Реклама / Ads
14| 5268 |20.03.2015 ПОЛИТИКА

Борисов: Европа ни дава пари за газова връзка с Гърция

.
Бойко Борисов
България е доволна от постигнатите от Европейския съвет договорености по отношение на бъдещия енергиен съюз. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който очаква страната ни да получи и финансова подкрепа за интерконектора с Гърция.
 

 По-най спорния въпрос, дали Европейската комисия да има контрол над газовите договори на страните-членки и с държави извън Съюза, е бил намерен необходимият баланс, смята Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Държавните договори ще се обявяват пред Европейската комисия, частните - между частни компании, до нивото на търговската тайна, каза той  и уточни:

 

Контролът "Брюксел"  на този тип договори е в интерес на страната ни, ако обществените поръчки за  Южен поток бяха проведени според правилата нямаше да се стигне до сегашната ситуация, каза още Борисов: България е пример за борба с корупцията, пък и с желание да има прозрачност по всички договори, затова ние ги подкрепяме с две ръце.

 

Малко по-късно след като приключи срещата в Съвета на Европа,  Борисов съобщи  в туитър акаунта, че е получил уверения от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че интерконектната газова връзка между България и Гърция ще бъде изградена с европейски пари.

 

По повод постигнатото снощи съгласие, икономическите санкции срещу Русия да отпаднат едва, когато е на лице пълно прилагане на споразумението от Минск, Бойко Борисов коментира: Рабира се, не сме доволни от това, че продължава конфликтът и санкциите ще продължат до момента, до който вече няма жертви и се оттеглят и двете страни така, както е подписано споразумението.

 

Българският министър-председател съобщи, че бил сред недоволните, както и че поредната среднощна среща за спасяването на Гърция е била проведена в тесен формат без участието на всички държавни и правителствени ръководители: България е пряко заинтересована да знае какво и да участва, ако щете, в процеса в Гърция. Над три процента от нашия банков сектор са гръцки банки. Не ви ли интересува те в какво състояние са?

 

В типичния си стил Борисов категорично отрече изобщо да е водил разговори с гръцки министри, в които да са обсъждани намеренията на Гърция да въведе допълнителен данък на гръцки капитали, инвестирани у нас, както и евентуални ответни мерки, които България да предприеме на това.

 

Въпросите на журналистите се основават на написаното в GRReporter, че българският премиер е предупредил Гърция с ответни мерки, ако гръцкият парламент одобри налагането на нов превантивен данък. Предложението, пише изданието, е внесено от кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци за въвеждането на данък от 26% върху всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими.

 

Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе въпросния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцкия бизнес, който инвестира в България.

 

Освен няколко пъти повтореното, че всичко написано е лъжа, Борисов коментира това и че то е "абсолютна пропаганда и то в лош стил".

 

"Не им отива да правят това, вестник ли са, списание ли са..., но не им отива тази 100%-това лъжа долнопробна", казва Борисов и обяснява, че по време на Съвета на ЕС такава тема изобщо не е обсъждана. Освен това, по думите му, до Съвета нямат достъп министри, тъй като на него присъстват само "премиери, канцлери и президенти". Бойко Борисов обяви също, ако гръцките издания докажат, че такива разговори са водени, той лично ще отиде "да им се извини на центъра на Атина".

 

Борисов допълни, че бизнес отношенията между двете страни са чудесни, туристическият поток върви и в двете посоки, а гръцкият бизнес идва с удоволствие в България, тъй като имаме стабилни финанси, стабилна банкова система и добри условия, включително и данъчни. "Те (гръцките бизнесмени) са добре дошли у нас", каза Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5180 |15.03.2015 Борисов: Няма едно здраво нещо в държавата, на което да стъпим . 6| 5545 |09.03.2015 Внесоха предложение за освобождаването на Вучков в НС . 18| 5458 |03.03.2015 Калфин призна: Кабинетът подаваше оставка без дълга . 28| 8442 |26.02.2015 Ръководството на АБВ вкупом подава оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads