Реклама / Ads
28| 6692 |19.10.2019 ПОЛИТИКА

Паси: ЕС тласка Северна Македония и Албания към Путин и Турция

.
Соломон Паси
Бившият външен министър Соломон Паси каза, че започването на преговорите за членство на Северна Македония и Албания се отлага за трети път. ”Към кого тласкаме Северна Македония и Албания? Тласкаме ги в ръцете на Русия ли, на Турция ли, на Иран?”, попита той.
 

"Ние нямаме интерес от това Северна Македония, Албания, Босна, Косово да вървят назад", каза още той пред БНТ.

 

Паси прогнозира, че един ден Албания и Северна Македония ще станат членове на Европейския съюз, но въпросът е с каква скорост това ще случи.

"Механизмът на преговорите е механизъм да се влияе върху една държава. Ние много повече можем да влияем върху Северна Македония в момента, в който започнат преговорите", допълни той.

 

Соломон Паси смята, че проблемът с Брекзит и невъзможността до момента да бъде уговорено излизането на Великобритания от Европейския съюз с липсата на лидери: "Великобритания никога не е имала такова отсъствие на лидери - както в консервативния, така и в лейбърския лагер."

 

По темата с Брекзит той каза, че грамотните хора не са отишли да гласуват и това описа като "трагедията на демокрацията". А споразумението за напускане той коментира така: "В Англия се прави една втора граница. Граница между острова на Великобритания и острова на Ирландия. Все едно да сложим една нова граница някъде около Пазарджик и там да се проверяват стоките, да се слагат нови правилници. Англия започна да се разпокъсва и ние не знаем дали някой ден Шотландия няма да излезе, дали Англия няма да загуби Гибралтар."

 

Положението с Турция Паси определи като "сериозно": "Когато Америка поема лидерската роля, казват "ние не искаме Америка да е световният полицай. Когато Америка се оттегля от лидерската роля, световното обществено мнение казва "Къде е този полицай да дойде да свърши работата?". Споразумението между вицепрезидента Пенс и Ердоган не е нищо специално, то е просто отлагане на едни действия, които така или иначе турската страна ще предприеме."

 

Паси прогнозира, че в дългосрочен план Турция ще запази контрола над североизточната част на Сирия, която ще представлява буферна зона между Турция и Сирия.


"Нека ние да си оправим нашите, а другите - техните. Не може да се сравнява, понеже другите са лоши и ние да толерираме лошите у нас", така Паси коментира расисткия скандал около мача България - Англия.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5859 |04.10.2019 Майк Помпео: САЩ ще продължат да бъдат партньор на Северна Македония, пазете се от руско и китайско влияние . 10| 6701 |29.09.2019 ВМРО: България няма да подкрепи Северна Македония за ЕС през октомври . 71| 8200 |15.09.2019 Соломон Паси: Можеше да обявим руския посланик за персона нон грата . 4| 6378 |10.07.2019 Честваме заедно със Северна Македония Св. св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads