Реклама / Ads
3| 5870 |05.06.2008 ПОЛИТИКА

Държава на концесия

.
Хаотичното строителство в България е на път да премине всякакви граници. Ще предизвикат ли обществена реакция предложените от правителството нови поправки в Закона за концесиите?
 

Българинът винаги се е гордял със строителните си умения от древността до днес.
Крепости, дворци в миналото, мостът над Янтра, построен от емблематичния майстор Колю Фичето през 1867 година - същата, в която инженерите Рьоблинг почти довършват дългия близо 2 километра Бруклински мост над нюйоркската Йист ривър; през по-новата история „монументалните” сгради на Партийния дом, Министерския съвет и Президентството в столицата, НДК и „билдингите” на окръжните комитети на БКП в провинцията, повсеместните панелни комплекси, които бяха професионална гордост за строители и архитекти и тиха „радост” за социалистическия труженик – всичко това демокрацията получи като наследство.
За да сътвори след 1989 година своя нов строително-архитектурен „облик”, който днес предизвиква повсеместна погнуса и отвращение  не само сред хората, но и сред самите негови създатели и изпълнители. 

zgradi.jpg
В България освен, че се строи грозно, евтино и некачествено, строи се лакомо, агресивно и  незаконно.
Инвеститорите, както харесват да бъдат наричани хилядите вече строителни предприемачи, завладяват безогледно и най-невъзможните терени в столицата, големите градове, по Черноморието и планинските курорти, за да ги превърнат в типови шарени „човекарници”, сиреч жилищни сгради, кич-хотели, бизнес-центрове и „мол”-ове, които са колкото безмислени, толкова и скъпи.
Броят им отдавна е надхвърлил нуждите и възможностите на най-бедното население в ЕС, а превърнатата в разтърсващо грозна хотелска сергия черноморска крайбрежна ивица, вече отблъсква дори и скромните туристи, камо ли заможните.
За „наследниците” на Колю Фичето спиране няма. След като съсипаха София и по-големите градове, унищожиха със сеч и бетон най-хубавите планински курорти на страната, след като превърнаха малкото истински морски плажове в хотелиерски кочини, погледът им е насочен и към морските води на крайбрежието, където възнамеряват да направят яхтени пристанища, луксозни заведения, водни хотели-небостъргачи и какво ли още не!
И ще го сторят, защото зад тях е организираната престъпност и корумпираното управление, станало отдавна трън в окото на ЕС!
Така е, когато една цяла държава се експлоатира като концесия от  нейната политическата  и икономическа върхушка.
Така ще бъде, докато на избирателите в тази държава това продължава да им доставя извратено политическо и гражданско удоволствие...

Коментар на Георги Папакочев

Deutsche Welle

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7046 |20.02.2008 Ще се сети ли държавата за гораните в Косово - те са българи! . 12| 5606 |09.10.2007 Играта с огъня на управляващите може да докара революция и криза в държавата . 9| 5790 |27.09.2007 Учителите са прави да искат много, държавата е права да не им дава всичко . 2| 5425 |27.07.2007 Застрашен ли е светският характер на турската държава?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads