Реклама / Ads
10| 4673 |27.06.2023 ПОЛИТИКА

Петър Стоянов: Политиците да спрат с ежедневната реторика, че правителството е нестабилно, така всяват несигурност

.
Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 г.
Няма друга страна в ЕС така разделена заради войната в Украйна. Това каза Петър Стоянов, президент от 1997-2002 , в предаването ”Лице в лице” на БТВ.
 

Той направи ретроспекция на разпадането на Съветския Съюз. "Идеята, че американците са виновни за разпадането на СССР, е погрешно. Даже обратното - САЩ искаха да се запази СССР. Те казваха:" Няма да толерираме етнически екстремизъм". Това попари украинците тогава. Американската администрация се страхуваше, че разпадът на СССР може да стане като разпада на Югославия. Но това ще е разпад на съюз на ядрени държави.

 

Затова САЩ не искаха разпада на Съветския Съюз. Разпадът на СССР се дължеше на желанието на отделните републики за независимост."

 

Петър Стоянов коментира и нежеланието преди години на Украйна да се раздели с ядреното си оръжие. "Украйна не искаше да се разделя с ядреното си оръжие, защото знаеше, че никой не напада ядрена държава.

 

Тогава САЩ и Великобритания ги натиснаха да си дадат ядрените оръжия и станаха гарант на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Руският президент също подписа този договор."

 

Петър Стоянов цитира Димитър Пешев, който преди години е казал: "Моралните аргументи са изключително важни за малките народи".

 

Той изтъкна, че е изключително важно за интересите на България да подкрепи Украйна." Това е много опасен прецедент- влизането на голяма държава на територията на малка държава, с мотив, че етнически малцинства са тормозени."

 

"Случващото се в България е заплаха за нашето вървене напред. Хората се наричат русофили, което означава, че ние останалите сме русофоби. Бъркотията е пълна и то не само терминологична. Стамболов и Захари Стоянов бяха строители на съвременна България, точно защото се бореха България да не стане задунайска губерния," подчерта Стоянов.

 

Той посъветва - дайте да си гледаме нашата черга, да не се караме за външни за нас неща.

 

Петър Стоянов коментира правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ." Това правителство се роди много трудно, но се състави. Българският народ въздъхна с облегчение.

 

Всекидневното говорене, че то може всеки момент да падне, дава грешен сигнал към българския бизнес, хората се уморени от избори. Трябва да се забрави тази реторика, да се говори обратното - че то ще трае дълго. Така се  внушава сигурност на хората и на бизнеса."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5588 |03.06.2023 Доц. Петър Чолаков: Новите управляващи ще отстранят Гешев до седмица . 14| 4355 |14.05.2023 Петър Бояджиев: Борисов въртя ПП-ДБ на шиш, но сега инициативата е у тях . 6| 6791 |03.05.2023 Политологът Петър Чолаков: Борисов направи мини-спектакъл за прехвърляне на отговорността на ПП-ДБ . 5| 4482 |09.03.2023 Политиците да оставят МОЧА за след изборите, зове Донев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads