Реклама / Ads
23| 6412 |09.11.2009 ПОЛИТИКА

Костов и Атака искат импийчмънт на Първанов

.
Иван Костов и Волен Сидеров
"В търсене на ланския сняг" коментират от президентството кампанията срещу Първанов.
 

Нов скандал връхлита президента Георги Първанов. Лидерът на ДСБ Иван Костов декларира, че ще поиска процедура по инпийчмънт* на президента, ако излезе писмото от БСП с подписа на Георги Първанов, тогавашен председател на партията, за помощ от Саддам Хюсейн по операцията "Петрол срещу храни".Според лидера на ДСБ причина за тази сделката е писмо от Първанов, което правителство трябва да поиска.

Войната на мафията срещу новото правителство може да е чрез блокиране на институциите и дори сваляне на кабинета. Въпреки всичко, новото управление не е започнало войната срещу мафията във властта. Нека ГЕРБ да изясни ролята на президента Първанов в Ирак. Понеже Борисов каза, че никъде няма подписи на Доган, ние знаем къде има такива и ще предоставим на вътрешния министър информацията, за да може той да започне да събира доказателства, заяви Костов.

Импийчмънт на президента Георги Първанов поискаха и от Атака, но този път заради отказа му да отзове българските посланици в САЩ и Турция.

Според лидера на националистите Волен Сидеров поведението на държавния глава е пречка за слагане на ред в държавата.

Той припомня, че временната парламентарна комисия за нарушения на изборите за 41-во народно събрание е констатирала категорични нередности.

Изводите, които са направени, са достатъчни, за да поиска правителството отзоваване на посланиците ни в Турция и САЩ, коментира Волен Сидеров. Въпреки това президентът е отказал да се съобрази с това, слагайки чадър върху изборите, смята лидерът на Атака.

Сидеров изтъкна още, че данни за нарушенията в Турция са достатъчни, за да се касират изборите в южната ни съседка, но това се отхвърля от Георги Първанов с един жест.

Лидерът на Атака подчерта, че не е изненадан от действията на държавния глава. По думите му решението на президента е логична линия, тъй като той е в зависимост от ДПС, като се има предвид, че без гласовете на ДСП Първанов едва ли щял да получи втори мандат през 2006. Освен това според Сидеров Георги Първанов е нарушил член 98 от Конституцията на България. Това не е поведение, което подхожда на един държавен глава, смята депутатът на Атака.

Националистите възнамеряват да започнат преговари и с другите парламентарни групи за евентуална подкрепа. Те се надяват, че Атака ще може да събере нужните подписи, за да започне процедурата по импийчмънт.

Сидеров подчерта също, че имат 162 гласа в парламента. Освен това от „Атака" ще водят разговори и с другите групи да инициират конституционни промени, за да не може бивши агенти на ДС да заемат постовете президент, премиер и председател на Народното събрание.

Не е редно сътрудник на бившата ДС да бъде президент, категоричен е Волен Сидеров. Според него Георги Първанов пречи България да се европеизира и да излезе от ориенталския си облик. От президентството в лицето на Бойка Башлиева излязоха с отговор на нападките срещу Първанов. "За разлика от президентската институция, която поставя за обсъждане в политическия дневен ред жизнено важни въпроси за страната, като излизането от кризата и развитието на държавата в следващите години, се организира кампания за ланския сняг.", казва Башлиева.

* Импийчмънт - процедурата, с която законодателен орган официално подвежда под отговорност лице, което е висш представител на властта, за държавна измяна, корупция или друго тежко престъпление. Импийчмънт не винаги означава отстраняване от длъжност - това е само формалното отправяне на обвиненията, подобно на обвинителния акт в наказателното право, и е само първата стъпка за евентуалното отстраняване. След като лицето бъде подложено на импийчмънт, законодателният орган провежда гласуване за вината му, което, ако е успешно, води до отстраняването му от длъжност.

Практиката показва, че на импийчмънт обикновено биват подложени само такива висши чиновници, за които бъдат доказани особено сериозни злоупотреби с положението им във властта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6886 |24.06.2009 Данаилов дари предизборно манастир, строен от Елена Костова . 9| 5788 |10.06.2009 М. Радева: Хората искат да гласуват опозиционно . 24| 6373 |18.05.2009 Развод с ДСБ искат сините в София . 15| 7762 |29.04.2009 Иван Костов: Пемиерът Станишев е искал заем без условия от МВФ, но му отказали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads