Реклама / Ads
5| 8020 |10.05.2013 ПОЛИТИКА

Найден Найденов: Хората подаряват ден от живота си за честни и достойни избори

.
Найден Найденов, главен координатор на неправителствената организация "България си ти!"
Паралелният граждански контрол на изборите ще бъде много по-ефективен, прозрачен и осъществен с минимални средства в сравнение с извършването на контрол от чужда фирма, която е избрана без ясни критерии. Toва коментира в интервю за Фрогнюз Найден Найденов, главен координатор на движение „България си ти!”.
 

- Движение „България си ти!” ще се включи на предстоящите избори чрез независимо гражданско наблюдение. Г-н Найденов, очаквате ли на 12 май да бъдат извършени много нарушения?

- Опасяваме се, че ще се завърти старата схема, която властва вече 23 години в България, а именно – приспиване съзнанието на българина чрез използване на повсеместния глад и политическа неадекватност като му показват 100 или 150 лв. В тази ситуация отново ще спечелят тези, които могат да извадят такива пари. Затова насочваме усилията на хората да наблюдават  процеса в изборния ден извън секциите, около секциите и местата, където се събират търгуващи с гласове. Като цяло въпросът е не дали нарушенията ще бъдат много, а да няма такива изобщо.

- С какъв ресурс от наблюдатели разполага „България си ти!”? Кои са най-уязвимите точки от страната, които се стремите да покриете?

- Взехме решение да участваме като наблюдатели  и да осъществим граждански контрол върху изборния процес. В тази връзка днес ще регистрираме около 1000 души, а всички други, които успеем да потвърдим допълнително, ще бъдат вписани утре в 10 ч. (интервюто е взето на 9 май – бел. ред.) Както сами разбирате, този процес е голям и труден, но ние се надяваме да успеем. Отправихме покана през Фейсбук към всички българи, които искат да живеят истински, достойно, свободно и честно, да се присъединят към процеса на граждански контрол.
Иначе нарушения биха могли да възникнат навсякъде в избирателните секции из страната, но особено уязвими са секциите, където гласуват социално слаби и нуждаещи се, хора с увреждания, такива, върху които би могъл да бъде упражнен фирмен и браншови натиск, и не на последно място – някои малцинствени групи, които биха могли да бъдат повлияни от една или друга политическа сила.

- По какъв начин набирате наблюдателите си? На каква квалификация трябва да отговарят и преминали ли са някакъв инструктаж?

- Хората масово се информираха чрез медиите, на които разчитаме да бъдат точни и достоверни, също и социалните мрежи като Фейсбук и от нашите координатори по места в цялата страна. Разчитаме на социално ангажирани българи, на които не е безразлично бъдещето на България. Всички желаещи ще бъдат регистрирани утре до 10 ч. До всички са изпратени специални инструкции, съобразени със задълженията и правомощията им според закона, и начините за възможни злоупотреби.

- Одобрявате ли организирането на паралелно преброяване на вота от австрийската фирма SORА? През 1990 г. вече станахме свидетели на скандали и съмнения в манипулация на вота след паралелно преброяване от германската фирма „Инфаса”, тогава по настояване на Андрей Луканов.

- Смятаме, че това ще бъдат излишни разходи, а резултатът от такова паралелно преброяване е доста съмнителен по отношение на достоверността си. А както Вие споменахте, това може да се превърне и в още един инструмент за манипулация, както на първите демократични избори през 1990 г. От друга страна не са ясни и критериите за избора на точно тази фирма, която е частна бизнес структура, носител на частни интереси. В този смисъл смятаме, че паралелният граждански контрол ще бъде много по-ефективен, прозрачен и осъществен с минимални средства - хората подаряват един ден от живота си за честни избори и достойна демокрацията в България.

- Самият директор на SORА Гюнтер Огрис коментира, че фирмата му не може да контролира купуването и продаването на гласове. Как може да се противодейства на тази престъпна практика?

- Само чрез ефективен граждански контрол. Няма държавна или бизнес структура, която може да контролира процеса на такова ниво, още повече, че изцяло или частично тези структури, са част от изборния процес или подкрепят участници в него. Нека припомним, че възложители на преброяването са няколко партии, а този факт сам по себе си дискредитира процедурата по възлагането и изпълнението му.

- В деня за размисъл какво ще правите?

- Той затова е наречен ден за размисъл. И аз като няколко милиона българи ще мисля за кого да дам гласа си на 12-и. А иначе смятам да се отдам на почивка и каране на велосипед.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 7058 |18.01.2013 М. Найденов: Станишев се скри в Египет от комисията "Янев" . 18| 6132 |20.11.2012 Найденов: Тройната коалиция се финансираше чрез заменки . 117| 9071 |28.06.2012 Найден Зеленогорски напуска СДС, отива при Кунева . 121| 7920 |20.06.2012 Меглена Кунева: Моят поглед е насочен само и единствено към хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads