Реклама / Ads
11| 5887 |31.10.2012 ПОЛИТИКА

Комисията "Хохегер": Да се върнат 500 000 евро в бюджета

.
Димитър Главчев Източник: ГЕРБ
Временната анкетна комисия в парламента за скандала с австрийския лобист Петер Хохегер днес приключи работа с доклад, в който се препоръчва връщането в държавния бюджет на 500 хиляди от общо милион и половина евро, дадени от предишното правителство на Сергей Станишев за две кампании за "изчистване" на международния имидж на България.Това съобщи председателят на комисията - депутатът от Г
 

Смятам, че нашата комисия си свърши работата, коментира Главчев, цитиран от КРОСС. Ако не беше тази комисия да сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), тази проверка на договорите нямаше да се случи, отбеляза той.

Димитър Главчев обясни, че относно договора между Хохегер и Пловдивския панаир АДФИ е констатирала, че не е проведена въобще процедура по закона за обществените поръчки, което е повод агенцията да иска обявяването на договора за нищожен и връщането на половин милион евро в държавния бюджет. АДФИ е сезирала Окръжна прокуратура в Пловдив, Агенцията за обществените поръчки и НАП, за да могат по компетентност да извършат по-нататък действията, уточни Главчев.

Той обясни, че в заключителния доклад на анкетната комисия са залегнали констатациите на АДФИ и Сметната палата по двата договора с Хохегер и изслушванията в комисията.  Така са сключени договорите, че няма как да се разбере какво е извършено, а това ни беше основната цел, коментира Димитър Главчев. Затова се облегнахме на мнението на независими експерти, за да прекратим всякакви спекулации, че това е политическа комисия, отбеляза той.

Главчев отбеляза, че при договора с Министерския съвет е написано, че възложителят има право да контролира дейността на изпълнителя и да му изисква отчет по негова инициатива. Това се е случило за първи път седем месеца след като е започнало изпълнението на договора, за сметка на това парите са 100-процентово преведени още първия месец - още декември 2007 г., добави той.

Комисията "Хохегер" предлага на парламента да запише в решение, че изпраща копие от доклада й на ВКП, НАП, Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Министерския съвет, както и до анкетната комисия, която проучва случаи за корупция по високите етажи на властта, която се оглавява от Яне Янев. Заключителният доклад на комисията и проекторешението ще бъдат предложени за обсъждане в пленарна зала.

Комисията "Хохегер" не успя да констатира закононарушения, данни за корупция или конфликт на интереси, смятат обаче представителите на БСП и ДПС в комисията Ангел Найденов, Антон Кутев, Лютви Местан и Йордан Цонев. Те изпратиха до медиите своята позиция, в която изразяват особеното си мнение по доклада, приет на заседанието на комисията днес.

Мнозинството в 41-то Народно събрание по поръчка на министър-председателя превърна анкетните комисии от инструмент за контрол над изпълнителната власт в инструмент за саморазправа на изпълнителната власт с опозицията, заявяват депутатите. Те виждат "своеобразен връх на тази порочна практика" именно в създаването на комисията "Хохегер".

Според тях същинската й цел е била дискредитирането на основна фигура за опозицията - председателят на БСП Сергей Станишев.

Мнозинството в 41-то Народно събрание не е изградило политическа култура, за да може да оцени стойността на позицията на Сергей Станишев като президент на ПЕС, като национален капитал, заявяват четиримата депутати. Като най-скандален те определят факта, че за 7 месеца работа комисията не е поискала от Петер Хохегер отчета за дейността на неговата компания по двата обследвани договора - с Пловдивски панаир от 2006 г. и с Министерски съвет от 2008 г.

Въпреки тенденциозните внушения и политически спекулации, въпреки превишаването на правомощията и неадекватното съхранение на защитена от закона информация, въпреки политическия натиск, упражнен върху Сметната палата, за да промени констатациите по доклада си от извършената проверка през 2009 г., комисията не успя да постигне тази своя основна политическа цел, е заключението на депутатите от БСП и ДПС.

Комисията "Хохегер" претърпя провал по отношение на своя замисъл. Това коментира от своя страна лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев.

Станишев посочи, че зад конструирането на тази комисия стои политическа поръчка, която е насочена срещу опозицията, директно срещу него като лидер на БСП, в това число и като един от инструментите за пречка за неговия избор за президент на ПЕС.

Ако тази комисия беше искрено заинтересована от това дали е свършена работа, щеше да си направи труда най-малкото да прочете пълния обем на отчетите, отбеляза Станишев. Той заяви, че за него категорично е свършена работа за държавата. Особено по първия договор има съвсем конкретен резултат - членство в ЕС, посочи Станишев. Бившият премиер отбеляза, че в рамките на кампанията за четири месеца са осигурени стотици положителни публикации за България, десетки събития. В това число и моя пресконференция с 80 европейски журналисти беше част от тези усилия, при това много ефективна, отбеляза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6167 |30.10.2012 Кадиев сезира прокуратурата за казуса с "Карат С" . 11| 5930 |30.10.2012 ВМРО обвини Плевнелиев в двоен стандарт . 47| 6769 |30.10.2012 Зеленогорски: Отидох при Кунева, защото дясното се разпадна . 34| 7136 |29.10.2012 М. Димитров: И лудите се обединиха, а десните се разделиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads