Реклама / Ads
33| 8164 |03.06.2013 ПОЛИТИКА

Парламентът ще заседава и без кворум

.
Източник: Булфото
Парламентарните комисии в новото Народно събрание ще могат да провеждат заседания дори и без кворум. За да се случи това обаче, в залата ще трябва да присъстват поне една трета от всички членове на дадена комисия.
 

Тази възможност е записана в правилника за работа на депутатите, който предстои да бъде приет, съобщава "Труд". Така на практика законопроекти ще могат да бъдат одобрявани и придвижени към пленарната зала дори ако ГЕРБ и "Атака" решат да бойкотират заседанията на постоянните групи.

За да работят комисиите, ще бъде достатъчно присъствието само на депутатите от БСП и ДПС, тъй като се очаква общият им брой във всяка от тях да е половината от всички членове. Двете партии имат и 120 от общо 240 народни представители.

В проектоправилника не е записано колко депутати ще влизат в дадена комисия, но съотношението им ще е според числеността на парламентарните групи. Така, ако в комисия има общо 20 народни представители, то се очаква 10 от тях да бъдат от БСП и ДПС.

Заседанията ще могат да се провеждат и с влизането в залата на 7 членове, колкото е изисканата една трета, а решенията да се вземат само с 4 гласа "за", тъй като е нужно само мнозинство от присъстващите.

Постоянните комисии в новия парламент ще бъдат с четири повече от предишния, или общо 21. Предвижда се създаването на отделни комисии по икономика и по енергетика, както и на постоянна работна група, която ще си взаимодейства с гражданското общество. По предложение на депутата от левицата Георги Кадиев може да бъде сформирана и комисия по въпросите на държавната администрация и електронното правителство.

Една комисия ще поеме контрола върху службите и използването на специални разузнавателни средства (СРС). По предложение на ДПС нейните членове най-вероятно ще бъдат 12, като всяка парламентарно представена политическа сила ще вкара по трима депутати.

Заседанията на комисиите ще бъдат открити за граждани, а неправителствени организации ще могат да дават становище по даден въпрос. По решение на ръководствата заседанията ще могат да се излъчват пряко и на сайта на Народното събрание. Онлайн излъчването ще бъде задължително за заседанията на комисията, която ще работи с гражданите.

Водещите комисии ще бъдат задължени да правят и оценка за бъдещото въздействие на даден законопроект, преди той да влезе в пленарната зала на първо четене. От тях ще се иска и резюме на финансовите последици от прилагането му.

Премиерът Пламен Орешарски и кабинетът му ще се отчитат постоянно за работата си пред депутатите. Всяка първа сряда и четвъртък на месеца ресорните министри ще ходят на заседанията на постоянните комисии, за да отговарят устно на неотложни въпроси. За дискусиите ще бъде отделен по един час.

Депутатите ще правят блиц интервюта с кабинета и в пленарната зала. По предложение на БСП всяка първа сряда от месеца премиерът Пламен Орешарски и вицетата му ще трябва да се явяват в Народното събрание, за да отговарят на бързи въпроси на избраниците. Според ДПС блиц контролът трябва да се прави всяка сряда след заседанията на кабинета, като на него се явяват и всички министри.

Всяка парламентарна група ще има право на един въпрос към кабинета. От премиера и министрите му няма да се изискват точни статистически данни, а информация по неотложни въпроси.

Ръководството на парламента ще следи изкъсо дали кабинетът "Орешарски" се явява и на традиционния петъчен контрол. Пламен Орешарски и министрите му ще могат да отсъстват от парламентарния контрол само по уважителни причини, които са описали в изпратено 24 часа по-рано писмо.

Напусналите дадена парламентарна група депутати няма да могат да станат членове на друга. В предишния парламент отцепниците от "Атака" подадоха декларации за принадлежност към ГЕРБ и така прехвърлиха субсидиите си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6461 |11.10.2012 Парламентът реши: Амнистия за незаконните строежи . 44| 6653 |17.03.2011 Позор! Парламентът разреши на НСО да стреля по хора . 35| 5516 |11.10.2010 Парламентът решава референдум или не за Турция в ЕС . 4| 4973 |10.04.2010 Парламентът отвръща на ветото до края на месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads