Реклама / Ads
16| 3964 |28.07.2023 ПОЛИТИКА

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се обединиха: 24 май трябва да бъде национален празник на България

.
ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се обединиха: 24 май трябва да бъде национален празник на България Източник: Novini.bg
”Продължаваме промяната - Демократична България”, ГЕРБ - СДС и ДПС се обединихме около идеята, че 24 май трябва да бъде национален празник на България. Това обяви Кирил Петков на трибунка в парламента.
 

Вкарваме духа на знанието, просветата и писмеността - да бъде водещо за следващите поколения. Аз искам моите деца и децата на всички българи да знаят, че са потомци на просветители. България е дала огромно богатство на Европа в сферата на писмеността и знанието.

 

Всички ние трябва да знаем, че само през образование, знания, писменост, култура България може да бъде напредничева държава. Този празник ще залегне в сърцето на тази Конституция. Ако духа на 24 май залегне за следващите поколения, България може да бъде успешна европейска държава, водена от знание и просвета, посочи Петков.

 

"Миналата неделя представихме пакет от идеи, на база на него и другите законопроекти, които колегите от ГЕРБ-СДС и от ДПС бяха изработвали, в конституционна комисия се взе решение да се потърси обединение на тези идеи в един текст. Беше внесен законопроект, който е подписан от 166 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и

ДПС.

 

По думите му в новата Конституция се предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет на две - съдийски и прокурорски съвет. Предвижда се намаляване на правомощията на главния прокурор. 

 

"Сърцевината е съдебната реформа. Предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере едно лице за кандидат за министър-председател от 3-те, които посочваме - председателят на НС, шефът на БНБ и председателят на ВКС и по предложение на този кандидат за премиер вече да бъде формиран Министерският съвет - по този начин се създава автономност на служебното правителство, защото в противен случай зависи само от 1 човек", обясни ген. Атанас Атанасов.

 

Малко по-рано Десислава Атанасова (ГЕРБ - СДС), Надежда Йорданова ("Продължаваме промяната - Демократична България") и Ертен Анисова от ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание общ законопроект за промени в Конституцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4241 |04.05.2023 ГЕРБ-СДС към БСП: Няма как сами да носим отговорност с правителство на малцинството . 8| 4919 |18.04.2023 Проф. Антоний Тодоров: Има граници в договореността на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ . 20| 6693 |06.04.2023 Анализаторът Пламен Димитров: В цугцванг ли са ПП-ДБ, имат ли полезен ход? . 13| 9357 |03.04.2023 ”Алфа рисърч” , ”Галъп” и ”Тренд” при 100% извадка: ПП-ДБ стопява преднината на ГЕРБ-СДС, ”Възраждане” излизат трети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads