06.05.2016 Във военния парад участват 1300 военни, 35 машини и 12 самолета и вертолета . 46| 8761 |06.05.2016 С военния парад Плевнелиев почна кампания за нов мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads