Реклама / Ads
13| 6055 |05.06.2013 ПОЛИТИКА

След скандал, депутатите замразиха заплатите си

.
Източник: Булфото
Замразяване на депутатските заплати до края на 2013 година на нивата от декември 2009 г. гласуваха народните представители на днешното парламентарно заседание. Предложението дойде от председателя на НС Михаил Миков, който го определи "като знак на солидарност с тежкия живот на българските граждани".
 

"Предложението е само за шест месеца, защото в този относително кратък срок ще се видят резултатите от дейността на новото правителство, което от първия ден работи за подобряване на благосъстоянието", заяви Миков. Замразяването на депутатските заплати се отразява и на възнагражденията на президента, премиера, министрите, главния прокурор и други публични длъжности, чиито заплати се формират на база парите на народните представители. Според законовите изисквания депутатите получават основно възнаграждение в размер на три средномесечни заплати в обществения сектор по данни на НСИ. В момента депутатите получават малко под 2200 лева.

Решението за замразяване на парите на народните представители беше гласувано на два пъти, тъй като първия път едва четири депутати от "Атака" бяха в залата. Това предизвика реакцията на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която обвини националистите в демагогия и популизъм. "Само преди дни Волен Сидеров искаше минималната заплата да стане 1000 лева", аргументира се тя.

Павел Шопов от "Атака" обясни, че депутатите от партията не са били в залата, защото междувременно в зоната на сигурност на парламента са се били събрали платени протестиращи от "фронта за спасение на Бойко" (визирайки партията на телевизия СКАТ НФСБ). Шопов призова председателя на НС да се погрижи за реда около парламента. "Ако го направим ние, това ще представлява ексцес", заяви Шопов.

Междувременно Волен Сидеров влезе в пререкания с депутати от ГЕРБ в пленарната зала, а Десислава Атанасова поиска от парламентарната трибуна отстраняването му от залата. Аргументите и бяха, че той е заплашвал журналисти, полицаи и народни представители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 9891 |23.04.2013 О. Минчев: Политическата криза ще продължи и след изборите . 133| 6606 |01.04.2013 П. Орешарски: Средноевропейски доходи няма да има и през следващия мандат . 56| 13380 |25.02.2013 След пиянството на един народ иде всенародният махмурлук . 82| 6148 |18.01.2013 Дянков: След 2 мандата излизаме от икономическия преход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads