Реклама / Ads
8| 15141 |26.06.2017 ПОЛИТИКА

Герджиков: Изумен съм, че ГЕРБ обвини Радев в корупция

.
Огнян Герджиков Източник: БГНЕС
Не знам защо так реакцията на ГЕРБ спрямо президента Румен Радев, обвинявайки го в корупция по сделката с изтребителя „Грипен“. Вероятно те търсят решение на въпроса защо е взето решението. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в предаването на Люба Кулезич „На светло“ по БиАйТи.
 

Очевидно е, че  Борисов  търси баланс  на международната сцена. Важно е България да не си създава врагове. Идеята е да не настройва западни правителства срещу България.  Предполагам, че става дума за Ф- 16, класиран на 3-то място от кандидатите според военно-техническата експертиза. Те са втора, трета ръка, не мога да знам.

 

Лично не знам защо трябва да се обвинява в непрозрачност служебното правителство. Решението беше взето на закрито заседание заради секретната информация. Когато се постави този въпрос, се обадих на президента Радев. Той каза, че е важно да се вземе решение, за да се спази пътната карта. Може да изтървем срока и да изпуснем финансирането.

 

Това бяха думите му. За мен звучаха логично. В нито един моментен  съм имал съмнение за корупция. Продължавам да смятам, че няма никакъв намек за корупционна  схема. До мен беше Стефан Янев, доверих му се изцяло. Той докладва този случай. Бях спокоен съвършено. В някаква степен може да има предопределяне, защото не направихме публична експертизата. Но трябваше да спазваме срокове. Ние не се обвързахме юридически.

 

За първи път чух, че президентът Радев  е лобирал. Ние направихме това, което се искаше от нас. Трябваше да  изпълняваме задълженията. Сделка още няма. Отворена е вратата за преговори. Няма пречка и сега да се преговаря и с другите кандидати.

 

В правото се казва:  Дай ми фактите, за да ти дам правото. С чиста  съвест взехме това решение. Чак сега изведнъж това излезе като огромен проблем. За да се успокоят страстите, може би трябва анкетна комисия. Нещата може да се затлачат времево.

 

Искам  тази комисия да си свърши работата, за да се видят фактите.  Не знам защо се търси грандиозен скандал. Не мога да го проумея как се обвинява президента във висша корупционна  схема. Това надхвърля възможностите ми да смилам нещата в дълбочина. Изумен съм!

 

Много ми идва. Трудно мога да приема обвинението в корупция  спрямо президента Румен Радев. Не изглежда сериозно ей така да се сезира прокуратурата. За три месеца човек трудно може да влезе в дълбочина. Задачите ни бяха други. Не трябва да се преекспонират проблемите. Не трябва целият ни акцент да е концентиран само в проблемите. Тя не е лесна борбата срещу корупцията. От нея се получават  свирепи и жестоки удари.

 

На въпрос как си обяснява , че човек като депутата от ДПС    Делян Пеевски  е декларирал 77 млн . лв . печалба в декларацията си, той каза: Трудно мога да си представя такова нещо.  Ал Капоне  са го хванали за укрити данъци. Това число-77 млн . лв . е космическо число. Не е лошо да има за това анкетна комисия. Хората трябва да печелят честно и да си плащат данъците.

 

Нелицеприятни  факти има в папката за бившия главен секретар Георги Костов, която дадох на Бойко Борисов. В нея има имена на хора, които са имали доблестта да се подпишат за неща, които не са редни. Костов вече не е главен секретар. Може да е под наблюдение. Не знам. Не е лесно да си премиер. Не усетих толкова лобирания. Нямаше време за това. Бих посъветвал Радев да излезе пред хората и да говори. Не бива да има война. Това са две силни фигури-Борисов и президентът. Двамата са мъжкари и ако работят в една посока, ще е добре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9449 |24.06.2017 Герджиков: Кадруването е най-голямата ми грешка . 2| 4899 |02.05.2017 Герджиков: Работихме сякаш сме в редовно правителство . 5| 4231 |27.04.2017 Ангел Кунчев: Обвиненията на БСП за урана са чудовищни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads