Реклама / Ads
17| 5306 |13.04.2015 ПОЛИТИКА

Хак да им е! Министерските заплати замръзват

.
Министерски съвет
Лоша та лоша новина за министрите - заплатите им няма да се вдигат на всеки три месеца, както бе до момента. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита, съобщи Нова телевизия.
 
Предварителните разчети залагат доходи между 2 и 5 хиляди лева - от заместник-министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят изчисленията.

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси. При масови съкращения на нископлатените в обществения сектор средната заплата там чисто статистически расте. С нея и доходите на депутати и министри.

В момента заплатите на министрите растат на всяко тримесечие. Пенсии и минимални доходи по правило се вдигат един път в годината. А понякога - не. Съвсем като при ефекта на доминото с нарастването на доходите в обществения сектор скачат депутатските заплати, оттам и на министрите, а и на президента. Но не за дълго.

„Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред, а защото се съкращаваха най-ниско платените“, коментира Горанов.

Новите министерски заплати ще се променят, но не просто така на 3 месеца. Те ще са свързани с реални икономически показатели. Ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалният сектор реже заплати - така ще е и за министрите.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтиняване на живота с 3%. Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева - без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки, че са готови да подкрепят смяна на схемата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 129| 8631 |28.04.2014 Орешарски: Трябва умерено покачване на заплатите . 13| 6046 |05.06.2013 След скандал, депутатите замразиха заплатите си . 37| 23275 |22.02.2012 Резил: Депутати се пазарят за заплатите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads