Реклама / Ads
1| 6229 |24.01.2024 ПОЛИТИКА

Изборът на председател в СОС: Между ултиматумите и задънената улица 

.
Месеци наред вторият най-голям колективен орган в държавата - Столичният общински съвет, не може да започне работа. Причината - поредицата от неуспехи при избора на председател на СОС. Утре ще се проведе ново заседание, което ще опита да отпуши работата на местния парламент, но според заявките на представители на групите в СОС, това изглежда невъзможно. Някои говорят за консенсусна фигура, но пък държат тя да е излъчена от тяхната група. Други изобщо отказват коментар. Предрешен ли е изходът от предстоящото заседание?
 

Оптимизъм има, но той е крайно недостатъчен. Всъщност той идва от Вили Лилков от "Синя София".


"Според мен много по-вероятно е да постигнем съгласие и да изберем председател на СОС. Всички възможни преговори вече са проведени. На всеки му стана ясна ситуацията в Общинския съвет, възможните варианти. Нямаме повече време за губене. В много сериозна процедура сме вече за приемането на общинския съвет и всякакви други тънки сметки трябва да отпаднат и да се поеме максимална отговорност. Оптимист съм", заяви пред ФрогНюз Вили Лилков.


Консенсусна фигура, но от нашите хора


Това обаче не изглежда точно така, съдейки по коментарите на представители на другите групи. От БСП са категорични, че няма промяна в позицията им и настояват за консенсусна фигура, която да обедини всички партии. 


"Според мен нашата е най-подходяща в лицето на Диана Тонова. Това би било добро начало", коментира Иван Таков от БСП-София пред ФрогНюз. Той отрече да поставя ултиматуми, а по думите му такива разговори дори няма в момента.


Въпросът с консенсусната фигура изглежда вълнува и ПП-ДБ-"Спаси София". Стефан Спасов от "Спаси София" заяви пред ФрогНюз, че тази фигура трябва да е "гарант за съгласието около конкретните политики" От там обаче изглеждат по-категорични в позицията си председателят на СОС да е излъчен от тяхната група. 


"Групата на ПП-ДБ-СС като най-голяма, с пъстър спектър от всякакъв вид експерти, бихме могли да излъчим човек", обясни Спасов. 


В отговор на въпрос не е ли ултимативна подобна позиция, общинският съветник заяви: 


"Да е ултимативно най-голямата група в колективния орган да има свой председател? След като очевидно се направиха множество отстъпки, предложиха се много варианти - ротационно, временно председателство, пропорционално разпределение на комисиите. Няма нищо ултимативно". 


ГЕРБ и "Възраждане" - бойкот до откат


Опитахме се да се свържем с представители на ГЕРБ и "Възраждане". От ГЕРБ отказаха всякакъв коментар, а Деян Николов от "Възраждане" не отговори на многократните ни обаждания. 





Предполагам, че ще се направят взаимни отстъпки от двете основни политически сили, от които зависи решаването на въпроса. Ние, малките, можем само да помагаме. Що се отнася до БСП и “Възраждане” - от самото начало се виждаше, че не искат да са част от решението и търсеха всякакви поводи, за да се дистанцират", коментира Вили Лилков.


“За момента няма някаква промяна, поне в нашето отношение към събитията. Миналият понеделник, въпреки че имаше сериозно нарушение в доверието между хората, с които седнахме да говорим преди Нова година, отидохме да говорим с тях на среща. Там съставът беше същият, с който сме се срещали през последните седмици и месеци и до нищо ново не се стигна. За момента нямаме промяна в становището. ГЕРБ и “Възраждане” трябва да поемат отговорността си и да излязат от землянките", коментира на свой ред Иван Таков от БСП-София. 





"ГЕРБ и “Възраждане” още от самото начало заявиха, че нямат интерес да участват по същество в обсъждане на политики и приоритети. Това е важно за нас, защото председателят на СОС трябва да е гарант да спазване на политики", посочи Стефан Спасов от "Спаси София".


"Разбира се, че има значение от коя партия ще е председателят на СОС. Хората, които са част от 18-годишното управление на София, създавайки толкова много проблеми, няма как да бъдат част от хората, които ще ги лекуват. Предложихме различни варианти за фигура, която да бъде председател на СОС - Борис Бонев, водач на листа, с най-много преференции. Грети Стефанова също бе издигната от нас в опит на обективен принцип да предложим човек, който първо вече е седнал на това място, най-възрастна от всички нас. Очевидно тук говорим за нежелание да започне работата по същество, за извиване на ръце, желание за разпределяне на парчета от баницата, постове, поръчки. Може би ГЕРБ искат гаранции, че техните корупционни практики няма да бъдат разследвани", допълни пред медията ни Стефан Спасов от "Спаси София". 


Нови избори - все по-вероятни


Ако не се стигне до избор на нов председател, Столичният общински съвет на практика не може да започне своята работа. Най-малкото - залогът е бюджетът на столицата. Изпускат се и редица срокове. Заговори се, че ако до средата на февруари не се постигне консенсус, вече може да се потърси основание въпросът функционира ли СОС да бъде повдигнат, а от него - да се мисли за нови избори. И общинските съветници не изключват подобен сценарий. 





"Не се ли намери скоро решение как да заработи СОС, не изключвам възможността от нови избори. Не може София и софиянци да са заложници на едно аматьорско поведение и липса на политическа култура от страна на най-голямата група, а от другата - да гледаме партия, 18 години управлявала София, да се държат като деца от детската градина. “Възраждане” са анти всичко, но не е ясно и анти какво", коментира Иван Таков от БСП-София.


"Изходът от утрешното заседание не означава нови избори. Означава обаче, че всички групи - БСП, ИТН, “Синя София”, “Възраждане” и ГЕРБ трябва ясно да си дават сметка, че тяхното нежелание за конструктивен диалог, говорене през медии и пресконференции с нас ни бута към това да има нови избори за Столичен общински съвет. Не се страхуваме от такива, но това е процес, който поставя София в крайно неизгодна позиция. Градът има своята динамика и ние имаме своята отговорност към него", коментира Стефан Спасов.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6004 |23.01.2024 Ген. Атанасов: Радев иска да саботира работата на КС . 7| 5416 |22.01.2024 Иво Инджов: Ако иска да играе на политическата сцена, Радев трябва някак да участва на евроизборите . 30| 12612 |20.01.2024 ISW: Путин ще брани руската собственост от Източна Европа до Аляска . 9| 6187 |18.01.2024 Максим Бехар: Обстановката не е революционна, няма изявен враг като Борисов и Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads