Реклама / Ads
13| 9523 |06.11.2020 ПОЛИТИКА

Бранимир Ботев: Северна Македония е резервното трасе за ”Турски поток”, нека не се залъгваме

.
Република Северна Македония е резервното трасе за продължаването на ”Турски поток”, нека не се залъгваме. В момента доминират икономически и глобални интереси, които налагат ролята на Северна Македония в определен пъзел. България продължава често да отстоява позиции, които са правилни от гледна точка на нашата история, но сякаш за вътрешна консумация. Никой не може да разбере проблемите ни в Брюксел, повярвайте ми.
 

Това заяви пред bTV Бранимир Ботев.

 

Той заяви, че изходът от изборите в САЩ са от съществено значение за глобалната политика. и световните процеси.

 

"Байдън заяви, че ще върне Америка в Парижкото споразумение. Тов значи и ясно подаване на ръка към ЕС и ЕК. Това е директно подаване на ръка и към Зелената сделка. Това означава и ново поле за преговори с Европа и големите индустриални корпорации. Беше ясно заявено, че най-големият сподвижник и инициатор на присъединяването на Северна Македония към ЕС ще е Джо Байдън", посочи още Ботев.

 

Той посочи този процес като част от пъзел, към който трябва да се присъедини и Република Северна Македония, а освен това ще помогне да се гарантира сигурността на Балканите. Ботев посочи, че страната ни няколко пъти е била предупредена да не се заиграва с големите енергийни проекти.

 

"Притеснявам се да не изпаднем в някакъв тип безтегловност, защото присъединяването на страната към ЕС е част от други процеси", коментира Ботев.

 

"България продължава често да отстоява позиции, които са правилни от гледна точка на нашата история, но сякаш за вътрешна консумация. Никой не може да разбере проблемите ни в Брюксел, повярвайте ми. От днешна гледна точка тази правда, която се опитваме да отстояваме е неразбираема, защото ние не успяхме да ангажираме европейското и световно обществено мнение достатъчно силно и ясно. В момента доминират икономически и глобални интереси, които налагат ролята на Северна Македония в определен пъзел. Срещу това стои мнението на една комисия. Не мисля, че ще се получи по начинът, по който ние искаме", смята още Ботев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7964 |03.11.2020 Меркел понатиснала Борисов за Северна Македония? . 5| 8475 |22.02.2020 Адв. Христо Ботев: Николай Банев ще осъди България в Страсбург . 4| 5908 |11.02.2020 Северна Македония ратифицира Протокола за присъединяване към НАТО . 28| 6722 |19.10.2019 Паси: ЕС тласка Северна Македония и Албания към Путин и Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads