Реклама / Ads
60| 5599 |19.01.2009 ПОЛИТИКА

Жертвите, които не станаха кебапчета

.
Пропагандната машина заработи на пълни обороти - трябва да изстреля властта в предизборна орбита. Социолози, пиари и медии, навъртащи се около управлението, като планети около Слънцето, надминаха дори Джордж Оруел.
 

 

В "1984" той описва държава, която провежда тотално проследяване на своите граждани, пропаганда, насаждане на страх и жестоки наказания за кривналите от правия път, дори и само мислено. Истината за настоящето и за миналото в тази държава е тотално подтисната или арогантно подменена. В страната на Оруел властите променят дори съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Властта е „Големия брат", всевиждаща организация от анонимни и жестоки наблюдатели с видеоекрани на публични места и в частните домове, в името на една едничка цел: държава на пълна и безкомпромисна полицейщина. Както се казва, всички прилики с действителни лица и случки, са случайни...  

Примери от последните дни са с ефект на куршум в челото. Спусъкът натиснаха медии, за които жертвите на протеста на 14 януари били... полицаите. Гениално! Ако подобна теза бъде пробутана от френски вестник, ще предивзика нови масови протести. Но ние сме нещо друго, нали? Ние сме цивилизованите варвари, а не някакви си франки, които ядат охлюви, събирани от наши роми по социални програми... Представете си само: над 1500 полицаи, въоръжени с палки, каски, щитове, бронежилетки, белезници, пистолети, сълзотворен газ; тренирани и в добра физическа форма, станали жертва на 40-50 малолетни с маски, боксове и две самоделни взривни устройства. Веднага се сетих за онзи случай, когато двама студенти бяха спипани до синагогата в София да лепят плакати и бяха арестувани и бити. Оказа се обаче, че седмината полицаи, провели „акцията", са били малтретирани от младежите и затова ги наритали яко. За което униформените бяха наградени. Трогателно безумие, което има своето уродливо продължение днес.

Пропагандната машина направо прегря през уикенда, когато избълва сюжетния снаряд „честни граждани критикуват самозабравилата се водеща Светла Петрова от бТВ, защото - о, ужас, -  задала неудобни въпроси на премиера Сергей Станишев". Подобна простотия не бе скалъпвана от времето, когато „будни граждани" заклеймявали английският шпионин Трайчо Костов и настоявали за справедлива присъда, разбирай смъртна... Никога не съм допускал, че един премиер има нужда и ще приеме подобна защита. Тя би трябвало да го обиди с първосигналното си послание, всякаш взето от лозунгите за колективизацията. Остава от небето да завалят позиви срещу черната злоба на инакомислещите. „Кристална нощ" ли се присънва на някой? От същите медии научаваме още как във Видинско момци и моми чакали 4 часа своя идол Михаил Миков, за да изразят бушуващата в гърдите им любов към действията на полицията и гняв към лошите протестиращи. Чудя се как не се сетиха тези прогресивни млади хора да скочат в ледените води на Дунав, там където трябваше да има от години Дунав мост-2 и да влязат дирактно в мисиите на световните агенции. Би било фамозно. Но до изборите има време, така че къпането може и да се реализира по друг справедлив повод.

Спомням си случка от края на 40-те години на м.в. В Плевенското с. Николаево избухнали безредици по повод записването на всички поред в ТКЗС. Намесила се Народната милиция, селяни били пребити, имало дори жертви. Георги Димитров, тогава премиер, извикал директорът на милицията в Плевен Мирчо Спасов и му се скарал, че е действал твърде жестокко и полетели протести от западните посолства в София. „Др. Димитров, някои селяни носеха вили. Да ги оставим да ни набодат като кебапчета ли!?" Това се казва железен аргумент. Ученици носеха боксове - да се оставим да ни пребият ли? Нещо такова...

Оруел да не бърза да се обръща в гроба, защото има още. Премиерът, който не можа да се срещне с протестиращите пред парламента няколко дни, изведнъж се оказа на работа в неделния ден и прие водачите на шествието-спектакъл в подкрепа на отварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй". Много патриотичен разговор се получил, без съмнение.

Навремето президентът Роналд Рейгън нарече Съветския съюз Горна волта с ракети. Само че Русия е „нещо" с имперски амбиции и огромен природен и интелектуален ресурс, може и да не преглътне такава закачка. С България нещата са доста по-различни. Ние сме Горна волта с АЕЦ. Нещо като цигански коптор в Пловдивската Шекер махала - без ток, вода, чорба, канализация и топло, но със сателитна чиния. Оруел вече може да се обръща...

Първанов и Станишев могат и трябва да разговарят с Брюксел без излишен шум. Разпенената подкрепа на платеното шествие и патриотарските крясъци не са виагра в този акт. Не са дори чай от лайка.

И понеже в началото стана дума за жертви, ще напомня за някои, които наистина влизат в тази категория.

Всички българи, студуващи през дните на газовата криза.

Пострадалите от организираната и битовата престъпност.

Онкоболните, лишени от лекарства.

Болните, които нямат пари за лекарства.

Фирмите, които губят милиони от кризата.

Студентите, които нямат Студентски град.

Младите, които нямат бъдеще.

Лишените от действащо правосъдие.

Ощетените от окрадените еврофондове.

Пътуващите по калпавите пътища и недостроените магистрали.

Пострадалите от инфлацията.

Жертвите на псевдодемокрацията.

Забравените в изолираните от света села.

Неполучилите заплати.

Лишените от възможността да спортуват.

Съсипаните и убитите от дрогата.

Социалните роби.

Мишените на енергото, топлото, ве-и-като

Жертвите на корупцията.

Жертвите на трафика на жени и деца.

Жертвите на предизборните обещания.

Жертвите на упоената култура.

Жертвите на „сивия сектор".

Жертвите на кофите за боклук.

Жертвите на лукса.

Жертвите на заменките.

Жертвите на ...

Всеки може да допълни този списък. Това е страшното. Къде са „моралните граждани", „стожерите на обществото", академиците на властта и накичените с държавни отличия да напишат едно голяяямо писмо срещу черногледството? Долу антипатриотите! Сложете камери пред домовете им, уволнете ги от работа, защото цапат светлия образ на Родината. Те са кенефа в онази инсталация на чешкия авангардист, срещу който се възмутиха здравите сили. Хвърлете камък по замърсителите на обществената среда. Дайте газ на пропагандната машина. Нахранете я с малките хорица, с аутсайдерите, с несретниците, с недоволните, за да ги превърне тя в тор за лидерите - тези цветя на на прогреса.

Да живеят демокрацията и свободното слово!

Амин.

 

Севт Трети

Тракийски цар и анализатор

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5778 |16.01.2009 След протестите вече не можем да живеем като нищо . 23| 5506 |13.01.2009 Газ и национална психотерапия . 10| 7307 |06.01.2009 Войната е заради посредници на синьото гориво . 23| 5750 |06.01.2009 Ще премине ли газовата криза в политическа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads