Реклама / Ads
1| 5803 |24.02.2023 ПОЛИТИКА

Жозеп Борел: „Преди година се обадиха в пет сутринта: „Киев е бомбардиран!“

.
Володимир Зеленски и Жозеп Борел
”Никой не очакваше Украйна да се съпротивлява толкова много. Никой!”, казва пред ”Настоящее время” евродипломатът Жозеп Борел по случай годишнината от началото на войната. Испанският политик Жозеп Борел няколко години оглавяваше Европейския парламент, а сега оглавява дипломатическия отдел на Европейския съюз.
 

В интервюто той разказва как е научил за началото на войната в Украйна и какво е преживял тогава. Освен това Борел е един от онези, които вече година координират дипломатическите усилия на европейските страни за доставката на оръжие на Киев.


Той подчертава: "Ние не искаме трета световна война. И затова не сме воюващи: подкрепяме едната страна, но не участваме във войната." Кога, според европейския дипломат, ще приключи войната в Украйна, има ли все още шанс за мирни преговори между Москва и Киев и ще очаква ли Русия аналог на Версайския договор?


– Г-н Борел, разговаряме с вас в навечерието на годишнината от началото на войната в Украйна. Затова първият въпрос, който искам да ви задам е за нощта на 23 срещу 24 февруари. Как разбрахте, че Русия е нахлула в Украйна? И каква беше първата ви реакция на това като високопоставен представител на ЕС и като човек?


- Преди една година ми се обадиха в пет часа сутринта. И когато чух телефонния звън, веднага си помислих: това обаждане трябва да ми каже, че Киев е бомбардиран. И глас от другия край на телефона ми казва: „Киев е бомбардиран“. Тогава разбрах, че страницата на историята се обръща и навлизаме в драматична ситуация.


Година по-късно хиляди загинаха. Украйна се унищожава. Цивилните са бомбардирани. Инфраструктурата на Украйна е напълно разрушена: няма ток, няма вода. Това е трагедия за украинския народ, но и за руския народ. Десетки хиляди войници загинаха и много бяха ранени. Що се отнася до Русия, това е драматична ситуация за целия руски народ, не само за Путин и неговия народ. За руския народ това е тъжна история. И не знаем колко дълго ще продължи това.


- Чухме, че първоначално някои страни-членки на ЕС са имали съмнения, че Украйна е в състояние да издържи война с Русия. Имаше предположения, че Киев и Украйна скоро ще паднат. Лично в кой лагер сте бил?


- Никой не е очаквал, че Украйна ще се съпротивлява толкова много. Никой. А Путин със сигурност не е очаквал това. Путин беше сигурен, че след няколко седмици ще бъде в Киев. И повечето приятели на Украйна определено се страхуваха, че Украйна няма да оцелее. Но руската армия показа, че нейната армия не е толкова добра, колкото се предполагаше. А украинците, напротив, се оказаха много по-смели и готови да защитят страната си.


В самото начало на войната смятах, че икономическите санкции срещу Русия не са достатъчни. Не можете да отговорите на нашествие, на насилствено нахлуване в държава, просто като забраните износа или вноса от тази страна. Трябваше да се направи нещо друго и в същото време да се окаже военна помощ. И благодарение на тази военна помощ Украйна успя да устои.


Украинците са инвестирали много повече от просто оръжие: те са дали живота си, те са показали смелост, те са показали воля да се съпротивляват и да останат свободна и независима страна. И това, което казах по-горе, е това, което трябваше да направим. направи го по-бързо. Повече и по-бързо.


- Реакцията на ЕС на нахлуването на Русия в Украйна беше наистина безпрецедентна от самото начало. Бяха наложени силни санкции, а страните от ЕС почти спряха потреблението на руски газ, а също така въведоха таван на цените на руския петрол. ЕС също предостави финансова и военна помощ на Украйна. Въпреки това Украйна разчита на повече. Какво друго според вас може да направи ЕС за Украйна, ако това е вярно?

 

- Още от същото, повече от същото. По-големи и по-бързи: икономическа подкрепа, военна помощ, военно обучение, хуманитарна помощ, установяване на дипломатически връзки с трети страни, с други страни по света, налагане на санкции на руската икономика, за да не могат да продължат да финансират войната. Това сме опитвали и се опитваме да правим. И това е, което трябва да продължим да правим.


Няма да преоткривам колелото. Просто трябва да покажа инат, постоянство, стратегическо търпение. Ако украинците се съпротивляват, трябва да ги подкрепим. За нас това има своята цена, но много по-малка от цената, която плащат за това украинците и – простете ми, че го казвам – и руснаците.


Тази война е срам за целия свят. Целият свят плаща висока цена за това: растящи цени на електроенергията, енергийните ресурси, храните, галопираща инфлация, слаб икономически растеж. Всички по света плащат цената за последствията от решението на Путин да нахлуе в Украйна.


- Оценихте ли по някакъв начин въздействието на вече наложените санкции върху Русия?


- Вижте, миналата година беше добра за Русия, защото цените на енергията скочиха до небето. През юли-август плащахме 300 евро за мегаватчас ток, което е 6-10 пъти повече от преди войната. И все още бяхме зависими от руския петрол и газ. Продължихме да ги купуваме и то на най-висока цена. Значи са се справили добре.

Но ситуацията се променя, защото вече не купуваме от тях. Русия загуби основния купувач на своя газ и няма да има друг. Русия губи пари. Вижте числата: бюджетният дефицит през януари тази година е 14 пъти по-голям от януари миналата година. Търговия: Приходите от петрол се свиват. Вижте, те получават само 40 долара за барел, когато купувачите плащат 80 за барел Брент.


Търговията намалява, дефицитът на държавния бюджет расте, търговията също намалява. Русия има голям търговски дефицит. Така че руската икономика ще бъде ударена. Но няма да има незабавен ефект. Ще отнеме време, но ще й причини големи щети.


- Колко дълго, според вашите предварителни и приблизителни оценки, Русия ще може да запази способността си да води война срещу Украйна?


- Аз не съм врачка. Но санкциите със сигурност ще отслабят руската икономика. Дадоха много жертви... много от войниците им загинаха. Но бяха нанесени и материални загуби: над 1600 танка бяха унищожени. Това е нещо, което Путин никога не би могъл да си представи. Но, за съжаление, те изглежда са готови да продължат тази война, защото са концентрирали 300 000 войници на фронтовата линия, което е два пъти повече от броя на личния състав, който са имали на границата преди началото на войната. И всички се страхуват, че когато времето се оправи, тези войници ще бъдат хвърлени в настъпление, дори са започнали настъплението.


Те ще се опитат да сломят съпротивата на украинците. Но затова трябва да продължим да ги подкрепяме и да държим вратата отворена за всеки мирен процес, който всеки може да инициира.


– Украйна декларира, че като цяло би смятала за победа повторното завладяване и връщането на своя контрол върху всички територии в рамките на нейните международно признати граници от 1991 г. Президентът на Украйна предполага, че това ще стане възможно още тази година, тоест през 2023 г. Каква е вашата прогноза?


– Нормално е Украйна да се бори за своята териториална цялост. И ние подкрепяме териториалната цялост на държавите и Хартата на ООН. Хартата на Обединените нации се основава на териториалната цялост на всички държави в техните международно признати граници. Това е крайъгълният камък на нашия основан на правила международен ред. И най-важното правило е мирното разрешаване на конфликти, зачитането на суверенитета на държавите и зачитането на тяхната териториална цялост. Разбира се, това е, за което говори президентът Зеленски.


– Колко близо са страните членки?


- Трябва да намерим баланс между военната подкрепа за Украйна и това да не бъдем смятани за воюваща страна, за участник във войната. Ние не искаме трета световна война. И следователно ние не сме воюващи: подкрепяме едната страна, но не участваме във войната. И това създава известен баланс и е проява на известна предпазливост.


И трябва внимателно да анализираме: какво е нивото на нашата подкрепа? Но, доколкото разбирам, тази подкрепа трябва да бъде толкова, колкото е необходимо. Имаше спорове дали да даваме танкове? Да, ще осигурим танкове. Трябва ли да дадем бойни самолети? Това е искането на президента Зеленски, в Мюнхен той поиска това. Въпросът беше дали държавите-членки ще се вслушат в това искане. Засега да пратим танковете, които обещахме, защото пак ги няма. И трябва бързо да се появят там.


— Европейският съюз изготви ли вече приблизителен план как да запази мира на континента след победата на Украйна? И как ЕС смята да се справи с Русия след това?


Е, Русия няма да изчезне. Русия е велик народ. Нямаме нищо против руснаците, те също страдат от тази война, губят живота си. И губят икономически възможности, губят просперитет. И Русия ще остане в края на войната. Но трябва да започнем да мислим как можем да възстановим мира и сигурността в Европа. И това трябва да се случи някога – и колкото по-скоро, толкова по-добре. И трябва да помислим как. А Русия... Кой ще представлява Русия след войната? Кой знае?


- Смятате ли, че това е въпрос на следващите години или десетилетия?


- Честно казано, не знам. Задавате ми въпрос, на който не мога да отговоря. Знаеш ли, докато съм на работа, имам работа. Състои се в поддържането на единството между страните-членки на Европейския съюз, единството на всичките 27 държави – а това не е толкова лесно – за да се договорят санкции, военна помощ, дипломатическа работа. И съм заета с това.


- Историците критикуват Версайския договор, който на практика сложи край на Първата световна война. И така, искам да ви попитам: съгласни ли сте, че тогава Германия е била третирана несправедливо? Тогава тя всъщност загуби 20% от територията. Ще проработи ли на теория тази схема на Версайския договор в случая с Русия и Украйна, ще нанесе ли щети или напротив ще бъде от полза?


- Разбира се, Версайският договор, който сложи край на Първата световна война, стана може би, мога да кажа това, предпоставка за следващата война. Защото Първата световна война не спря, не приключи през 1919 г., а продължи до 1945 г. И ние трябваше да научим уроците на историята.


Но пак: каквото е, си е. Ние сме в разгара на ужасна война, в която загиват невинни хора, цивилни. Това е война, в която Русия се опитва да унищожи страната им, защото не може да спечели. Затова днес трябва да помислим как можем да сложим край на тази война, за да запазим териториалната цялост и суверенитета на държава, която е нападната без основателна причина. И тогава ще видим. Както казах, трябва да държим вратите отворени за всеки мирен процес, който е в съответствие с тези принципи.

 

Превод и редакция Фрог нюз



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5187 |23.02.2023 Никола Минчев отхвърли атака на Ризова и отрече коалиция с Борисов след вота . 18| 8142 |22.02.2023 И Франция даде ”Газпром” на арбитраж заради спирането на газовите доставки . 26| 4449 |22.02.2023 Радев скочи на партиите: Гледали на армията ни като на донор за Украйна . 49| 8010 |21.02.2023 Байдън от Варшава: Украйна ще спечели, защото обича свободата. Вчера донесох това съобщение от Киев /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads