Реклама / Ads
0| 9663 |20.04.2016 ПОЛИТИКА

Николай Цонев: Цветанов вкара Борисов в капан

.
Цветан Цветанов в парламента
Ако Борисов знаеше какво предлагат ГЕРБ, то нямаше да го позволи. Вчера, при второ четене в правна комисия към Народното събрание, депутатите приеха промяна в Изборния кодекс, според която в бюлетината за гласуване ще има възможност избирателят да отбелязва вот „Не гласувам за никого”.
 
Предложената от ГЕРБ новост гласи,  че бюлетините, в които е посочена тази опция, ще се броят за действителни.

На пръв поглед тази промяна е свързана със задължителното гласуване, за да не се налагат санкции на избирателите, неподкрепящи никого. На практика, приетото решение ще обслужи големите партии, тъй като ще повиши избирателната активност и, съответно, ще увеличи прага за влизане в парламента на по-малките партии. По този „демократичен” начин управляващите от ГЕРБ, БСП и ДПС „бетонират“ статуквото си и елегантно елиминират новите партии от българския парламент. Едва ли избирателят се досеща, че чрез изразения си вот ще вкара в парламента именно тези, които не харесва и не иска да го управляват.

Ако това решение бъде подкрепено и в пленарна зала, депутатите ще лишат избирателите на по-малки партии от участие в политическия живот на страната. А що се отнася до свободния избор на всеки от нас, той остава само на хартия. В реалност, ние ще сме задължени да гласуваме (иначе ще ни заличат от избирателните списъци),  а когато не искаме да подкрепим никого и сме против всички, гласът ни пак ще се брои в полза на партиите на статуквото.

На същото заседание вчера, депутатите приеха още една промяна - в Закона за прякото участие на гражданите, според която провеждането на референдум, иницииран с подписка на гражданите, няма да се осъществява едновременно с избори (ако те са в една и съща година). Тази поправка не звучи много любопитно, но нека да отбележим, че тя е в противовес на текстовете от миналата година, когато същите управляващи прокламираха как ще пестят разходи от бюджета чрез избори 2 в 1. На практика, това изменение си поставя конкретна цел. Ако бъде прието от парламента, референдумът по инициатива на гражданите, известен като „референдума на Слави Трифонов”, ще се проведе по общия ред на закона- не по-рано от два и не по-късно от три месеца от решението на Народното събрание за провеждането му. Като погледнем календара, вероятно това ще бъде юли или август- месеци, в които българите почиват. И точно това е целта- да няма активност, каквато би имало, ако референдума се проведе едновременно с президентските избори наесен.

Обществото иска промяна в политическата система, това е ясно на всички, дори и на управляващите. Но последните се страхуват да чуят гласа на хората и за това постоянно приемат законови промени, запазващи и обслужващи техните интереси. Къде остава стабилитета на законодателството е друг въпрос, а средствата на данъкоплатците този път нямат значение.

Николай Цонев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7365 |11.04.2016 А. Стефанов за Фрог: Апетити за връщане във властта има Цветанов . 11| 4876 |02.03.2016 Станишев: Цветанов се държи като говорител на прокуратурата . 34| 8578 |18.02.2016 Р. Кънев: Борисов върви по ръба за спрените поръчки за Пеевски , Златев и Цв. Цветанов . 12| 8487 |13.01.2016 Р. Кънев: Цветанов цепи закони като прясна зелка със сатър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads