Реклама / Ads
5| 5478 |06.01.2024 ПОЛИТИКА

С чий мандат ще стане ротацията през март?

.
На 6 март предстои ротацията на правителството - кабинетът на акад. Николай Денков стана факт, след тежки преговори с ГЕРБ, при които в крайна сметка бе постигнато споразумение за правителство с 18-месечен хоризонт на ротационен принцип. С чий мандат обаче ще се случи това? От ГЕРБ заложиха ново условие - властта да бъде с техен мандат, а политолози вече тръгнаха да обясняват, че тъкмо така е редно, за да е ясно кой носи отговорността. 
 

Новината за намеренията на Борисовата партия да реализира правителството след ротацията със свой мандат дойде от Росен Желязков, който бе на посещение в Индия.







“Нищо не е решено, въпрос на преговори е с чий мандат ще бъде правителството след ротацията”, заяви Христо Иванов от “Демократична България”. 

Преговори до момента обаче не са започнали. 

 

"Аз предпочитам да се случи с нашия мандат, но това не е обсъждано. Всъщност това не е изговорено. Има две ротации. За мен лично, би трябвало да се започне с първата в Народното събрание, защото НС избира кабинет, както в случая предния път, да направим ротацията с председателите на Народното събрание и след това да си спазим договорката и ние ще сия спазим, която сме заявили още в началото", коментира тази сутрин пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. 

 

По думите му, това което е договорено е съставът на Министерския съвет да остане същия. Вече обаче има заявки от ГЕРБ за рокади в правителството, а от ПП-ДБ заявиха, че това ще се случи по взаимно съгласие, след анализ на работата на отделните министри

 

"Но никой еднолично не може да смени министър. Трябва да има съгласие на двете коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за да може да се случи каквато и да е промяна в състава на МС. Ако няма такова съгласие, съставът ще остане същия”, посочи Ананиев.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е “ненужно смешно” Мария Габриел да приеме мандата и да го върне неизпълнен. 

 

“Преди 9 месеца хората, които подкрепяха ПП и ДБ, не искаха да повярват, че не са първи. Сега вече всичко е друго, ненужно и смешно е упражнението Мария да приеме мандата и след няколко дни да го върне”, каза още лидерът на ГЕРБ.

 

“Мария Габриел ще отиде с одобрен от парламентарните групи кабинет, след това веднага ще започне избирането по същество на този кабинет”, подчерта Борисов. 

 

Според него ротацията е “технологичен процес, дреболия”.

 

“Ротацията ще я има”, отсече Борисов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7708 |05.01.2024 "Продължаваме промяната" защити наемането на лобисти в САЩ . 19| 10350 |04.01.2024 Калин Манолов: Томчев беше прав за Волгин! Всичко това е един продължаващ заговор срещу демокрацията на България . 11| 5871 |02.01.2024 Шарл Мишел: Не вярвайте, че Русия иска мирни преговори. Вижте атаките за последните 24 часа . 55| 10257 |01.01.2024 Руснаците още не са изтрезняли от разпада на СССР на 1 януари 1991 г. Русия на Путин върви по същия път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads