Реклама / Ads
44| 8875 |25.07.2023 ПОЛИТИКА

Може ли „Вагнер“ наистина да нахлуе в Полша и да предизвика Трета световна война?

.
Какво може да означава атака срещу ключов сухопътен коридор за войната на Обединеното кралство, Европа и Русия в Украйна Източник: ”Дейли мейл”
Те бяха трън в очите на Украйна в Бахмут, а сега групата „Вагнер“ е на път да се превърне в главоболие за НАТО, тъй като кръвожадните паравоенни формирования заплашват източния му фланг.
 

След като се преразпределиха в Беларус след неуспешния преврат на Евгений Пригожин, съюзниците на Путин сега се хвалят, че наемниците нямат търпение да нападнат Полша.
 
Армията на Варшава далеч превъзхожда числено „Вагнер“, така че заплахите за поход към полската столица или голяма военна база до голяма степен са отхвърлени, но по-тревожната идея е, че те биха могли да атакуват тясна ивица земя, известна като Сувалкският пролом.
 
Дори една малка атака в района - притиснат между Полша, Литва и Калининград - може да причини огромни проблеми на НАТО и потенциално да доведе до Трета световна война.
 
Тук MailOnline ви казва всичко, което трябва да знаете за най-новата заплаха на „Вагнер“.
 
Какво представлява проломът Сувалки?
 
Сувалкският пролом - понякога наричан Сувалкският коридор - е широка 40 мили ивица територия по протежение на полско-литовската граница, която е кръстена на най-големия град в региона.
 
Полша и Литва са се борили за контрол над региона и преди, но днес той е част от Полша и е единствената сухопътна граница между континентална Европа и балтийските държави.
 
Въпреки стратегическото си значение, районът е отдалечен, само с една железопътна линия и две главни магистрали, едната от които е еднолентова, пресичаща през него.
 
До голяма степен се състои от хълмисти хълмове, покрити със земеделска земя, рядка гориста местност и няколко малки села.
 
Това означава, че районът е труднодостъпен за всяка армия, която вече не е базирана там, и също толкова труден за защита, с малко естествено прикритие или задушни точки.
 
Защо Русия ще го атакува?
 
Балтийските страни отдавна се възприемат като ахилесовата пета на НАТО - регионът, който би било най-лесно за Путин да атакува и най-трудно за алианса да защити.
 
Страховете от нахлуване в Балтийско море се увеличиха от началото на войната в Украйна и ако Путин се опита да го направи, блокирането на Сувалкския пролом вероятно ще бъде първата му стъпка.
 
Въпреки че хиляди войници на НАТО, включително войници на Обединеното кралство, в момента са разположени в балтийските страни, те са предназначени само като „свързваща“ сила.
 
Тяхната роля е да задържат всяка нахлуваща сила, докато основната армия на НАТО може да пристигне.
 
Следователно успехът на Русия в Балтика зависи от гарантирането, че армията никога не пристига - или идва твърде късно, за да има значение.
 
Прерязването на пролома Сувалки прави много по-трудно получаването на подкрепления от Полша и Германия - където са най-големите бази на НАТО - в балтийските страни.
 
Обратно, това прави много по-лесно придвижването на руските подкрепления, като създава сухопътен мост между Беларус и Калининград – силно милитаризираната земя на Путин в Балтийско море.
 
Москва знае това и се смята, че по време на военните игри на Запад през 2021 г. е репетирала затварянето на пропастта Сувалки заедно с беларуските сили.
 
Проломът Сувалки би била толкова важен за всяка руска атака срещу Балтика, че заспалият провинциален регион е наречен „най-опасното място на Земята“.
 
„Вагнер“ сериозна заплаха ли е?
 
Въпреки че шансовете за атака на Вагнер в региона са ниски, това е технически възможно - и е точният вид заплаха, за която експертите предупреждават от години.
 
Украйна смята, че около 5000 бойци на Вагнер в момента са разположени в Беларус и до голяма степен са лишени от тежките си оръжия и танкове от Русия.
 
Те са значително превъзхождани от полските, литовските и силите на НАТО, които наброяват повече от 150 000 души с танкове, тежка артилерия, щурмови самолети и военни кораби.
 
Следователно атакуването и задържането на пропастта на Сувалки би било почти невъзможно.
 
Но както предположи Бен Ходжис, бивш командир на НАТО в Европа, още през 2018 г., това не е непременно целта.
 
Вместо да атакува и окупира празнината, генерал-лейтенант Ходжис предупреди, че Русия може да разположи „въоръжени наемници“ като „Вагнер“ за извършване на „ограничени или временни нахлувания“.
 
Ако Вагнер започнеше да води престрелки в района - подобно на партизаните, които се бият в Белгородския регион на Русия - тогава това ще направи границата много по-трудна за използване.
 
Повредата на магистралите или железопътната линия може да има същия ефект като пълното затваряне на границата, дори ако Вагнер не е окупирал никаква територия.
 
Второ, в случай на сблъсъци Полша вероятно ще се позове на член 5 и ще изиска всички съюзници от НАТО да отговорят, което други източноевропейски държави почти сигурно биха подкрепили.
 
Но западните съюзници, особено Франция и Германия, може да не са склонни предвид потенциала за отмъщение от страна на Русия и факта, че всички сили на „Вагнер“ вероятно ще бъдат малки.
 
Това рискува да подкопае единството на НАТО, което вече се раздразни между Изтока и Запада заради Украйна, и би укрепило позициите на Русия в Европа.
 
Трето, атака на „Вагнер“ би повдигнала въпроси как да се отговори.
 
Путин призна, че руската държава е финансирала групата, но сега твърди, че ги е отрязала и почти сигурно ще отхвърли отговорност за действията им в бъдеще.
 
Въпреки че „Вагнер“ е базиран в Беларус, не се смята, че Лукашенко има никакво влияние върху това как и къде работи групата и вероятно също ще се дистанцира.
 
Следователно НАТО рискува да изглежда като агресор, ако отговори, като удари Русия или Беларус, което и двете нации почти сигурно ще използват за пропагандни цели
 
Но ще бъде трудно да се отвърне на удара на „Вагнер“, като същевременно се избягва всяка страна - особено ако бойците действат като партизани, базирани на тяхна територия.
 
И накрая, подобни сблъсъци могат да позволят на Русия да използва празнината като разменна монета.
 
Ако НАТО избере да отговори със сила, Путин може да заплаши да ескалира под прикритието на защита на Калининград - където се смята, че разполага с ядрени оръжия.
 
Но той можеше също да предложи да „посредничи“ и да прекрати всяко нахлуване на „Вагнер“, при условие че НАТО помогна да окаже натиск върху Украйна да подпише щедро мирно споразумение.
 
Може ли да предизвика Трета световна война?
 
С една дума: Да.
 
Всяко въоръжено нахлуване на Вагнер в Полша или Литва - и двете са членки на НАТО - почти сигурно ще предизвика военен отговор.
 
Това може да не включва атака срещу Русия или Беларус като начало, но ситуацията лесно може да ескалира до точката, в която да избухнат преки битки.
 
Джо Байдън по-рано описа този сценарий като „Трета световна война“.
 
Войските на Обединеното кралство вероятно ще бъдат на фронтовата линия на тази война, тъй като 800 от тях в момента са в Естония - една от трите балтийски държави - и десетки други са разположени в Полша.
 
Въпреки че се очаква НАТО да спечели този конфликт, опустошенията и броят на жертвите вероятно ще бъдат равни на най-кървавите войни в историята.
 
Особено като се има предвид, че и двете страни са въоръжени с хиляди ядрени бойни глави.
 
Отварянето на втори фронт срещу НАТО, докато войната в Украйна продължава, изглежда малко вероятен ход за Путин, но експерти предупреждават, че не може да бъде пренебрегнат.
 
Както Джон Р. Дени от мозъчния тръст на Атлантическия съвет предупреди миналата година: „Някои смятаха, че е нелогично Путин да нареди пълномащабно нахлуване в Украйна...
 
„Западът не може да приеме, че Русия няма да направи ход срещу коридора Сувалки само защото изглежда нелогичен.“
 

Превод: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5200 |06.06.2023 Левон Хампарцумян: Асен Василев може да не е перфектният финансов министър, но е най-напористият . 23| 7075 |20.03.2023 Путин може да посещава само пет държави, ако не иска да свърши в затвора . 2| 4477 |18.03.2023 На изборите на 2 април в 9 366 секции може да се гласува с машина . 15| 10033 |28.02.2023 Експерт: Може ли 6-и американски флот да ни избави от корупцията и защо половината европари за България отиват в Русия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads