Реклама / Ads
103| 32128 |10.04.2012 ПОЛИТИКА

Проф. Д. Иванов: Борисов е диригент, но няма оркестър. Идва страшна криза!

.
Проф. Димитър Иванов
По всички официални оценки днес светът е в по-лоша ситуация от 2008 г. Не може дори да се говори за приключване на кризата. Изправени сме пред едно загубено десетилетие. Еврозоната и ЕС въобще е изправен пред тежка социална и дори легитимиционна криза. Идва тежко време, особено за България.
 
Тази страшна прогноза направи икономистът проф. Димитър Иванов, който от години работи в Англия. Той допълни, че страната ни дори продължава да пропада и да изостава, тъй като тези пред нас напредват, а ние се мъчим да ги настигаме в изключително тежки условия.

През 50-те години Томас Ман заявил, че не иска Германска Европа, а европейска Германия. Днес обаче имаме и двете, допълни Иванов. Доверието вътре в банковите системи е сринато. Положението е тежко, категоричен е експертът.

 

Кризата у нас започна по различен начин от останалия свят. Тук тя удари домакинствата, дори всеки човек поотделно. Вече кризата се прехвърли и върху правителството. То няма да може да обслужва външните дългове. Фискалният резерв е вече 3,8 млрд лева, а дефицитът в Сребърния фонд е минус 2 млрд, а с нереализираните постъпления - е вече 4 млрд.

 

В икономиката няма бизнес, няма и пари. Единствен източник са еврофондовете, което не е достатъчно. Спасението е единствено в потреблението. Идва финансов колапс и Европа дори може да не оживее икономически. Правителството трябва да се обърне към Международния валутен фонд. Ние сме най-бедни, няма откъде да дойдат приходи. Пенсионната ни система също е на границата на краха.

 

Вижте какво става в Гърция. Върви се към разчупване на еврозоната. Ситуацията става все по-лоша. Икономиката пада с 20 на сто от пет години. Отива се към тотална социална катастрофа. Испания ще е още по-голям пожар. Там срутването ще е страшно. Оказа се, че правителствата там са крили данни. Италия е пред същата криза.

 

Португалия и Италия се движят по същият наклон. Дори Холандия тръгва надолу. Следва страшен икономически ураган. В този вид Европа повече няма да може да съществува. Това прави рисковете пред България огромни. Нямаме никаква стратегия за излизане от кризата. Учудва ме мълчанието на икономическата наука в държавата, от мълчанието на бизнеса, заяви Иванов. Той поздрави банкера Цветан Василев, който единствен в последно време е заявил открито опасностите пред държавата в лекция пред студенти от УНСС миналата седмица.

 

Призна също, че ГЕРБ засега е без алтернатива, защото още се помнят поразиите на тройната коалиция. Борисов е диригент, но му липсва добър оркестър, добри солисти. Те липсват в правителството, категоричен е професорът от Лондон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 281| 14390 |06.04.2012 Социолози прогнозират втори мандат за Борисов . 146| 11856 |03.04.2012 Проф. Марков: Целувка на Брежнев струваше 5 млн. тона нефт, сега целуваме безплатно . 26| 7601 |30.03.2012 БСП не е алтернатива на ГЕРБ, въпреки гафовете на Борисов . 154| 14589 |28.03.2012 Костов се коалира с ГЕРБ, ако Борисов се откаже от "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads